Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης για τη συμφωνία αναβάθμισης με τις ΗΠΑ των μαχητικών αεροσκαφών F-16 ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Νέα Δημοκρατία μέσω του Τομεάρχη Άμυνας Βασίλη Κικίλια ζήτησε το θέμα να έρθει στη Βουλή, κάνοντας λόγο «για έλλειμμα προετοιμασίας, μεγάλη προχειρότητα και γεννούν εύλογα ερωτήματα στους Έλληνες πολίτες. Η κυβέρνηση οφείλει, το ταχύτερο δυνατόν, να ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία για όλες τις πτυχές της συμφωνίας, καθώς το κόστος της αναβάθμισης των αεροσκαφών φαίνεται υψηλότατο, ενώ και τα φημολογούμενα αντισταθμιστικά οφέλη παραπέμπουν σε πονεμένες ιστορίες του παρελθόντος. Η ελληνική κοινωνία, περισσότερο από ποτέ, απαιτεί απόλυτη διαφάνεια».

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη από την πλευρά της σημειώνει πως η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ διαψεύδει τον Πάνο Καμμένο, ενώ τονίζει πως:

  • Δεν αναφέρεται πουθενά η βιομηχανική επιστροφή της προμήθειας στην χώρα κατά παρέκκλιση της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανικής Στρατηγικής (ΕΑΒΣ) την οποία ο ίδιος πρόσφατα εξέδωσε.
  • Δεν προβλέπεται να δοθεί στην αμυντική βιομηχανία κατασκευαστικό έργο.
  • Δεν προβλέπεται καμία μεταφορά τεχνογνωσίας στην αμυντική βιομηχανία.
  • Δεν υπάρχει πρόβλεψη επαναπώλησης ή και επαναχρησιμοποίησης του πλήθους των τοποθετημένων υποσυστημάτων που θα αντικατασταθούν εξ αιτίας της αναβάθμισης.
  • Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ ζητεί από τον κ. Καμμένο να προσκομίσει στοιχεία με λεπτομέρειες για την αναβάθμιση.

Από την πλευρά του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στο Real FM αναφέρθηκε με ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις κατά της κυβέρνησης. «έδωσε πάρα πολλά για να εισπράξει μία γενική συμπάθεια, γενικούς σχολιασμούς, ευχολόγια. Σε τελευταία ανάλυση έχει δίκιο ο Ριζοσπάστης. Ο Τραμπ έκανε ότι κάνει κάποιος ή κάποια μπροστά σε ένα καλό στριπτίζ ή σε ένα ανατολίτικο oriental. Το πολύ πολύ να δώσει κάποιος φιλοδώρημα στον χορευτή ή την χορεύτρια. Τέτοιο χαρακτήρα κατά την άποψή μας έχει και η δήθεν στήριξη του Τραμπ, των ΗΠΑ δηλαδή, προς την Ελλάδα».

Από την πλευρά του, το Ποτάμι ζητεί από την κυβέρνηση να δώσει στο φως όλη τη συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16. Η Σεβαστουπόλεως επισημαίνει ότι «σε κάθε περίπτωση η εξωτερική πολιτική της χώρας δεν είναι πεδίο για μικροκομματική πολιτική εκμετάλλευση ούτε από την κυβέρνηση ούτε από την αντιπολίτευση». Άφησε επίσης αιχμές για τη στάση του πρωθυπουργού απέναντι στις ΗΠΑ στο παρελθόν, εκφράζοντας την ελπίδα «τα αντιαμερικάνικα συνθήματα και οι αντιδυτικές κορώνες που μέχρι πρόσφατα εξέπεμπε ο κ. Τσίπρας και οι οπαδοί του, μετά από αυτό το ταξίδι να μείνουν οριστικά στα υπόγεια της Κουμουνδούρου». 

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος απάντησε στις αιτιάσεις της ΝΔ τονίζοντας πως «η  οροφή για την αναβάθμιση των F-16 από τον προϋπολογισμό είναι 1,1 δισ. ευρώ, τα υπόλοιπα ποσά αφορούν προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά».