<img src="https://certify.alexametrics.com/atrk.gif?account=bmSkk1acFHS1cvhttps://certify.alexametrics.com/atrk.gif?account=bmSkk1acFHS1cv" style="display:none" height="1" width="1" alt="" />

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Λαγκάρντ: Απαραίτητη η ελάφρυνση χρέους - Αλ. Τσίπρας: Θα κλείσουμε τη γ’ αξιολόγηση

Δημοσίευση 17 Οκτωβρίου 2017, 00:45 / Ανανεώθηκε 17 Οκτωβρίου 2017, 08:10
Facebook Twitter Whatsapp

Στις 19:00 το τετ α τετ με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η ανάγκη για άμεση ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης από την Ελλάδα εκφράστηκε κατά την διάρκεια της συνάντησης του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στην έδρα του ταμείου στην Ουάσινγκτον.

Η συζήτηση των δυο πλευρών διεξήχθη σε θετικό κλίμα, γεγονός που φάνηκε και στις δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ η οποία μετά το πέρας της συνάντησης που είχε διάρκεια 1,5 ώρας, ενώ υπήρξε και ένα 20λεπτο τετ α τετ της ίδιας με τον Αλέξης Τσίπρα, έκανε λόγο για μια πολύ καλή και παραγωγική συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, στις κοινές δηλώσεις της με τον κ. Τσίπρα, συνεχάρη την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, συμπεριλαμβανομένων και των πρόσφατων συνταξιοδοτικών και φορολογικών μεταρρυθμίσεων.

Η κ. Λαγκάρντ εκτίμησε ότι η αποφασιστική εφαρμογή του προγράμματος μαζί με μια συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους  είναι απαραίτητες για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και την έξοδο από την επίσημη χρηματοδότηση το συντομότερο δυνατόν και εν συνεχεία δήλωσε ότι «Ο πρωθυπουργός και εγώ δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε για την επίτευξη αυτού του στόχου» .

Με τη σειρά του ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ευχαριστημένος από την εξέλιξη της συζήτησης με την Κριστίν Λαγκάρντ δηλώνοντας  ότι «Μετά από χρόνια στασιμότητας η Ελλάδα γύρισε σελίδα. Η ανάκαμψη ενισχύεται και το 2017 αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 1,8%, κάτι που έχουμε να δούμε από το 2007. Είναι μια σημαντική πρόοδος, ενώ οι στόχοι για τα πλεονάσματα έχουν ξεπεραστεί για τρία συνεχή χρόνια και τα δημοσιονομικά είναι σε βιώσιμη πορεία».

«Συμφωνήσαμε ότι είναι προς το συμφέρον όλων να ολοκληρωθεί έγκαιρα, το συντομότερο δυνατόν, η τρίτη αξιολόγηση. Στο παρελθόν είχαμε καθυστερήσεις που οφείλονταν σε διαφωνίες μεταξύ ημών και των θεσμών, τώρα όμως έχουμε ξεπεράσει τις διαφωνίες και όλοι επιθυμούν ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν».

Το παρών στη συνάντηση από ελληνικής πλευράς έδωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ο επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων του πρωθυπουργού, Παναγιώτης Παυλόπουλος και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.Εκ μέρους του ΔΝΤ, συμμετείχε ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος, Πολ Τόμσεν, ο αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Στρατηγικής, Πολιτικής και Επισκόπησης του ΔΝΤ, Χιου Μπρέντεκαμπ και ο πρώτος αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντέιβιντ Λίπτον .

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, πραγματοποιήθηκε  εν όψει του τετ α τετ του κ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ αύριο Τρίτη στις 19:00 στον Λευκό Οίκο.

Νωρίτερα, τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός μίλησε στο Chicago Council, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα είναι ισχυρή και πάλι», ενώ έκανε αναφορά σε σημαντικούς τομείς για την χώρα όπως οι επενδύσεις, ο τουρισμός και τα εργασιακά.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα οικονομικά στοιχεία της χώρας, τονίζοντας πως το 2017 κατεγράφη ανάπτυξη 2% και αναμένεται το 2018 να κλείσει με ρυθμούς ανάπτυξης 2,4%. «Πιάσαμε τους στόχους μας για πρωτογενές πλεόνασμα τα τελευταία δυο χρόνια και θα τους πετύχουμε και αυτή τη χρονιά» είπε ακόμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην επιτυχή έξοδο της χώρας στις αγορές, υπογραμμίζοντας πως «χτίζουμε την εμπιστοσύνη μέρα με τη μέρα». Επισήμανε τα στοιχεία της πορείας της βιομηχανικής παραγωγής τα οποία όπως είπε καταγράφουν αύξηση κατά 6%, ενώ και ο τουρισμός ξεπέρασε κάθε προσδοκία, όπως είπε, σημειώνοντας τον εθνικό στόχο για 35 εκατομμύρια τουρίστες το 2021

Για τις επενδύσεις τόνισε ότι το πρώτο τετράμηνο του 2017 αυξήθηκαν κατά 11.2%, ενώ και ο δείκτης εξαγωγών κινήθηκε ανοδικά με αύξηση 15% το πρώτο οκτάμηνο του 2017.

Το πλέον σημαντικό, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι η μείωση της ανεργίας κατά 5,4% την τριετία 2014-2017 και θα πέσει ακόμα πιο χαμηλά κατά 7,4% την επόμενη χρονιά, υπογράμμισε. «Φυσικά τίποτα δεν έγινε τυχαία, Προωθήσαμε ένα απαιτητικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων (περισσότερων των 400 μέτρων) στο φορολογικό σύστημα, στην αγορά προϊόντων, στο δικαστικό σύστημα, στην υγεία, στον τομέα της ενέργειας και φυσικά και στο οικονομικό κλίμα» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην υποστήριξη των ΗΠΑ στη χώρα μας, και μάλιστα σε επίπεδο υψηλού συμβολισμού, μέσω του πρώην Προέδρου Ομπάμα. «Υποστήριξη που οδηγεί και στην αυριανή μου συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ», είπε ο πρωθυπουργός.