current views are: 9

11 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση08:02

Έμφαση στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη από τον ΣΥΡΙΖΑ – Στη Λάρισα ο Αλ. Τσίπρας

Μαζί του όλο το υπουργικό συμβούλιο

Δημοσίευση 08:02’

Μαζί του όλο το υπουργικό συμβούλιο

Τη στροφή στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη της οικονομίας, ειδικά στην περιφέρεια, θέλει να αναδείξει ο Αλέξης Τσίπρας με το 4o περιφερειακό συνέδριο που ξεκίνησε από χθες στη Λάρισα

Στόχος  η ανάδειξη των αναγκών της τοπικής κοινωνίας και όλων των μεγάλων ζητημάτων της καθημερινότητας. Κατά πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα εστιάσει στην ομιλία του, που θα κλείσει για άλλη μια φορά τις εργασίες του συνεδρίου, στον τομέα των επενδύσεων που αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, αλλά και στο έγκαιρο κλείσιμο της Γ’ Αξιολόγησης.

Οι υπουργοί που θα μιλήσουν και οι θεματικές ενότητες

Η σημασία που αποδίδεται και σε αυτό το περιφερειακό συνέδριο είναι μεγάλη, καθώς στη Λάρισα «μετακομίζει» σχεδόν όλο το υπουργικό συμβούλιο. Οι τομείς και τα θέματα που θα αναπτυχθούν θα έχουν ως κεντρικό άξονα την ανασυγκρότηση της οικονομίας στη Θεσσαλία. Στο συνέδριο θα συμμετέχουν και οι φορείς των τεσσάρων νομών της περιφέρειας.

– Για όλα τα ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο της Λάρισας θα αναφερθούν:  Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, ο Αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

– Στην επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις και την αναπτυξιακή πολιτική θα εστιάσουν ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας και ο  πρόεδρος της Enterprise Greece Χρήστος Στάικος.

– Με θέμα τις υποδομές, το περιβάλλον, τον  τουρισμό και τη διαχείριση των υδατικών πόρων θα τοποθετηθούν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος.

– Στην ατζέντα οι υποδομές και οι πολιτικές για την υγεία με τον υπουργό Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη να βρίσκονται και αυτοί στη Θεσσαλική πρωτεύουσα.

Κοινωνική πολιτική, εργασιακές σχέσεις και αλληλέγγυα οικονομία με ομιλήτριες την υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, την αναπληρώτρια Ράνια Αντωνοπούλου και την αναπληρώτρια Θεανώ Φωτίου, ενώ για την παιδεία την έρευνα και την οικονομία της γνώσης ομιλητές θα είναι ο υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου και ο αναπληρωτής  Κώστας Φωτάκης.

– Το συνέδριο ξεκίνησε με την ομιλία του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και αναπτύσσεται σε παράλληλες συνεδριάσεις. 

Ο στόχος των περιφερειακών συνεδρίων

Αυτό που τονίζεται είναι πως στόχος των Περιφερειακών συνεδρίων είναι να υπάρξει αποκεντρωμένος διάλογος με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς προκειμένου να διερευνηθούν και να αξιοποιηθούν οι παραγωγικές δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της εκάστοτε περιοχής, στη βάση ενός ολοκληρωμένου περιφερειακού σχεδιασμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.

Τόσο από το κυβερνητικό στρατόπεδο όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως η συζήτηση που γίνεται και στο Περιφερειακό Συνέδριο της Θεσσαλίας, θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο στον καλύτερο σχεδιασμό και την ουσιαστικότερη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, προκειμένου τα εργαλεία αυτά να λειτουργήσουν ως αποτελεσματικός μοχλός για την μεγέθυνση της τοπικής οικονομίας.

Αυτό που αναμένεται να σημειώσει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του και είναι πάγια θέση της κυβέρνησης είναι πως η παρούσα συγκυρία, που η ελληνική οικονομία παρουσιάζει εμφανή σημάδια ανάκαμψης και η έξοδος της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής είναι ορατή, είναι η πλέον κατάλληλη για έναν τέτοιο σχεδιασμό. Ο στόχος είναι το πέρασμα στην εποχή της βιώσιμης ανάκαμψης να βρει τη χώρα έτοιμη, ικανή να αξιοποιήσει τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες του τόπου, χωρίς τις αντιφάσεις και τις παθογένειες του παρελθόντος. 

Πριν την ομιλία του πρωθυπουργού σήμερα το βράδυ θα προηγηθεί χαιρετισμός του Δημάρχου Λάρισας, Απόστολου Καλογιάννη, και ομιλία του Περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστού.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

13:30 Συνάντηση με επιχειρήσεις νέων τεχνολογιών, εξωστρέφειας και καινοτομίας,  Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας, Βόλος
18:00 Σύσκεψη με τους Υπουργούς που συμμετέχουν στο 4ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και τον Δήμαρχο Λαρισαίων, Ξενοδοχείο Imperial, Λάρισα
19:30 Κεντρική ομιλία στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση: «Η Θεσσαλία της επόμενης μέρας»,  Ξενοδοχείο Imperial, Λάρισα


σχετικα αρθρα