current views are: 9

9 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση04:14

Κινητοποίηση στον ΣΥΡΙΖΑ για την ταυτότητα φύλου – «Μασάζ» μέχρι και την τελευταία στιγμή

Νέο τεστ για τον κυβερνητικό συνασπισμό

Δημοσίευση 04:14’

Νέο τεστ για τον κυβερνητικό συνασπισμό

Η σύγκρουση με την εκκλησία, οι ιδεολογικές αποστάσεις με τον κυβερνητικό εταίρο που έρχονται για άλλη μια φορά στο προσκήνιο, αλλά και η πιθανότητα περισσότερων διαρροών από τις προβλεπόμενες έχουν προκαλέσει νευρικότητα στο κυβερνητικό στρατόπεδο ενόψει της ψηφοφορίας της Τρίτης για τη νομική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου.

Το γεγονός πως πολλές κοινοβουλευτικές δυνάμεις “κλυδωνίζονται” από τη συγκεκριμένη ρύθμιση έχει κάνει τα πράγματα περισσότερο απλά για το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχει η ΝΔ.

Αν και κοινοβουλευτικά στελέχη, με τα οποία συνομίλησε το Νewpost.gr,  δεν αποκλείουν την πιθανότητα μικρών αλλαγών (κυρίως νομοτεχνικών) στο νομοσχέδιο, το σίγουρο είναι πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να πάρει πίσω τη διάταξη. Η αριστερή πτέρυγα του κόμματος είναι εμφανώς ικανοποιημένη από την πρωτοβουλία του Μαξίμου, ενώ και η κόντρα με την Εκκλησία έχει δώσει “βαθιές ανάσες” στο προοδευτικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ, που ασφυκτιά από τις παραχωρήσεις που έχουν γίνει στο οικονομικό πεδίο. Νομοθετικές πρωτοβουλίες με ριζοσπαστικό πρόσημο αναμένεται να προωθήσει η κυβέρνηση και το επόμενο διάστημα, καθώς θεωρείται ένα ικανοποιητικό αντιστάθμισμα της μνημονιακής πολιτικής που εφαρμόζει.

Ραντεβού βουλευτών με Σ. Κοντονή στη Βουλή

Ενδεικτικό της κινητοποίησης που υπάρχει είναι πως για σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη προγραμματιστεί συνάντηση στη Βουλή του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή με μέλη του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας και 4 -5 βουλευτές  που φέρεται ακόμα να έχουν ερωτηματικά σε σχέση με σημεία του νομοσχεδίου.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνώριζαν εξαρχής πως η συγκεκριμένη ρύθμιση θα προκαλούσε τριγμούς στην εύθραυστη πλειοψηφία των “153”, που εμφανίζεται “μπετοναρισμένη” μόνο στις κρίσιμες ψηφοφορίες που αφορούν την εφαρμογή του προγράμματος. Τις ιδεολογικές διαφορές που υπάρχουν με τους ΑΝΕΛ τις ήξεραν, ωστόσο δεν φαίνεται να υπολόγιζαν τις καλές σχέσεις που έχουν αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με την εκκλησία. Στο ερώτημα αν πέρα από την Γεωργία Γεννιά, που αντιδρά στο να μπορεί ένα άτομο να διορθώσει το φύλο στην ταυτότητά του στα 15 του έτη, υπάρχουν και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με “κρυφή” ψήφο, δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση. Από το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας ευελπιστούν πως δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις μετά και το σημερινό «μασάζ» στον δεύτερο όροφο της Βουλής.

Ανώτερη κοινοβουλευτική πηγή παραδεχόταν στο Νewpost.gr πως υπάρχουν και άλλα στελέχη μέσα στους “144” του ΣΥΡΙΖΑ που “δεν είναι ένθερμοι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας“, ωστόσο δεν έδιναν πιθανότητες διαφοροποιήσεων. Ακόμα και για την κα. Γεννιά η ίδια πηγή δήλωνε πως “πιστεύω να μην το πάει μέχρι τέλος” με δεδομένες και τις πιέσεις, που σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δεχτεί τα τελευταία 24ωρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να καταγραφεί μια αναγκαστική απουσία στην ψηφοφορία, για την οποία ξεκαθάριζαν πως δεν υπάρχει κανένα θέμα διαφωνίας. Μέσα σε αυτό το κλίμα μια πιθανή παρέμβαση του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Βουλής, που δεν αποκλείουν κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να λειτουργήσει ενισχυτικά και συσπειρωτικά.

