current views are: 7

12 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση19:13

Κεντροαριστερά: Το πρώτο debate των υποψήφιων πριν τις κάλπες της 12ης Νοεμβρίου

Στο debate βρίσκονται οι υποψήφιοι για την προεδρία της Κεντροαριστεράς: Νίκος Ανδρουλάκης, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης και Γιάννης Ραγκούσης.

Δημοσίευση 19:13’

Στο debate βρίσκονται οι υποψήφιοι για την προεδρία της Κεντροαριστεράς: Νίκος Ανδρουλάκης, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης και Γιάννης Ραγκούσης.

Απαντήσεις σε καίρια ζητήματα κλήθηκαν να δώσουν κατά την πρώτη τηλεμαχία τους το βράδυ της Πέμπτης, οι υποψήφιοι του φορέα της Κεντροαριστεράς .

Στο debate που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ACTION24, έλαβαν μέρος οι υποψήφιοι για την προεδρία της Κεντροαριστεράς: Νίκος Ανδρουλάκης, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης και Γιάννης Ραγκούσης, ενώ απούσα ήταν η Φώφη Γεννηματά, η οποία θα παραβρεθεί μόνο στις δύο τηλεμαχίες της επιτροπής Αλιβιζάτου και ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος λόγω μικροεπέμβασης στην οποία υπεβλήθη.

Το πρώτο μέρος της τηλεμαχίας αφορούσε τα εσωκομματικά, με τον Σταύρο Θεοδωράκη να επαναφέρει το θέμα της ψήφου εξ αποστάσεως λέγοντας, αφήνοντας αιχμές κατά της Φώφης Γεννηματά για την οποία δήλωσε ότι  δεν ήθελε να ψηφίσουν οι νέοι του εξωτερικού. Ο κ. Θεοδωράκης στη συνέχεια κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στις εκλογές για να αναδείξουν μία νέα ηγεσία.

Σειρά στη συνέχεια πήρε ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος ερωτηθείς από τον Γιάννης Πολίτης για τον αν η επόμενη ημέρα θα είναι χάος αποκρίθηκε ότι «Έμεινα στην παράταξη τα δύσκολα χρόνια και το ίδιο θα πράξω και τα επόμενα χρόνια, ξεκαθάρισε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Τα γεγονότα δικαιώνουν τη σύγκρουση με τη Φώφη Γεννηματά στην κεντρική επιτροπή του περασμένου Απριλίου, προσέθεσε.» Ακόμη σημείωσε ότι η παράταξη δε μπορεί να είναι αρχηγικό κόμμα, καθιστώντας σαφές ότι σε περίπτωση νίκης του «το 2018 θα πάμε σε συνέδριο, δε θα είμαστε βαβέλ όπως είδαμε προχθές στη Βουλή».  

 Στην ερώτηση που έθεσε η Αγγελική Σπανού στο Γιώργο Καμίνη για τον προσδιορισμό του νέου φορέας ως πολυκομματικό ή πολυτασικό, ο δήμαρχος Αθηνών Τα κόμματα δεν καταργούνται με διατάγματα, αλλά θα πρέπει να πηγαίνουμε πάντα με μία φωνή, προσέθεσε και μίλησε για μία κοινοβουλευτική ομάδα την επόμενη μέρα.

Σειρά έπειτα πήρε ο Γιάννης Μανιάτης στο οποίο τέθηκε το ερώτημα για  την στρατηγική του δεύτερου γύρου, με εκείνον να απαντά ότι θα βρίσκεται σε αυτόν.  

Δεύτερος γύρος: H επόμενη μέρα των εκλογών και οι σχέσεις ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Ερωτηθείς για το νομοσχέδιο της αλλαγής φύλου και αν αυτό το ψήφισε προκειμένου να  μην λένε το Ποτάμι δεκανίκι του Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος του Ποταμιού δήλωσε ότι δεν θα κάνουμε καμία συμφωνία με κανέναν αν παραμερίζονται τα ατομικά δικαιώματα. Κανένα παζάρι στα ανθρώπινα δικαιώματα, θα πάω και με τον διάβολο.

Σε ερώτηση για τις εκλογές ο Νίκος Ανδρουλάκης εξαπέλυσε επίθεση κατά τη κυβέρνησης χαρακτηρίζοντας την επιζήμια, τονίζοντας ότι κάθε μέρα λέγονται τερατώδη ψέματα. 

