ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπερψηφίστηκε η αλλαγή φύλου από τα 15 έτη - «Όχι» στο άρθρο 3 από Π. Καμμένο και ΑΝΕΛ

Δημοσίευση 10 Οκτωβρίου 2017, 09:49 / Ανανεώθηκε 11 Οκτωβρίου 2017, 08:14
Υπερψηφίστηκε η αλλαγή φύλου από τα 15 έτη - «Όχι» στο άρθρο 3 από Π. Καμμένο και ΑΝΕΛ
Facebook Twitter Whatsapp

Μαξίμου: «H Βουλή απάντησε με σαφήνεια υπέρ της προόδου»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Ναι» στην αλλαγή φύλου από τα 15 έτη είπαν 148 βουλευτές, σε σύνολο 285 που ψήφισαν, υπερψηφίζοντας το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα μεγάλης έντασης, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως επί της της ουσίας, οι απουσίες βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και της Ένωσης Κεντρώων, αλλά και η στήριξη από τους βουλευτές του Ποταμιού ήταν αυτές που «έσωσαν» το νομοσχέδιο.

Ειδικότερα, η νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου υπερψηφίστηκε από 140 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η Γ. Γεννιά καταψήφισε το άρθρο 3 και έλειπαν οι Γ. Μιχελογιαννάκης, Γ. Κουράκης και Μ. Μπόλαρης. «Ναι» είπαν οι έξι βουλευτές του Ποταμιού, ο Κ. Ζουράρις των Ανεξάρτητων Ελλήνων και ο Θ. Θεοχαρόπουλος από τη Δημ. Συμπαράταξη, ενώ συνολικά απουσίαζαν 15 βουλευτές.

Προηγήθηκε σφοδρότατη αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίοι αντάλλαξαν βαρείς χαρακτηρισμούς και αλληλοκατηγορίες.

Εν τω μεταξύ, υπερψηφίστηκε και η τροπολογία για την Τουρκική Ένωση Ξάνθης, ενώ σημειώνεται πως «όχι» είπαν όλοι οι μουσουλμάνοι βουλευτές.

Οι απουσίες 

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι Φώφη Γεννηματά (ΠΑΣΟΚ), Γιάννης Μανιάτης (ΔΗΣΥ), Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΔΗΣΥ), Δημήτρης Κρεμαστινός (ΔΗΣΥ), Κώστας Κεγκέρογλου (ΔΗΣΥ). Δημήτρης Κωνσταντόπουλος (ΔΗΣΥ), Μιχάλης Τζελέπης (ΔΗΣΥ), Μάριος Γεωργιάδης (Ένωση Κεντρώων), Αριστείδης Φωκάς (Ένωση Κεντρώων), Γιώργιος Κατσιαντώνης (Ένωση Κεντρώων), Αναστάσιος Μεγαλομύστακας (Ένωση Κεντρώων), Μάρκος Μπόλαρης (ΣΥΡΙΖΑ), Τάσος Κουράκης (ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννης Μιχελογιαννάκης (ΣΥΡΙΖΑ), Αντώνης Σαμαράς (ΝΔ).

Πώς ψήφισαν οι βουλευτές - Οι διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ

Με διαρροές από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, και την καταψήφιση των ΑΝΕΛ, έκτος του Κώστα Ζουράρη, που ψήφισε «ναι», πέρασε από τη Βουλή, το επίμαχο άρθρο 3 για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου στους ανήλικους των 15 ετών. 

Πιο αναλυτικά, «όχι» σε όλα για την αλλαγή φύλου, «ναι» στην τροπολογία για την Τουρκική Ένωση Ξάνθης, ψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, ψήφισε «όχι» στο άρθρο 3, «παρών» στα υπόλοιπα. Η Έλενα Κουντουρά, ψήφισε «ναι» στην τροπολογία για Τουρκική Ένωση Ξάνθης, όχι στο άρθρο 3 για την αλλαγή φύλου. 

«Ναι» στην τροπολογία, «όχι» στο άρθρο 3, ψήφισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γεωργία Γεννιά, ενώ η Νίνα Κασιμάτη (ΣΥΡΙΖΑ), ψήφισε «ναι» σε όλα, «όχι» στην τροπολογία. «Ναι» σε όλα, «όχι» στην τροπολογία, ψήφισε ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν. Ο Δημήτρης Καμμένος ψήφισε «ναι» στην τροπολογία, «όχι» στα άρθρα 1-7. 

«Ναι» στην αλλαγή φύλου από τα 15 ψήφισε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. «Όχι» σε όλα, «όχι» και στην τροπολογία για την τουρκική ένωση Ξάνθης από την Αλέκα Παπαρήγα.

Ο Βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, ψήφισε  «όχι» σε όλα, «ναι» στην τροπολογία. Η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ψήφισε «ναι» σε όλα, παρών στο άρθρο 3. «Όχι» σε όλα, «όχι»  και στην τροπολογία ψηφίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και της ΧΑ

Ο Νίκος Νικολόπουλος (ανεξάρτητος βουλευτής), ψήφισε «όχι» σε όλα. 

O Κωνσταντίνος Κατσίκης διόρθωσε την ψήφο του σε «ναι» επί της αρχής, «όχι» στα άρθρα, «ναι» στην τροπολογία.  

