ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Συμμαχία» Αλ. Τσίπρα - Κρ. Λαγκάρντ για το χρέος και την αξιολόγηση

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 17 Οκτωβρίου 2017, 07:39 / Ανανεώθηκε 17 Οκτωβρίου 2017, 11:35
Facebook Twitter Whatsapp

Μετά τον Φεβρουάριο οι τελικές αποφάσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεκαπέντε λεπτά διήρκησε το τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ και στη συνέχεια για περίπου 50 λεπτά με τη σύνθεση (3+1) οι δυο πλεύρες ξεδίπλωσαν τις απόψεις τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η ελληνική αντιπροσωπεία αποτελείτο από τον  αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, τον επικεφαλής του Γραφείου Ε.Ε. και Διεθνών σχέσεων του πρωθυπουργού Τάκη Παυλόπουλο και τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στο Δ.Ν.Τ. Μιχάλη Ψαλιδόπουλο. 

Στην προοπτική το Δ.Ν.Τ. να μετατραπεί από τον απόλυτο "εχθρό" της κύβερνησης σε αρωγό για τις νέες διαπραγματεύσεις φέρεται να κινείται η ελληνική πλευρά, αν και πάντα υπάρχει ο φόβος ακόμα και την τελευταία στιγμή να αναδειχθούν νέες απαιτήσεις από την Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε στην ανάγκη να προχωρήσει γρήγορα η γ΄ αξιολόγηση άποψη που φέρεται να βρήκε θετική ανταπόκριση και από την άλλη πλευρά με την κοινή διαπίστωση πως η Ελλάδα βρίσκεται, πλέον σε πολύ θετικό δρόμο. 

Η παρουσία του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον φαίνεται πως προώθησε ακόμα περισσότερο το βασικό  στόχο του Μεγάρου Μαξίμου για ολοκλήρωση του συγκεκριμένου προγράμματος μεταρρυθμίσεων στα τέλη του χρόνου. Το χρονοδιάγραμμα θέλει το Δ.Ν.Τ. μετά το Φεβρουάριο, όπου θα πραγματοποιήσει τη δική του αξιολόγηση, να μπορεί να βάλει στο τραπέζι το ζήτημα του χρέους με τους Ευρωπαίους, ώστε να οριοθετηθεί η μεσοπρόθεσμη παρέμβαση που μπορεί να γίνει με σκοπό την ελάφρυνσή του. Μετά από αυτή την αλυσίδα των γεγονότων το Ταμείο θα είναι σε θέση να ξεκαθαρίσει και τη θέση του για την παραμονή του ή όχι στο πρόγραμμα.  "Ζωτικός ο ρόλος του ΔΝΤ για το χρέος" συμπλήρωσε στη χθεσινή του δήλωση ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο τραπέζι των χθεσινών διαβουλεύσεων τέθηκε η ανάγκη να τεθούν τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί και από τη σχετική απόφαση του Eurogroup. 

Σε αυτό το μήκος κύματος, άλλωστε κινήθηκαν και οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ η οποία δήλωσε πως "η αποφασιστική εφαρμογή αυτού του προγράμματος, μαζί με τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για την ελάφρυνση του χρέους, είναι ουσιαστικής σημασίας για την υποστήριξη της Ελλάδας στην επιστροφή της στη βιώσιμη ανάπτυξη και την πετυχημένη έξοδο της από την επίσημη χρηματοδότηση το επόμενο έτος". 

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο κρατούν και το γεγόνος πως και στη συζήτηση στην έδρα του ΔΝΤ, αλλά και στις δηλώσεις της η Διευθύντρια του Ταμείου αναφέρθηκε στις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας ειδικά στο κομμάτι της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης. Σε αυτό σημείο στάθηκε και ο πρωθυπουργός ο οποίος τόνισε πως "οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος έχουν ξεπεραστεί για τρια συνεχόμενα χρόνια και τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται πάλι σε βιώσιμη πορεία".

Οπως έχει γίνει το τελευταίο διάστημα καλά πληροφορημένες πηγές τονίζουν πως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πως δεν απαιτούνται νέα μέτρα από την πλευρά του Ταμείου αν επιτευχθεί ο στόχος του 2,2% του ΑΕΠ που έχει προβλέψει για το 2018.

Εκ μέρους του Δ.Ν.Τ. συμμετείχαν στις διευρυμένες συζητήσεις ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πολ Τόμσεν, ο αναπληρωτής Διευθυντής του τμήματος Στρατηγικής, Πολιτικής και Επισκόπησης Χίου Μπρέντεκαμπ και ο πρώτος αναπληρώτης γενικός διευθυντής του Ταμείου Ντέιβιντ Λίπτον.

Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και της Κριστίν Λαγκάρντ

Η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι με μεγάλη της χαρά καλωσόρισε τον Αλέξη Τσίπρα και την ομάδα του στα κεντρικά του ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι είχαν μια πάρα πολύ καλή και παραγωγική συνάντηση. Εξέφρασε τα συγχαρητήρια της στον πρωθυπουργό «για την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει επιτευχθεί από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό στην εφαρμογή των δύσκολων πολιτικών, περιλαμβανομένων και των πρόσφατων συνταξιοδοτικών και φορολογικών μεταρρυθμίσεων».

Πρόσθεσε ότι «το ΔΝΤ ενέκρινε πρόσφατα, επί της αρχής, μια νέα ρύθμιση για τη στήριξη του προγράμματος πολιτικής της Ελλάδας», για να τονίσει ότι η αποφασιστική εφαρμογή αυτού του προγράμματος, μαζί με τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για την ελάφρυνση του χρέους, είναι ουσιαστικής σημασίας για την υποστήριξη της Ελλάδας στην επιστροφή της στη βιώσιμη ανάπτυξη και την πετυχημένη έξοδό της από την επίσημη χρηματοδότηση το επόμενο έτος, το συντομότερο δυνατό. Η γενική διευθύντρια του Ταμείου είπε ότι ο πρωθυπουργός και η ίδια έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει με την κ. Λαγκάρντ για τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, «τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί για την ολοκλήρωση του προγράμματος και τα βήματα που κάνουμε τώρα προς τη δημιουργία μιας αξιόπιστης και βιώσιμης πρόσβασης στις αγορές». Τόνισε ότι μετά από αρκετά χρόνια οικονομικής ύφεσης η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Επισήμανε ειδικότερα ότι οι σοβαροί κίνδυνοι και η αβεβαιότητα έχουν υποχωρήσει, η οικονομική ανάκαμψη ενισχύεται και πως ήδη το 2017 ο αναμενόμενος ρυθμός ανάπτυξης είναι περίπου κοντά στο 2%, κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί από το 2007 και το οποίο «είναι πολύ σημαντικό για εμάς». Πρόσθεσε ότι οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος έχουν ξεπεραστεί για τρία συνεχόμενα χρόνια και τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται πάλι σε βιώσιμη πορεία.

Υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού λαού καρποφορούν και υπάρχει τώρα μια ορατή αξιόπιστη και βιώσιμη έξοδος από την κρίση». 

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι συμφώνησαν με την κ. Λαγκάρντ ότι είναι προς το καλύτερο συμφέρον όλων των πλευρών να ολοκληρωθεί έγκαιρα η γ' αξιολόγηση, το συντομότερο δυνατό. «Όλοι ξέρουν ότι στο παρελθόν είχαμε καθυστερήσεις και όλοι ξέρουν ότι αυτό γινόταν γιατί υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ των θεσμών». «Αλλά», τόνισε, «τώρα είμαι ευτυχής που πιστεύω ότι έχουμε ξεπεράσει αυτές τις διαφωνίες και όλοι επιθυμούν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να διατηρήσει το θετικό μομέντουμ της και θα παράσχει μια περίοδο 'καθαρού αέρα', στη διάρκεια της οποίας όλα τα μέρη μπορούν να επικεντρωθούν στις κρίσιμες συζητήσεις για τις παραμέτρους της ελάφρυνσης του χρέους και να θέσουν τις προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη και βιώσιμη πρόσβαση στην αγορά». Τόνισε, τέλος, ότι «στις σημαντικές συζητήσεις για το χρέος, πιστεύουμε ότι το ΔΝΤ θα παίξει έναν αποφασιστικό ρόλο και προσβλέπουμε στη συνεργασία μαζί του στην κατεύθυνση αυτή».

Ο πρωθυπουργός στο δείπνο AHEPA-AHI

Περιγράφοντας τον δρόμο που έχει διανύσει η χώρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο δείπνο των ελληνοαμερικανικών οργανώσεων American Hellenic Educational Progressive Association (AHEPA) και American Hellenic Institute (AHI), σημείωσε ότι έχει παρουσιαστεί μια τέλεια ευκαιρία για την περαιτέρω ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής γεωστρατηγικής συνεργασίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μετέφερε το μήνυμα ότι η Ελλάδα χρειάζεται τις αμερικανικές επενδύσεις, όχι μόνο γιατί είναι σημαντικές για την ανάκαμψη της χώρας αλλά και για τις προσπάθειες της να μπει σε μια νέα εποχή, με μόνιμη ανάπτυξη. Είμαστε πολύ κοντά στο να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα και είναι αναγκαίο για εμάς στο τέλος του 2018 να μπορούμε με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης να έχουμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για να επουλώσουμε τις πληγές της κρίσης, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στην αρχή της εκδήλωσης ανακοινώθηκε εξάλλου ότι το ετήσιο συνέδριο των AHEPA θα διεξαχθεί στην Ελλάδα το 2021.