Από την μεριά του ο Γιώργος Καμίνης έδωσε έμφαση στη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ και χαρακτήρισε σπασμωδικά τα ανοίγματα του κυβερνώντος κόμματος στην κεντροαριστερά. 

Ερωτηθείς για ενδεχόμενη συνεργασία με τον πρόεδρο της ΝΔ και για το αν θα γινόταν υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκης, ο Γιάννης Μανιάτης απάντησε ότι είναι απέναντι και στον Μητσοτάκη και στον Τσίπρα, διευκρινίζοντας ότι δεν υπήρξε  υπουργός του Σαμαρά, αλλά της κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου. 

Τρίτος γύρος: Κεφάλαιο πολίτες

Ο Σταύρος Θεοδωράκης κλήθηκε να απαντήσει για τις περικοπές δαπανών που θα προχωρούσε με τον ίδιο να απαντά χαρακτηριστικά ότι  «Θα καταργούσα το γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, που μας κοστίζει τρεις παιδικούς σταθμούς». Στη συνέχει ο επικεφαλής του Ποταμιού κατηγόρησε την κυβέρνηση για διεύρυνση του κράτους δημιουργώντας συνεχώς νέες γραμματείες και επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει αυστηρή αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Σε ότι αφορά τον εκλογικό νόμο ο Νίκος Ανδρουλάκης τάχθηκε υπέρ της διαίρεσης της Β’ Αθηνών και μίλησε για αναλογικό μπόνους με βάση το ποσοστό του πρώτου κόμματος.

Ο κ. Γιώργος Καμίνης από την άλλη κλήθηκε να απαντήσει για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον δήμαρχο Αθηνών να δηλώνει ότι «δεν θα γίνουμε συμπλήρωμα των άλλων» Σε δύο χρόνια που θεωρητικά θα γίνουν οι εκλογές πολλά θα έχουν αλλάξει, το ζητούμενο είναι η διακομματική συνεργασία σε θέματα όπως το φορολογικό και το εκλογικό σύστημα. 

Σε ότι αφορά τον εκλογικό νόμο ο Νίκος Ανδρουλάκης τάχθηκε υπέρ της διαίρεσης της Β’ Αθηνών και μίλησε για αναλογικό μπόνους με βάση το ποσοστό του πρώτου κόμματος.

Η επόμενη ερώτηση τέθηκε στον Γιάννη Μανιάτη και αφορούσε τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ. Ο κ.. Μανιάτης ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ δανείστηκε σε άλλη εποχή και ήταν λάθος, σημείωσε και επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ σήμερα λειτουργεί με το 5% των εξόδων με τα οποία λειτουργούσε πριν την κρίση. Οι πολίτες δε θα επιβαρυνθούν ούτε ένα ευρώ, δεσμεύτηκε.

Από το debate δεν έλειψε αναφορά στις σχέσεις κράτους – Εκκλησίας για τις οποίες έχει γίνει αρκετός λόγος το τελευταίο διάστημα. Επί του θέματος κλήθηκε να απαντήσει ο Γιάννης Ραγκούσης λέγοντας «Δεν είμαι υπάλληλος της διοίκησης της Εκκλησίας της Ελλάδος» ενώ προσέθεσε ότι δεν προκάλεσε τη σύγκρουση που ήταν επιλογή. Ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι «δε θα στηρίξω τον ακροδεξιό σκοταδισμό που πολλές φορές εκπέμπεται από τη διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Στον τέταρτο γύρο ο ένας υποψήφιος έθεσε τα ερωτήματά του στον άλλο:

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ρώτησε τον Γιώργο Καμίνη για το ωράριό του στον Δήμο, καθότι υποστήριξε ότι η προεδρία της παράταξης δεν είναι part time δουλειά. Υπάρουν διεθνή προηγούμενα που δε μπορούμε να αγνοήσουμε, υπεραμύνθηκε της επιλογής του να μην παραιτηθεί από τα δημαρχιακά καθήκοντα ο Γιώργος Καμίνης. Το θέμα είναι η δημιουργική κατανομή του χώρου, δε θα πάμε για αρχηγικό κόμμα, προσέθεσε και μίλησε για συλλογική ηγεσία. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ρώτησε τον Σταύρο Θεοδωράκη γιατί ενώ μιλά για το φιλελεύθερο κέντρο επέλεξε να ενταχθεί στην ευρωβουλή με τους σοσιαλιστές. Στην παράταξη πρέπει να υπάρχουν και φιλελεύθεροι και σοσιαλιστές, υποστήριξε ο πρόεδρος του Ποταμιού. Όχι μονολιθικά κόμματα, αλλά μεγάλα και πολυτασικά.

