current views are: 10

10 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση04:08

Σε συνθήκες «κοινοβουλευτικής ασφυξίας» για την πλειοψηφία η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή

Ερωτηματικό οι απουσίες και η στάση πολλών βουλευτών

Δημοσίευση 04:08’

Ερωτηματικό οι απουσίες και η στάση πολλών βουλευτών

Χαρτί και μολύβι έχουν πάρει στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καθώς τόσο από το χθεσινό «μασάζ» όσο και από το στρατόπεδο των ΑΝΕΛ δεν υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα για τη στάση που θα τηρήσουν πολλοί βουλευτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost.gr,  η Γεωργία Γεννιά δεν φαίνεται να πείστηκε από τα επιχειρήματα του Σταύρου Κοντονή, της Αφροδίτης Θεοπεφτάτου, αλλά και του Κώστα Ζαχαριάδη στη συζήτηση που έγινε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στον 2ο όροφο της Βουλής  και φαίνεται να τηρεί την ίδια στάση.

Προβληματισμένος  εμφανίστηκε και ο Μάρκος Μπόλαρης μετά τη συνάντηση, ενώ ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης μιλώντας στο Νewpost.gr ήλπιζε μέχρι και την τελευταία στιγμή να υπάρχουν αλλαγές.  Και μπορεί η χθεσινή επίσκεψη του  υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και επικεφαλής της κίνησης «Πράττω» στη Μονή Πετράκη και στον Αρχιεπίσκοπο  να μη συνδεόταν  με το νομοσχέδιο, ωστόσο συνειρμικά το γεγονός πως η κα. Γεννιά ως μέλος της κίνησης είναι η μόνη από τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει δηλώσει ξεκάθαρα της  αντίθεσή της για τα 15 έτη, προκαλεί εύλογες απορίες για το αν και ο υπουργός των Εξωτερικών συμμερίζεται τις ίδιες απόψεις.

Από τις συζητήσεις που γίνονται στα «πηγαδάκια» της Βουλής είναι σαφές πως υπάρχει μια ομάδα βουλευτών και από το κυβερνών κόμμα που δεν έχει δει θετικά ούτε τη διάταξη για την αλλαγή φύλου στην ταυτότητα στα 15 έτη, αλλά ούτε και για τη χρονική επιλογή κατάθεσης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Ωστόσο  έχουν αποφασίσει να μην εξωτερικεύσουν τις αντιρρήσεις τους.

Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι πως μοναδικός της σίγουρος σύμμαχος σε αυτή τη μάχη φέρεται να είναι «Το Ποτάμι» με το άθροισμα των δυο κοινοβουλευτικών ομάδων  να φτάνουν το 150. Η μια πιθανή απουσία από τον ΣΥΡΙΖΑ για λόγους υγείας, αλλά και κάποια ενδεχόμενα «όχι»  δημιουργούν επιπλέον κενά.  Την ίδια στιγμή το  «ναι» από την Δημοκρατική Συμπαράταξη  δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα έρθει και στα άρθρα και όλα θα αποφασιστούν σήμερα το πρωί.  

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού και η επίθεση που εξαπέλυσε στον πρόεδρο της ΝΔ  για υπαναχώρηση στο θέμα της ταυτότητας φύλου έπειτα από τις «ακροδεξιές» πιέσεις ήταν μια ξεκάθαρη προτροπή προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην διστάσουν να υπερψηφίσουν τις ρυθμίσεις. Συμπλήρωσε πως το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί κανονικά, ενώ επιχείρησε να ρίξει τους τόνους με την Εκκλησία τονίζοντας πως σέβεται τις θέσεις της.

Οι διαβουλεύσεις που θα πραγματοποιηθούν και σήμερα σε παρασκηνιακό επίπεδο αναμένεται να είναι έντονες, προκειμένου η κοινοβουλευτική πλειοψηφία να είναι σίγουρη πως θα αποφευχθεί οποιοδήποτε «ατύχημα».  Από τη στιγμή που η αριθμητική δεν βγαίνει, δεν αποκλείεται τελικά ο Σταύρος Κοντονής να διαχωρίσει την αλλαγή φύλου στην ταυτότητα από την ηλικία των 15 ετών από το υπόλοιπό άρθρο 3, όπου περιέχονται συνολικά οι διατάξεις για τη δυνατότητα διόρθωσης φύλου.

Όλες οι κινήσεις που θα γίνουν θα εξαρτηθούν και από τις απουσίες που θα έχουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς αυτόματα θα κατεβάσουν την πλειοψηφία που απαιτείται στην ονομαστική ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί.

Αυτό που έχουν κατανοήσει πολλά στελέχη από την πλευρά της πλειοψηφίας είναι πως η σημερινή ψηφοφορία αποτελεί ένα «crash test» και για άλλα νομοσχέδια με προοδευτικό πρόσημο τα οποία θέλουν να προχωρήσουν στην κυβέρνηση ειδικότερα από την αριστερή πτέρυγα της Κουμουνδούρου. Η άρνηση των ΑΝΕΛ να στηρίξουν αποτελεί ένα πρώτο «κακό σημάδι», καθώς αυτή η εικόνα διχοτόμησης δεν βοηθά τον κυβερνητικό συνασπισμό και προκαλεί «κλυδωνισμούς» και εντάσεις ενόψει κρίσιμων ψηφοφοριών που έρχονται.
 


σχετικα αρθρα