current views are: 16

9 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση05:25

Άρθρο Κ. Κυρανάκη στο Newpost: Γιατί δουλεύουμε;

Με όποιον κι αν μιλήσεις στην παραγωγή, στις μικρές επιχειρήσεις, στα “μπλοκάκια” θα σου πουν το ίδιο. Έχει καταφέρει ο κ. Τσίπρας να τον βλέπουν οι καταστηματάρχες ως συνιδιοκτήτη των μαγαζιών τους. Έχει κάνει τον κάθε Έλληνα να αναρωτιέται γιατί – και κυρίως για ποιον – δουλεύει.

Δημοσίευση 05:25’

Με όποιον κι αν μιλήσεις στην παραγωγή, στις μικρές επιχειρήσεις, στα “μπλοκάκια” θα σου πουν το ίδιο. Έχει καταφέρει ο κ. Τσίπρας να τον βλέπουν οι καταστηματάρχες ως συνιδιοκτήτη των μαγαζιών τους. Έχει κάνει τον κάθε Έλληνα να αναρωτιέται γιατί – και κυρίως για ποιον – δουλεύει.

Την προηγούμενη εβδομάδα έπιασα κουβέντα με τον κύριο Μανώλη, ιδιοκτήτη του σουβλατζίδικου στη γειτονιά μου. “Πώς πάει η δουλειά” ρωτάω εγώ, “πότε θα γίνουν εκλογές” ρωτάει αυτός. Κλασικά πράγματα. Ένα όμως μου έκανε περισσότερη εντύπωση. 

“Ένα πράγμα με πειράζει περισσότερο. Δουλεύω όλη μέρα. Δουλεύω, δουλεύω, δουλεύω. Αλλά στο τέλος της μέρας, νιώθω ότι δεν δουλεύω για τον εαυτό μου” μου είπε. 

Με όποιον κι αν μιλήσεις στην παραγωγή, στις μικρές επιχειρήσεις, σταμπλοκάκιαθα σου πουν το ίδιο. Έχει καταφέρει ο κ. Τσίπρας να τον βλέπουν οι καταστηματάρχες ως συνιδιοκτήτη των μαγαζιών τους. Έχει κάνει τον κάθε Έλληνα να αναρωτιέται γιατί  – και κυρίως για ποιον – δουλεύει. 

Ναι, όλοι γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση υπερφορολογεί, όπως όλοι γνωρίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα μειώσει τους φόρους. Η ουσία όμως είναι πέρα από αυτό. Πέρα από τις πολιτικές των δυο κομμάτων. Η ουσία είναι στο γιατί. 

Κάθε κοινωνία προχωρά με βάση τις αξίες της. Και η δική μας δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν εντάξει στον τρόπο που λειτουργεί, την αξία της εργασίας. Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει ότι κάθε ευρώ που βγάζεις με το δικό σου ιδρώτα, πρέπει να νιώθεις ότι είναι δικό σου, όχι του κράτους. 

Σημαίνει ότι κάθε πελάτης που θα φέρεις στην επιχείρησή σου, πρέπει να νιώθεις ότι θα πληρώσει εσένα και το προϊόν σου, όχι τα ελλείμματα κάποιου δημόσιου οργανισμού. 

Σημαίνει ότι κάθε μήνα που θα έρθει η ώρα της μισθοδοσίας, πρέπει να νιώθεις ότι ανταμείβεις και επιβραβεύεις τους συνεργάτες σου, όχι τους μετακλητούς κάποιου Υπουργού. 

Σημαίνει ότι η δική σου προσπάθεια, οι δικές σου υπερωρίες, η δική σου επιχειρηματική ιδέα, τα δικά σου ξενύχτια για να την υλοποιήσεις, οδηγούν σε δικά σου κέρδη. Κάθε άνθρωπος που έχει δουλέψει στην αγορά, ξέρει ότι αυτό το κέρδος δεν είναι μόνο οικονομικό. Είναι το συναίσθημα ότι τα έχεις καταφέρει. Είναι το συναίσθημα ότι η δουλειά σου σε βοήθησε να πετύχεις. 

Χρειαζόμαστε αλλαγή κυβέρνησης και αλλαγή νοοτροπίας. Η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίζει τον Έλληνα εργαζόμενο και την ελληνική επιχείρηση εντελώς διαφορετικά. Όσο περισσότερο δουλεύει και όσα περισσότερα πετυχαίνει, τόσο περισσότερο να επιβραβεύεται. 

Το καλό με την ελεύθερη οικονομία, είναι ότι για να επιβραβεύσει, δεν χρειάζεται επιδόματα. Χρειάζεται μόνο περισσότερη ελευθερία. Ελευθερία είναι να μπορείς να κρατάς περισσότερα χρήματα από αυτά που εσύ ο ίδιος εργάστηκες για να βγάλεις.  
Μπορεί κανείς να συμφωνεί ή να διαφωνεί με όλα αυτά. Όμως για την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας, ο μόνος τρόπος να πάρει μπροστά η μηχανή της ανάπτυξης, είναι οι άνθρωποι να έχουν κίνητρο να εργαστούν, κίνητρο να προσπαθήσουν να γίνουν καλύτεροι. 

Αν όλοι γίνουμε καλύτεροι, τότε η Ελλάδα θα γίνει καλύτερη. 

* Ο κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης είναι αναπληρωτής εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας


σχετικα αρθρα