Ο Γιάννης Ραγκούσης ρώτησε τον Γιώργο Καμίνη για το θέμα της δημόσιας διοίκσησης.  Υπάρχει πολύ δουλειά να γίνει στο δημόσιο, ειδικά μετά την οπισθοχώρηση των τελευταίων ετών, απάντησε ο πρώην υπουργός και αναφέρθηκε στις τομές που προώθησε στο πλαίσιο των κυβερνήσεων Παπανδρέου. 

Ο Γιάννης Μανιάτης ρώτησε τον Σταύρο Θεοδωράκη για την πτωτική πορεία του Ποταμιού. Πως θα τα καταφέρεις στο νέο κόμμα όταν δεν τα κατάφερες στο Ποτάμι; Ο επικεφαλής του Ποταμιού απάντησε μπορεί να σε ξεχωρίζω αλλά είσαι βουλευτής που από 40% πήγε στο 4%, πώς μπορείς να ρωτάς για ένα κόμμα που από 6% πήγε στο 5%. 

Έπειτα οι υποψήφιοι απάντησαν σε κοινή προς όλους ερώτηση για το τι διαφορετικό θα έκαναν από τον Γιώργο Παπανδρέου αν ήταν πρωθυπουργοί το 2009.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης υποιστήριξε ότι Η χώρα χρεοκόπησε δεν υπήρχε άλλη λύση από την Ευρώπη, το πρόβλημα είναι ότι πήγαν με τα χέρια ψηλά. Η χώρα δεν έπρεπε να δεχθεί κακές προτάσεις. Αυτό για το οποίο ασκώ κριτική είναι ότι έπρεπε το πολιτικό σύστημα να είχε έτοιμες τις λύσεις και να μην δεχθεί κακές προτάσεις, όπως εκείνες του ΔΝΤ. 

Με τη σειρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε ότι δεν είχαμε πολλές επιλογές, αν κάναμε ένα λάθος ήταν ότι δεν ενοχοποιήσαμε την περίοδο Καραμανλή.

Τον λόγο έπειτα πήρε ο Γιώργος Καμίνης σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου έκανε τομέα όπως τη Διαύγεια, τον νόμο Διαμαντοπούλου, αλλά το πρόβλημα είναι ότι η κοινή γνώμη δεν πείστηκε ότι πρόκειται για μεταρρυθμίσεις.

Από την άλλη ο Γιάννης Ραγκούσης είπε ότι αποδείχθηκε ότι η χώρα δεν είχε άλλη λύση. Το θέμα δεν είναι γιατί μπήκαμε στο μνημόνιο αλλά γιατί κολλήσαμε στο μνημόνιο.

Ο Γιάννης Μανιάτης απάντησε , όταν η κυβέρνηση Παπανδρέου ανέλαβε την χρεοκοπημένη χώρα από την διακυβέρνηση Καραμανλή θα μπορούσαμε να παραδώσουμε στον επόμενο.  Πατριωτικά αναλάβαμε να λύσουμε τα προβλήματα της χώρας.

Στη συνέχεια έγινε από μία ελεύθερη ερώτηση των δημοσιογράφων προς τους υποψήφιους αρχηγούς. 

Γιατί αρνείστε τον όρο κεντροαριστερά, ρώτησε τον Σταύρο Θεοδωράκη η Αγγελική Σπανού και εκείνος απάντησε: «Δεν τον αρνούμαι, δε μου αρέσουν οι ταμπέλες».

Ο Γιάννης Πολίτης ρώτησε τον Νίκο Ανδρουλάκη πως θα αξιοποιήσει τους πρώην ηγέτες του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας: «Σέβομαι την προσφορά τους, αλλά πρέπει να ενοποιήσουμε το ιστορικό αφήγημα, τόνισε. Πρέπει να θυμίσουμε τις θετικές στιγμές και την πατριωτική στάση όταν άλλοι έπαιζαν στην πλάτη της παράταξης τη χώρα στα ζάρια». 

