Το κυβερνητικό σχέδιο του για την Ελλάδα και το όραμά του για την Ευρώπη, παρουσιάζει στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια κρίσιμη πολιτική στιγμή που οι δυνάμεις του λαϊκισμου ενδυναμώνονται, όπως έχει δηλώσει ο ιδιος. Ο κ. Μητσοτάκης ενισχύοντας το ηγετικό προφίλ του σε ευρωπαϊκό επίπεδο, βρίσκεται στη βελγική πρωτεύουσα για να συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που θα πραγματοποιηθεί αύριο, ενώ από σήμερα το πρωί έχει ξεκινήσει ένα μεγάλο κύκλο επαφών με ευρωπαίους αξιωματούχους και ομολόγους του.

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με την Επίτροπο Μεταφορών Βιολέτα Μπουλκ, ενώ νωρίτερα είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, υπεύθυνο για θέματα Ευρώ και κοινωνικού διαλόγου, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Αμέσως μετά είδε Δημήτρη Αβραμοπουλο, τον Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστο Στυλιανιδη. Αυτή την ώρα συναντάται τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και αμέσως μετά θα δει τον Επίτροπο για το Περιβάλλον, τη Θαλάσσια Πολιτική και την Αλιεία, Κάρμενου Βέλα

Νωρίτερα παρέστη σε γεύμα εργασίας, που διοργάνωσε προς τιμήν του, ο Έλληνας Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, με την συμμετοχή του αντιπροέδρου της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν, και τον επιτρόπων Γκίντερ Έτινγκερ, Χρήστου Στυλιανίδη, Κάρλος Μοέδας και Γκαμπριέλ Μαρίγια.

Στην ατζέντα του ξεχωρίζει η συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, το μεσημέρι της Πέμπτης, ενώ νωρίτερα την ίδια μέρα θα δει και τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Ζόζεφ Ντόλ. Η διήμερη επίσκεψη στις Βρυξέλλες αποτελεί συνέχεια ενός κύκλου επαφών που έχει ξεκινήσει ο κ. Μητσοτάκης από όταν ανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ, με στόχο την επομένη των εκλογών, δεδομένου ότι μια ισχυρή κυβέρνηση χρειάζεται ισχυρές συμμαχίες και εκτός Ελλάδας. Άλλωστε κεντρικό πολιτικό του αφήγημα είναι μια νέα συμφωνία με εταίρους και δανειστές, που θα εξασφαλίζει μείωση της φορολογίας και δημιουργία θέσεων εργασίας. 

Προϋπόθεση για να γίνει κάτι τέτοιο εφικτό, είναι η δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης από τώρα. Ήδη ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα στις δημόσιες δηλώσεις του θεώρησε «τελειωμένο» πολιτικά τον κ. Τσίπρα και χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη «ισχυρό παίκτη» για την επόμενη μέρα. 

Οι υψηλές ευρωπαικές επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη γίνονται στον απόηχο της επίσημης επίσκεψης Τσίπρα στον Λευκό Οίκο, τα αποτελέσματα της οποίας προκαλούν προβληματισμό τόσο σε Αθήνα όσο και στους εταίρους, λόγω της συμφωνίας για τα F16 ύψους 2,4 δισ. ευρώ την οποία πολυδιαφήμισε ο Τραμπ, τονίζοντας μάλιστα ότι θα ανοίξει νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Παρίσι και Βερολίνο επίσης επιθυμούν να πουλήσουν εξοπλιστικά στη χώρα μας και ήδη άρχισαν συζητήσεις για το προβάδισμα που δίνει η κυβέρνηση Τσίπρα στα αμερικανικά συμφέροντα.

Η ΝΔ, σχολιάζοντας τη συνάντηση Τραμπ - Τσίπρα, επισήμανε την «άκρως ευνοϊκή γεωπολιτική συγκυρία για τη χώρα μας» μέσα στην οποία έγινε, λόγω της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή και των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Απτά και κυρίως επωφελή για την Ελλάδα αποτελέσματα σε ένα σύνολο ζητημάτων ελληνικού ενδιαφέροντος δεν είδε, πάντως, αν και αναμένει την πλήρη ενημέρωση από την κυβέρνηση. Πιθανόν να ζητήσει προ ημερησίας συζήτηση προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να ενημερώσει τη Βουλή για το ταξίδι του στις ΗΠΑ.

«Δυστυχώς, από τις δηλώσεις που ακολούθησαν της συνάντησης, φαίνεται μέχρι στιγμής ότι το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα της επίσκεψης αφορά μια συμφωνία υψηλότατου κόστους για την αναβάθμιση των ελληνικών αεροσκαφών F16» τόνισε η ΝΔ. «Συμφωνία που θα κοστίσει στην ελληνική οικονομία 2,4 δισ. δολάρια, προσφέροντας θέσεις εργασίας όχι στην Ελλάδα αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ελπίζουμε, ειλικρινά, να μην έχει χαθεί για τη χώρα μας μια τόσο σημαντική ευκαιρία».