Η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Μάρκου, ψήφισε  «όχι» σε όλα.  Ο Γεώργιος Λαζαρίδης, ψήφισε «ναι» στην τροπολογία για τουρκική ένωση, «όχι» στα άρθρα 1-7.  O βουλευτής Λεωνίδας Γρηγοράκος ψήφισε «ναι» σε όλα, «παρών» στο 3 για την αλλαγή φύλου. Ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας (Ποτάμι), ψήφισε «ναι» σε όλα, «παρών» στο άρθρου 3 για την αλλαγή φύλου. Η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά (ΑΝΕΛ)ψήφισε «ναι» επί της αρχής, «ναι» στη τροπολογία, «όχι» στα άρθρα 1-7. 

«Όχι» από τους Μουσουλμάνους βουλευτές

Την ίδια στιγμή, ένα διακομματικό «όχι» είπαν στην ονομαστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή για την επανακατατεθειμένη τροπολογία περί της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης», οι μουσουλμάνοι βουλευτές.

Συγκεριμένα, ο Ζεϊμπέκ Χουσείν (Ξάνθης ΣΥΡΙΖΑ), Μουσταφά Μουσταφά (Ροδόπης, ΣΥΡΙΖΑ), Καρά Γιουσούφ Αϊχάν (Ροδόπης, ΣΥΡΙΖΑ) και Αχμέτ Ιλχάν (Ροδόπης, ΔΗΣΥ), ακολούθησαν τη γραμμή των κομμάτων τους στη ψηφοφορία αλλά διαφοροποιήθηκαν στην τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

 

Άγρια κόντρα Αλ. Τσίπρα - Κ. Μητσοτάκη

Σε προσωπική αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξελίχθηκε η δεύτερη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Κλείνοντας τη συζήτηση και λίγο πριν από την διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας, ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ. 

«Κάνετε σόου αριστερού προοδευτισμού την ώρα που ασκείτε συντηρητικές πολιτικές. Η ΝΔ δεν ψηφίζει το ανεύθυνο νομοσχέδιο της κυβέρνησής σας» είπε αρχικά στην τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και υπενθυμίζοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει καταθέσει δική της πρόταση νόμου, σημείωσε πως ως κυβέρνηση η ΝΔ αυτό το νομοθέτημα θα ψηφίσει. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε επιπροσθέτως ότι «η κυβέρνηση χωρίς να επιδιώξει αναγκαίες συναινέσεις επιχειρεί πάλι να νομοθετήσει», αναφέρθηκε στην διαφωνία των ΑΝΕΛ και πρόσθεσε: «Θα δούμε αν υπάρχει αρραγής πλειοψηφία και δεδηλωμένη στο κοινοβούλιο. Με ενδιαφέρον αναμένω το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας».

Λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για «πολιτικές κυβιστήσεις με στόχο «την διατήρηση συνοχής στο εσωτερικό του κόμματός του» και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για «πρόβλημα κατανόησης των επιχειρημάτων», ότι «δεν καταλαβαίνει τι λέει»: 

«Εχετε χάσει τη μπάλλα, δεν ξέρετε τί σας γίνεται. Μέσα από την άγνοιά σας, αποδεικνύεται γιαλαντζί φιλελεύθερος».

«Να είστε λίγο πιο ψύχραιμος όταν έρχεστε σε τούτη την αίθουσα» σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης τους υψηλούς και επιθετικούς τόνους του πρωθυπουργού, σημειώνοντας: «Σας δημιουργούν μεγάλο πολιτικό πρόβλημα ορισμένα ζητήματα», εννοώντας και διαφωνίες ορισμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη στάση του κ. Καμμένου.

«Ερχεστε με καραμέλα τους ΑΝΕΛ και τον κ. Καμμένο. Με τον Καμμένο στην κυβέρνηση περνάνε σύμφωνο συμβίωσης, ιθαγένεια, και τώρα ταυτότητα φύλου, παρά το γεγονός ότι τους κατηγορείτε ότι είναι ακροδεξιοί και οπισθοδρομικοί», αντέτεινε ο κ. Τσίπρας.

«Τυχοδιώκτης και όχι ακροδεξιός είναι ο κ. Καμμένος» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

Μαξίμου: H Βουλή σήμερα απάντησε με σαφήνεια υπέρ της προόδου

«Με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 171 βουλευτών υπερψηφίστηκε ένα νομοσχέδιο τομή, που διευρύνει την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, κατοχυρώνοντας νομοθετικά το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού φύλου» σχολιάζει τα Μαξίμου στον απόηχο της σημερινής ψηφοφορίας του νομοσχεδίου για την αλλαγή φύλου από τα 15.

Αφήνοντας αιχμές προς πάσα κατεύθυνση σχολιάζει ότι «τελικά, μόνοι εκτεθειμένοι είναι όσοι προσπάθησαν να παίξουν παιχνίδια πολιτικών σκοπιμοτήτων, με αφορμή ένα ζήτημα αναγνώρισης και κατοχύρωσης ατομικών δικαιωμάτων».

«Το πολιτικό δίλημμα της εποχής εξακολουθεί να είναι ένα: Με την πρόοδο για μία κοινωνία του 21ου αιώνα ή με τη συντήρηση και το σκοταδισμό» αναφέρει το Μαξίμου για να καταλήξει ότι «η ελληνική Βουλή σήμερα απάντησε με σαφήνεια υπέρ της προόδου».

Δείτε πώς μετέδωσε το Newpost λεπτό προς λεπτό τη συζήτηση και την ψηφοφορία: