current views are: 10

9 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση04:23

Ψηφίζουν Κ. Μητσοτάκη οι επενδυτές, πριν από τις κάλπες

Τι είπε στο Bloomberg ο Kyle Bass, επικεφαλής της Hayman Capital Management.

Δημοσίευση 04:23’

Τι είπε στο Bloomberg ο Kyle Bass, επικεφαλής της Hayman Capital Management.

Τα «λεφτά» τους στην Ελλάδα φαίνεται να ποντάρουν επενδυτικά σχήματα από το εξωτερικό. Όχι όμως γιατί βλέπουν, πλην της σταθεροποίησης, κάποια ουσιαστική πρόοδο αλλά γιατί επενδύουν στην εκλογή Μητσοτάκη.

Έτσι τουλάχιστον ερμηνεύονται όσα είπε χθες στο Bloomberg, ο Kyle Bass επικεφαλής της Hayman Capital Management. «Δεν γίνονται αυτή τη στιγμή αξιοσημείωτες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα και αυτό που πιστεύω πως οφείλεται στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση. Οι διεθνείς επενδυτές χρειάζονται πιο φιλική στην επιχειρηματικότητα πολιτική ηγεσία πριν αρχίσουν να τοποθετούνται ουσιαστικά και εκτιμώ πως τα επόμενα χρόνια θα γίνουν μερικές εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις» ανέφερε στο διεθνές οικονομικό πρακτορείο, εξηγώντας γιατί θα «επιμείνει» στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, προσδοκώντας προφανώς υπερκέρδη μέσα από τη δυναμική μίας νέας πολιτικής κατάστασης.

Επί της ουσίας, σημειώνει ότι ενώ οι πρώτοι βλαστοί, όπως λέει, της ανάκαμψης έχουν εμφανιστεί, αυτό που θα οδηγήσει την Ελλάδα σε βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και άρα και σε υπεραξίες είναι η στροφή προς μία κυβέρνηση φιλική προς τις επενδύσεις.

Ο Bass, όπως και άλλοι επενδυτές, μοιάζουν να βλέπουν μπροστά τους την αντιστροφή του 2014. Τότε η επικείμενη κυβερνητική αλλαγή και η επικράτηση Τσίπρα συνιστούσε παράγοντα κινδύνου και, συνεπώς, αιτία «απομάκρυνσης» από ελληνικές θέσεις. Τώρα, η βάσει δημοσκοπήσεων πιθανολογούμενη επικράτηση Μητσοτάκη συνιστά ευκαιρία αύξησης των ρυθμών ανάπτυξης και κερδοφορίας.

Συνεπώς, τα μηνύματα Μητσοτάκη – εντός και εκτός συνόρων – υπέρ της επιχειρηματικότητας αλλά και της διαμόρφωσης ενός μεταρρυθμιστικού πλαισίου που θα υπερβαίνει το μνημόνιο μοιάζουν, ήδη, να έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών. Ακόμη και χθες, άλλωστε, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. επέμεινε, από το Προσυνέδριο του κόμματος, ότι η επιχειρηματικότητα συνιστά την προϋπόθεση για την ανάπτυξη της χώρας και την αντιμετώπιση του βασικότερου κοινωνικού προβλήματος που είναι η ανεργία.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι θα στηρίξει την υγιή επιχειρηματικότητα – και όχι τους επιχειρηματίες που «φεσώνουν» τις επιχειρήσεις τους και φυγαδεύουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό – και, κυρίως, «έδειξε» και πάλι τον δρόμο των ιδιωτικοποιήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι η έννοια του δημοσίου αγαθού δεν σημαίνει ότι αυτό πρέπει, απαραιτήτως, να παρέχεται από το κράτος, εάν κάποιος ιδιώτης μπορεί να το πράξει καλύτερα και πιο αποδοτικά.


σχετικα αρθρα