current views are: 11

9 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση09:27

Τα βλέμματα στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου για την αλλαγή φύλου

Έντονες παρασκηνιακές ζυμώσεις και κόντρες στη Βουλή 

Δημοσίευση 09:27’

Έντονες παρασκηνιακές ζυμώσεις και κόντρες στη Βουλή 

Από σφοδρές αντιπαραθέσεις, αλλά και έντονες παρασκηνιακές ζυμώσεις σημαδεύτηκε η πρώτη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για την νομική αναγνώριση της αλλαγής φύλου. Το νομοθέτημα τα οποίο έχει διχάσει τις περισσότερες κοινοβουλευτικές ομάδες, έτυχε νομοτεχνικών βελτιώσεων από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, την ώρα που η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε το δική της πρόταση. Τα βλέμματα πλέον στρέφονται στη αυριανή ψηφοφορία και ιδίως στο αποτέλεσμα για το άρθρο 3 που συγκροτεί και τον πυρήνα του νομοσχεδίου και το οποίο έχουν διαμηνύσει οι ΑΝΕΛ πως δεν θα ψηφίσουν.

Συγκρούσεις επί συγκρούσεων

Η συζήτηση σημαδεύτηκε από υψηλούς τόνους και ανταλλαγή πυρών μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ενδεικτική ήταν η σύγκρουση μεταξύ του Άδωνι Γεωργιάδη και του Σταύρου Κοντονή. Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης κατηγόρησε την κυβέρνηση για «τρομερά μεγάλη υποκρισία» και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση, αντί να επιδιώξει συναινέσεις και χαμηλούς τόνους, «έφτιαξε ένα νομοσχέδιο, όσο πιο αριστερό μπορούσε, για να ικανοποιήσει το εσωκομματικό της ακροατήριο» και για να εξισορροπήσει τους πανηγυρισμούς για την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, με την δήθεν προάσπιση των δικαιωμάτων των διεμφυλικών.

«Άθεοι είστε και δεν έχετε δικαίωμα εσείς να μιλάτε για την Εκκλησία. Για την εκκλησία έχουμε δικαίωμα να μιλάμε εμείς που την σεβόμαστε και την αγαπάμε! Εσείς δεν έχετε καμία δουλειά με την Εκκλησία» σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Γεωργιάδης. 

Απαντώντας, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε πως «δεν θα κάνω θεολογική συζήτηση με τον κ. Γεωργιάδη για τα θέματα που έθεσε περί Ιεράς Συνόδου, αθείας κλπ. Εμείς είμαστε με την Οκτωβριανή επανάσταση. Δεν είμαστε με τον Στάλιν! Αυτό το κατάλαβαν μέχρι και Εσθονοί βουλευτές και μας έστειλαν συγχαρητήρια επιστολή. Εσείς εδώ, το έχετε καταλάβει;»

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως η Βουλή «καλείται να άρει τον παραλογισμό της μη αποδοχής της επιλογής ενός προσώπου να καθορίσει εκείνο την ταυτότητα του φύλου του, δίχως προσβλητικές προϋποθέσεις και κριτήρια, και χωρίς την ψυχιατρικοποίηση της απόφασης του».  

Είπε επίσης ότι η μεγάλη διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «εμείς είμαστε με τους στιγματισμένους, τους καταπιεσμένους». «Οι αρνητές της συλλογικής προόδου καταφεύγουν πάντα στην υπεράσπιση μιας συγκεκριμένης τάξης πραγμάτων, διότι “έτσι έχουν τα πράγματα”», σημείωσε και πρόσθεσε: «Όμως, η συλλογική πρόοδος μιας κοινωνίας, έγκειται στη διαρκή μάχη για την άρση των συνεπειών αυτού του αποκρουστικού ισχυρισμού».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, πέραν του Ν. Μιχαλολιάκου αναμένεται να τοποθετηθούν αύριο, Τρίτη, ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος θα βρίσκεται στη Βραζιλία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Θέμα δεδηλωμένης από τη Νέα Δημοκρατία

Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο το γεγονός ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ψηφίζουν μεν επί της αρχής το νομοσχέδιο, καταψηφίζουν δε το άρθρο 3 το οποίο συγκροτεί και τον πυρήνα του [αφορά την ηλικία από την οποία θα γίνεται η αλλαγή φύλου], η υπερψήφιση της διάταξης μοιάζει με μια πολύ δύσκολη εξίσωση. 

