ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Προκόπης Παυλόπουλος υπέγραψε το νόμο για την ταυτότητα φύλου

Δημοσίευση 13 Οκτωβρίου 2017, 11:24 / Ανανεώθηκε 13 Οκτωβρίου 2017, 12:03
Ο Προκόπης Παυλόπουλος υπέγραψε το νόμο για την ταυτότητα φύλου
Photo: Sooc
Facebook Twitter Whatsapp

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, υπέγραψε τον νόμο για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, υπέγραψε τον νόμο για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Υπενθυμίζεται, ότι το νομοσχέδιο που συμπεριλαμβάνει τη σχετική ρύθμιση ψηφίστηκε τις προηγούμενες ημέρες από τη Βουλή.

Ο Β. Λεβέντης ζητούσε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην κυρώσει το νόμο

Να αναλάβει πρωτοβουλία και να μην κυρώσει το ψηφισμένο νόμο για τις έμφυλες ταυτότητες και να τον αναπέμψει εκ νέου στη Βουλή, καλεί με επιστολή του τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Βασίλης Λεβέντης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων αναφέρει πως η χώρα μας δεν έχει ανάγκη να αντιγράψει ξένα ήθη, σημειώνοντας πως είναι άδικο να αγνοεί την επίσημη εκκλησία φτάνοντας στο σημείο «ένας αθλητικός σύλλογος να μπορεί να διατυπώσει γνώμη, όχι όμως η Ιερά Σύνοδος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών».

«Επειδή οι στιγμές είναι κρίσιμες, θεωρώ ότι πρέπει να καλέσετε τον πρωθυπουργό να συζητήσετε το θέμα γιατί διαφορετικά η Ελλάδα θα συρθεί σε ένα επικίνδυνο πνευματικό και θρησκευτικό διχασμό», σημειώνει στην επιστολή του.

«Για τους ανωτέρω λόγους σας ζητούμε να μην υπογράψετε και να μην κυρώσετε τον νόμο που ψήφισε η Βουλή για την αλλαγή φύλου από τα 15 έτη και να τον επιστρέψετε στην Βουλή, προς πληρέστερη μελέτη και διαβούλευση», καταλήγει στην επιστολή προς τον κ. Παυλόπουλο.

Υπενθυμίζεται πως βάσει Συντάγματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει την δυνατότητα να αναπέμψει ψηφισμένο από τη Βουλή νομοσχέδιο, το οποίο η τελευταία δύναται να ψηφίσει εκ νέου. 

Με 148 «ναι» νόμος του κράτους

«Ναι» στην αλλαγή φύλου από τα 15 έτη είπαν 148 βουλευτές, σε σύνολο 285 που ψήφισαν, υπερψηφίζοντας το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα μεγάλης έντασης, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως επί της της ουσίας, οι απουσίες βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και της Ένωσης Κεντρώων, αλλά και η στήριξη από τους βουλευτές του Ποταμιού ήταν αυτές που «έσωσαν» το νομοσχέδιο.

Ειδικότερα, η νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου υπερψηφίστηκε από 140 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η Γ. Γεννιά καταψήφισε το άρθρο 3 και έλειπαν οι Γ. Μιχελογιαννάκης, Γ. Κουράκης και Μ. Μπόλαρης. «Ναι» είπαν οι έξι βουλευτές του Ποταμιού, ο Κ. Ζουράρις των Ανεξάρτητων Ελλήνων και ο Θ. Θεοχαρόπουλος από τη Δημ. Συμπαράταξη, ενώ συνολικά απουσίαζαν 15 βουλευτές.

Προηγήθηκε σφοδρότατη αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίοι αντάλλαξαν βαρείς χαρακτηρισμούς και αλληλοκατηγορίες.