Η ερώτηση στον Γιώργο Καμίνη από τον Γιώργο Κουβαρά ήταν η εξης: «Το πρωί δήμαρχος και το βράδυ αρχηγός με δύο κοινοβουλευτικές ομάδες στη Βουλή». Ο δήμαρχος Αθηναίων απάντησε: «Είπα ότι δε θα πάμε σε αρχηγικό κόμμα, επέμεινε ο δήμαρχος της Αθήνας. Ο επικεφαλής πρέπει να είναι παρών στην κοινωνία».

Είστε στα δεξιά ή στα αριστερά του τόξου που δημιουργείτε, ρώτησε ο Γιάννης Πολίτης τον Γιάννη Ραγκούση: «Επέλεξα να μείνω σπίτι μου, το θέμα ΣΥΡΙΖΑ δεν το θέτει η ζωή, σημείωσε ο πρώην υπουργός απορρίπτοντας ουσιαστικά το ερώτημα της συνεργασίας με το κυβερνών κόμμα». 

Ποιοι πρέπει να κάνουν πίσω ρώτησε τον Γιάννη Μανιάτη ο Γιώργος Κουβαράς: «Το νέο δεν είναι θέμα ηλικίας, πχ ο κ. Τσίπρας εκφράζει τον κομματικό σωλήνα, ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο βουλευτής Αργολίδας και έδωσε έμφαση στην αξιοπιστία των λόγων και των έργων».

Στο ντιμπέιτ ακολούθησαν οι βιντεοσκοπημένες ερωτήσεις των πολιτών:

Ο Γιάννης Ραγκούσης απάντησε σε ερώτημα για τη δημόσια Παιδεία. Το θέμα πονάει, ειδικά κάποιον που έχει τρία παιδιά, ξεκίνησε την απάντησή του και μίλησε για προσθήκες στο σύστημα της εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

Το επόμενο ερώτημα ήταν για τις συντάξεις προς τον Νίκο Ανδρουλάκη. Πρέπει να αντιμετωπιστούν η ανεργία και το δημογραφικό, απάντησε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Αλλιώς ποιος θα πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές για να πληρώνονται οι συντάξεις, έθεσε το ερώτημα. 

Υπέρ ή κατά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ρώτησε τον Γιάννη Μανιάτη ο επόμενος πολίτης. Είμαι υπέρ με δύο προϋποθέσεις, κανόνες για τα ιδιωτικά και απελευθέρωση του δημόσιου πανεπιστημίου, απάντησε ο βουλευτής Αργολίδας. 

Η επόμενη ερώτηση ήταν αν οι πολιτικοί πληρώνουν ΕΝΦΙΑ. Φυσικά και πληρώνουμε, σημείωσε ο Γιώργος Καμίνης και στάθηκε στον κόσμο που υποφέρει από την υπερφορολόγηση. 

Τι θα κάνετε για την ανεργία των νέων, ρωτήθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, τόνισε ο πρόεδρος του Ποταμιού. Ένας στους τέσσερις νέους Έλληνες ζει σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, επισήμανε. 

Τέλος, η τηλεμαχία ολοκληρώθηκε με την τελική τοποθέτηση των υποψηφίων:

Γιάννης Ραγκούσης: «Δεν αρκεί η ενότητα, χρειάζεται να αλλάξουμε. Πρέπει να μπει ένα τέλος στο δεξιό ΠΑΣΟΚ».

Νίκος Ανδρουλάκης: «Πρέπει να αμφισβητήσουμε όλα τα κατεστημένα που χρεοκόπησαν τη χώρα. Και όχι να υφαρπάξουμε τη ψήφο των πολιτών όπως έκανε ο κ Τσίπρας με τερατώδη ψέματα». 

Γιάννης Μανιάτης: «Θα παλέψω για την Ελλάδα της δημιουργικής ανατροπής και της δημιουργίας νέου πλούτου». 

Γιώργος Καμίνης: «Πρέπει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των νέων και των πολιτών. Αλλά και μεταξύ μας, ότι αύριο θα είμαστε όλοι μαζί, όποιος και να εκλεγεί στην ηγεσία της παράταξης. Εγώ θα είμαι εδώ». 

Σταύρος Θεοδωράκης: «Όταν μπαίνω σε ένα αγώνα παλεύω για τη νίκη, αλλά είμαι αποφασισμένος να συμμετέχω και ως στρατηγός και ως στρατιώτης. Πρέπει να το πει ξεκάθαρα και η κυρία Γεννηματά».


σχετικα αρθρα