Ξεκάθαρα έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν η Νέα Δημοκρατία – που κατέθεσε δική της πρόταση, η Ένωση Κεντρώων, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, όπως επίσης και ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Το Ποτάμι ωστόσο τάχθηκε συνολικά υπέρ. Πάντως, υπάρχουν φόβοι για διαρροές και από τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς μερίδα βουλευτών έχουν εκφράσει τις εντάσεις τους. Και παραμένει άγνωστο εάν οι εν λόγω βουλευτές πείστηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή, ο οποίος τους συνάντησε το πρωί καθώς επίσης και από τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε. Αυτές αφορούν τη συγκεκριμενοποίηση της επιστημονικής επιτροπής και τους ειδικούς γιατρούς που θα ανάβουν το πράσινο φως για την μετάβαση φύλου.

Μία εξ’ αυτών ήταν και η περίπτωση του κ. Δημήτρη Γάκη ο οποίος αργά το βράδυ της Δευτέρας από το βήμα της Βουλής δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει τη ρύθμιση. «Καταθέτοντας την προσωπική μου άποψη, τις ενστάσεις, την επιφύλαξη και την διαφωνία χαρακτηρίστηκα ως άνθρωπος που δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο. Όμως, η παρέμβασή μου είχε στόχο την εκλογίκευση του νομοσχεδίου. Με τις παρατηρήσεις μας θέλουμε να δίνουμε λύσεις και όχι να δημιουργούμε περισσότερα προβλήματα».

Με άλλα λόγια η τύχη του του επίδικου άρθρου αναμένεται να κριθεί από τη στάση που θα τηρήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Η παράταξη της κ. Γεννηματά μπορεί να έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως θα ψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο (όπως και το Ποτάμι), δεν έχει όμως αποφασίσει τι θα κάνει στα άρθρα. Η σχετική συζήτηση όπου θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις, θα γίνει το πρωί της Τρίτης στο συντονιστικό όργανο του κόμματος όπου θα ακουστούν και οι όποιες υπαρκτές αντιρρήσεις. Σε αυτούς που αντιδρούν πάντως συγκαταλέγονται οι Γρηγοράκος και Κρεμαστινός, ενώ σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του Newpost και ο Δ. Κωνσταντόπουλος εμφανίζεται βαθιά προβληματισμένος για επιστημονικούς και ηθικούς λόγους.

Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία κατέστησε σαφές μέσω του Κοινοβουλευτικούς της εκπροσώπου Νίκου Δένδια πως σε περίπτωση καταψήφισης του άρθρου 3 τίθεται ευθέως θέμα δεδηλωμένης «Τέλος ο κοινοβουλευτικός λαθρεπιβατισμός, αν δεν ψηφίσουν το άρθρο 3 οι ΑΝΕΛ, σας λέμε ευθέως ότι κυβέρνηση στη χώρα δεν θα υπάρχει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ. 

Ακόμα, με δεδομένο ότι πέραν του Ποταμιού τα υπόλοιπα κόμματα (ΚΚΕ, ΧΑ, ΕΚ), έχουν ξεκαθαρίσει πως θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, το βάρος πέφτει στην απόφαση που θα πάρει η ΔΗΣΥ, οι ανεξάρτητοι βουλευτές αλλά και ο υπουργός. Ο κ. Κοντονής είτε θα πάρει την απόφαση να «σπάσει» τα άρθρα του νομοσχεδίου, δίνοντας τη δυνατότητα στους βουλευτές να καταψηφίσουν τα 15 χρόνια, είτε θέσει εαυτόν και τη κυβέρνηση στη βάσανο της κοινοβουλευτικής αριθμητικής που ενδεχομένως να οδηγήσει και στη καταψήφιση των διατάξεων στο σύνολό τους.

Πάντως θα πρέπει να διευκρινιστεί πως στο πιθανότατο σενάριο απουσίας βουλευτών από τη ψηφοφορία, το όριο των «151» που χρειάζεται να πιάσει η κυβερνητική πλειοψηφία για να περάσει το νομοσχέδιο πέφτει ενδεχομένως και σημαντικά. Αν για παράδειγμα απουσιάσουν 20 βουλευτές από πραγματική αδυναμία ή επιλογή, τόσο μειώνεται και αριθμός των «ναι» που θα πρέπει να συγκεντρώσει το νομοσχέδιο στα «141».

Δείτε πως μετέδωσε λεπτό προς λεπτό της συνεδρίαση το Newpost.gr


σχετικα αρθρα