current views are: 7

18 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση06:56

Αυτή είναι η συμφωνία για τα F-16 – ΗΠΑ: Στα 2,4 δισ. δολάρια το κόστος

Με τον εργολάβο το «παζάρι» για τα αντισταθμιστικά οφέλη

Δημοσίευση 06:56’

Με τον εργολάβο το «παζάρι» για τα αντισταθμιστικά οφέλη

Το περιεχόμενο της πρότασης συμφωνίας για την αναβάθμιση των F-16, στο οποίο αναφέρθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στις ΗΠΑ ανακοίνωσε μετά το τέλος των επαφών η αμερικανική Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια (Defense Security Cooperation Agency – DSCA).

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το εκτιμώμενο κόστος της συμφωνίας ανέρχεται στα 2,404 δισ. δολάρια. Ωστόσο, την ίδια ώρα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σε ανάρτησή του στο Twitter υποστηρίζει πως τα 2,4 δισ. δολάρια δεν αφορούν στην αναβάθμιση των F-16. Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, η αναβάθμιση θα κοστίσει μόλις 1,1 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα χρήματα αφορούν σε  προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά. 

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της αμερικανικής υπηρεσίας DSCA, η Ελλάδα ζήτησε την αναβάθμιση του στόλου των F-16  σε F-16 Block V και αυτό θα περιλαμβάνει όλο τον ηλεκτρονικό τους εξοπλισμό και φυσικά τα σύγχρονα ραντάρ APG-83 AESA, ένα σύστημα σχεδιασμού πτήσεως (JMPS), έναν εξομοιωτή πτήσεως F-16V, την αναβάθμιση δυο υπαρχόντων εξομοιωτών της ΠΑ σε F-16V, αναβάθμιση 26 συστημάτων αυτοπροστασίας ASPIS I σε επίπεδο ASPIS II, εξοπλισμός υποστηρίξεως εδάφους, συστήματα ολοκληρώσεως των συστημάτων και δοκιμών, ανταλλακτικά, κλπ.

Επιπλέον, η DSCA επισημαίνει ότι ο βασικός εργολάβος θα είναι η Lockheed Martin που εδρεύει στο Τέξας ενώ, όσον αφορά τα αντισταθμιστικά ωφέλη επισημαίνεται ότι θα αποτελέσουν αντικείμενο συμφvνίας του εργολάβου και της Ελλάδας.

Η αγορά αυτή θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ με την βελτίωση των δυνατοτήτων άμυνας μιας συμμάχου χώρας στο ΝΑΤΟ, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Π. Καμμένος: «Στο 1,1 δισ. ευρώ η αναβάθμιση των F-16»

«Η οροφή για την αναβάθμιση των F-16 από τον προϋπολογισμό είναι 1,1 δισ. ευρώ, τα υπόλοιπα ποσά αφορούν προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά» αναφέρει ανάρτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Απάντηση Π. Καμμένου στη ΝΔ

Απάντηση στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, στην οποία έκανε απολογισμό του πρωθυπουργικού ταξιδιού στις ΗΠΑ, έδωσε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, με αφορμή το σχόλιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ελληνοαμερικανική συμφωνία για τα F-16.

«Παρακαλείται ο κ. Μητσοτάκης να μην παρασύρεται από τους τέως κνίτες συμβούλους του. Θα ήταν χρήσιμο να επικοινωνήσει με τον πρώην Υπουργό Εθνικής Άμυνας Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο να του εξηγήσει ότι επί ΝΔ η αρχική τιμή που έδωσε το Κογκρέσο για την προμήθεια 30 αεροσκαφών F-16 Block 52 + Advanced ήταν 3,2 δισ. δολάρια και η τελική τιμή που είχε προεγκριθεί 1,9 δισ. δολάρια», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Άμυνας.

Η Νέα Δημοκρατία στην ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων ανέφερε: «Φαίνεται μέχρι στιγμής ότι το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα της επίσκεψης αφορά μια συμφωνία υψηλότατου κόστους για την αναβάθμιση των ελληνικών αεροσκαφών F-16. Συμφωνία που θα κοστίσει στην ελληνική οικονομία 2,4 δισ. δολάρια, προσφέροντας θέσεις εργασίας όχι στην Ελλάδα, αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες».


σχετικα αρθρα