Η επί της αρχής στήριξη στην Επιτροπή της Βουλής από τους ΑΝΕΛ, πάντως ,δεν φάνηκε αρκετή, καθώς ήδη βουλευτές όπως ο Κώστας Κατσίκης, ο Δημήτρης Καμμένος και ο Βασίλης Κόκκαλης έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους.

Ο άλλος “πονοκέφαλος” που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στην ψηφοφορία της Τρίτης αφορά την τροπολογία για την “Τουρκική Ένωση Ξάνθης“. Πέρα από τη Νίνα Κασιμάτη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενστάσεις εξακολουθούν να υπάρχουν και από τους ΑΝΕΛ που περιμένουν να δουν τις τελικές διατυπώσεις του συγκεκριμένου άρθρου στη Βουλή.

“Νέες συμμαχίες” για το Μαξίμου

Αναλόγως με το πως θα εξελιχθεί η συζήτηση και η ψηφοφορία στη Βουλή, το “δώρο” που βλέπουν κοινοβουλευτικά στελέχη πως μπορεί να αποκομίσει ο Αλέξης Τσίπρας την επόμενη ημέρα είναι η πολιτική και ιδεολογική απομόνωση της ΝΔ και η ανάδειξη ενός νέου μετώπου του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΟΤΑΜΙ και δυνάμεις από το χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ο “πόλεμος” που ξέσπασε ανάμεσα  στην Ιερά Σύνοδο και τον Γιάννη Ραγκούση και η στήριξη από τον Γιώργο Καμίνη και τον Σταύρο Θεοδωράκη εκτιμούν πως  δημιούργησε ένα μέτωπο απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση. Κατά πολλούς αυτή η “άτυπη προοδευτική συμμαχία”  ήρθε την κατάλληλη στιγμή, καθώς η αποχώρηση της σοσιαλιστικής τάσης από την Κουμουνδούρου είχε προκαλέσει νέα ερωτηματικά για τη δυναμική διείσδυσης που μπορεί να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Η κυβέρνηση και η Εκκλησία

Το άλλο μέτωπο που έχει να αντιμετωπίσει το Μέγαρο Μαξίμου είναι η νέα κόντρα με την εκκλησία μετά από μια πολύμηνη περίοδο ηρεμίας. Ήταν ξεκάθαρη η πρόθεση των επιτελών της Ηρώδου Αττικού να μη σηκώσουν τους τόνους της αντιπαράθεσης από την πρώτη στιγμή, ωστόσο η Ιεραρχία βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί σε διττό επίπεδο.

Ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου για την νομική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου, ενώ ξεκαθάρισε πως η συζήτηση για το διαχωρισμό κράτους – Εκκλησίας αποτελεί casus belli για την ίδια. Βούληση του Μαξίμου, ωστόσο είναι να προχωρήσει σε αλλαγές εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης.

Και αν τον περασμένο Νοέμβριο ο πρωθυπουργός με έναν ανασχηματισμό και την απομάκρυνση  του Νίκου Φίλη  κινήθηκε προς την κατεύθυνση του κατευνασμού των πνευμάτων σε σχέση με την εκκλησία, αυτή τη φορά τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι τόσο εύκολα. Το νομοσχέδιο, όπως όλα δείχνουν, θα ψηφιστεί και η επόμενη ημέρα με την Εκκλησία δεν θα είναι εύκολη και για τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος  για το ζήτημα των Θρησκευτικών είχε απειλήσει ακόμα και με απόσυρση της εμπιστοσύνης του στην κυβέρνηση.
 


σχετικα αρθρα