current views are: 10

6 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση04:10

Το μέρισμα να δοθεί δικαιότερα ζητούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση

Περισσότερο από 800 εκατ. ευρώ το υπερπλεόνασμα του 2017

Δημοσίευση 04:10’
αρθρο-newpost

Περισσότερο από 800 εκατ. ευρώ το υπερπλεόνασμα του 2017

Η αγωνία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα, αλλά και το αφήγημα που θα έχουν προκειμένου να υπερασπιστούν το έργο της κυβέρνησης απέναντι σε μια σειρά από δύσκολα μέτρα που έρχονται ήταν εμφανής στη χθεσινή συνεδρίαση με τον Γιώργο Χουλιαράκη.

Ο θόρυβος που προκλήθηκε με το περσινό βοήθημα στους συνταξιούχους ήταν το έναυσμα προκειμένου να «βομβαρδίσουν» με ερωτήσεις τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, αν και από την κυβέρνηση ακόμα δεν είναι σε θέση να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κλειστή συνεδρίαση στον 2ο όροφο της Βουλής ζήτησαν να δοθεί με πιο στοχευμένο τρόπο, αλλά και νωρίτερα το μέρισμα το οποίο, με βάση όσα ειπώθηκαν, υπολογίζεται να ξεπερνά τα 800 εκατομμύρια ευρώ.

«Πρέπει να δοθεί δικαιότερα και να πιάσει τόπο» είπαν βουλευτές, ενώ σαν πρόταση αυτό που τονίστηκε είναι η προτεραιότητα να δοθεί στους άνεργους και μάλιστα με οικογενειακά κριτήρια. «Είναι δύσκολο να ελέγξεις το μηχανισμό στους συνταξιούχους για το αν κάποιος από αυτούς έχει κάποια παράλληλη εργασία» τόνιζε βουλευτής της περιφέρειας στο newpost.gr. Το άλλο σενάριο που εξετάζεται είναι να καταβληθεί σε άπορες οικογένειες με κριτήρια, τον αριθμό των παιδιών, τα άνεργα μέλη, αλλά και τα εισοδήματα.

Το ενδεχόμενο να δοθεί νωρίτερα από πέρυσι το μέρισμα δεν φέρεται να αποκλείστηκε από τον κ. Χουλιαράκη. Σε κάθε περίπτωση το γεγονός πως η όποια υπέρβαση θα πρέπει, σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους, να δοθεί στο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά και στη μείωση της φορολογίας προϋποθέτει την απόλυτη συνεννόηση με τους επικεφαλής των δανειστών που θα βρεθούν στην Αθήνα στα τέλη του μήνα.

Μελετάται, επίσης το μέτρο των 300 εκατ. ευρώ που αφορούν σε δράσεις για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας, να έχει μόνιμο χαρακτήρα.
Επικεντρώνοντας στην μάχη της καθημερινότητας οι βουλευτές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έκανα μια σειρά από ερωτήσεις στον Γιώργο Χουλιαράκη και για το πετρέλαιο θέρμανσης. Τη σκυτάλη πήραν οι εκλεγμένοι στις βόρειες και ορεινές περιοχές εκφράζοντας παράπονα για το χαμηλό τίμημα που παίρνουν οι δικαιούχοι. Είναι σαφές πως στη σκέψη των βουλευτών ήταν η μνημονιακή υποχρέωση για περικοπή του ετήσιου ποσού επιδότησης κατά 50%, καθώς θα διαμορφωθεί σε 47 εκατ. ευρώ, από 92 εκατ. ευρώ, την προηγούμενη σεζόν. Αυτό το γεγονός οδηγεί σε ανατροπές στα ποσά της επιδότησης, των εισοδηματικών, περιουσιακών και των γεωγραφικών κριτηρίων.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το υπουργείο εξετάζει να δει το συγκεκριμένο επίδομα μέσα σε ένα άλλο γενικότερο «οικογενειακό πλαίσιο», καθώς για πρώτη φορά έπεσε στο τραπέζι η πρόταση για ένα «επίδομα στέγασης».
Η κουβέντα για τα επιδόματα, ενόψει της γ΄ αξιολόγησης και του «ψαλιδιού» που επιθυμούν οι Θεσμοί, επεκτάθηκε με τον Γιώργο Χουλιαράκη να τονίζει πως δεν θα κοπούν, αλλά θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν.

Όλα τα θέματα σε σχέση με την τρέχουσα αξιολόγηση αναμένεται να συζητηθούν στην επικείμενη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί στα μέσα του μήνα.

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο Αλ.Τσίπρας

Θέλοντας να δώσει έμφαση στα καλά στοιχεία της οικονομίας, αλλά και στο «παράθυρο» που ανοίγεται για τη χώρα από το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης και την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη όπου θα απευθύνει χαιρετισμό στο 2ο Thessaloniki Summit που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).
Αναλυτικά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού έχει ως εξής:

13:00: Συνάντηση με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη
14:30: Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα
20:00: Κεντρική ομιλία στο 2ο ThessalonikiSummit, Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης»


σχετικα αρθρα