current views are: 10

13 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση04:25

ΝΔ για Αλ. Τσίπρα: Γιατί πανηγυρίζει;

Από την Πειραιώς αναδεικνύεται, διαρκώς, η ουσία της έκθεσης του ΔΝΤ

Δημοσίευση 04:25’

Από την Πειραιώς αναδεικνύεται, διαρκώς, η ουσία της έκθεσης του ΔΝΤ

Το αναπτυξιακό success story του Αλέξη Τσίπρα αποδομεί η Νέα Δημοκρατία, ενόψει μάλιστα της συνάντησης που θα έχει, τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ

Από την Πειραιώς υπήρξε τις προηγούμενες ώρες μία ομοβροντία δηλώσεων, όλες με επιδιωκόμενο στόχο να αναδείξουν τα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας και να ακυρώσουν τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς. Άλλωστε, η κυβέρνηση έσπευσε να εστιάσει στην εκτίμηση του Ταμείου για επίτευξη του στόχου πλεονάσματος φέτος, αποκρύπτοντας τόσο τις επιφυλάξεις του Ταμείου για την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018 όσο και τις εκτιμήσεις του ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα αποκλιμακωθούν μετά το 2021. 

Γι αυτό από την Πειραιώς αναδεικνύεται, διαρκώς, η ουσία της έκθεσης του ΔΝΤ, η οποία – όπως σημειώνει το γαλάζιο οικονομικό επιτελείο – εμφανίζει δυστυχώς την Ελλάδα ως το μαύρο πρόβατο μεταξύ όλων των αναπτυγμένων χωρών. Ενώ σε όλες τις προηγμένες χώρες, οι προβλέψεις για ανάπτυξη αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω, για την Ελλάδα – και μόνο γι’ αυτήν – αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω, σημειώνουν τα γαλάζια στελέχη.

Στη γραμμή που χάραξαν με παρεμβάσεις τους στελέχη του «οικονομικού κύκλου» της Πειραιώς όπως οι Χρ. Σταϊκούρας και Στ. Πέτσας, η Πειραιώς υπενθυμίζει ότι είναι η ίδια η κυβέρνηση που είχε ήδη παραδεχθεί την αδυναμία της να εκπληρώσει το στόχο που είχε βάλει στον προϋπολογισμό του 2017 για ανάπτυξη 2,7% του Α.Ε.Π., χαμηλώνοντας τώρα τον πήχη στο 1,8%, και αναγνωρίζοντας έτσι την αποτυχία της με απόκλιση στόχων περίπου στο μισό.

«Ύστερα από 3 χρόνια αναίτιας οπισθοδρόμησης με αποκλειστική ευθύνη των κ. Τσίπρα και Καμμένου και των Υπουργών που επέλεξαν, ο πρωθυπουργός ισχυρίζεται για μια ακόμη ότι φορά ότι η πολυαναμενόμενη ανάπτυξη θα ξεπεράσει ακόμη και τις ίδιες τις προβλέψεις του. Δεν πείθει όμως κανέναν. Διότι ανάπτυξη με αυξημένους φόρους, αυξημένες εισφορές, μειωμένη ρευστότητα, 100 δις ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών προς το Δημόσιο και βαλτωμένες επενδύσεις, δεν γίνεται. Η κυβέρνηση πλανήθηκε το 2015,  διαψεύσθηκε το 2016, αποτυγχάνει το 2017, και θέλει να μας πείσει ότι το 2018 θα έρθει το θαύμα» σημειώνεται από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, η οποία και θέτει το εξής ερώτημα: «Αφού ο κ. Τσίπρας διαψεύστηκε στις εκτιμήσεις του τα τελευταία τρία χρόνια, γιατί θα επιτύχει τον τέταρτο;».  


σχετικα αρθρα