Στη σημαίνουσα γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, αλλά και στην ανάγκη να υλοποιηθούν επενδύσεις στη χώρα μας στάθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο Brookings Institute με την οποία έκλεισε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε η Ελλάδα μετά από οκτώ χρόνια λιτότητας ανακάμπτει και στάθηκε στους λόγους που το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής – κατά τον ίδιο- ήταν πιο πετυχημένο σε σχέση με τα δύο προηγούμενα μνημόνια. Επίσης επεσήμανε πως και φέτος θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα στους πολίτες που έχουν ανάγκη, παρά τις ενστάσεις των θεσμών.

Σε αυτό το πλαίσιο παρέθεσε τρεις λόγους:

  • Πρώτον, η πολιτική συναίνεση: «Κατά τις διαπραγματεύσεις προχωρήσαμε σε ένα δημοψήφισμα για να μας απαντήσει ο λαός εάν στηρίζει τις προτάσεις των δανειστών ή όχι. Μετά πήγαμε σε εκλογές όταν καταφέραμε να συνάψουμε συμφωνία. Ότι καταφέραμε και ότι δεν καταφέραμε ετέθη στον λαό. Σε καιρούς κρίσης επιλέξαμε να προασπίσουμε τη δημοκρατία τους θεσμούς και την ακεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας», ανέφερε και πρόσθεσε: «Κανένα πρόγραμμα δεν είναι πολιτικά βιώσιμο χωρίς λαϊκή εντολή».
  • Δεύτερον, το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής: «Ήμασταν σωστοί όταν επιμέναμε να περιοριστεί η λιτότητα και να μείνει χώρος για αναπτυξιακές πολιτικής»,είπε.
  • Τρίτον, πολιτικές που υποστηρίζουν τους πιο αδύναμους: «Εφαρμόσαμε το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, την πρόσβαση σε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ενώ το πλεόνασμα θα διανεμηθεί σε αυτούς που έχουν ανάγκη, όπως κάναμε το 2016. Μιλάμε για ένα ποσό της τάξης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά, διαμηνύοντας με άλλα λόγια ότι θα ξαναδοθεί κοινωνικό μέρισμα.

Όπως τόνισε, αυτά τα στοιχεία δεν είχαν περιληφθεί στα προηγούμενα προγράμματα, ενώ άφησε αιχμές κατά του ΔΝΤ τονίζοντας πως οι προβλέψεις του αποδείχτηκαν τελείως λάθος. «Επιτρέψτε μου να χαιρετήσω την υπόσχεση του Ταμείου ότι θα αλλάξει στάση και δεν θα ζητήσει νέα μέτρα, ενώ θα επιμείνει στην αναδιάρθρωση του χρέους», τόνισε συνεχίζοντας ότι «όλοι αναμένουν να δουν πως θα υλοποιηθεί αυτή η νέα θέση».

 Ερωτηθείς για το αν προτιμά την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ο Πρωθυπουργός αποκρίθηκε ότι το καλύτερο για την Ελλάδα θα ήταν να ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα με τη συμμετοχή αυτού «αν αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε καλύτερες αποφάσεις για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους».

Ταυτόχρονα σημείωσε ότι έχει ολοκληρωθεί το 80% των μεταρρυθμίσεων και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις ούτε για συζητήσεις.

 

Στο θέμα των επενδύσεων ο πρωθυπουργός στάθηκε στις αποκρατικοποιήσεις των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, που όπως τόνισε «θα μετατραπούν σε περιφερειακό μεταφορικό και εμπορικό κόμβο», ενώ υποστήριξε πως «εκμοντερνίζουμε τα αεροδρόμιά μας και διευρύνουμε τις σιδηροδρομικές συνδέσεις με τα Βαλκάνια, τις παραδουνάβιες περιοχές και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας».

Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε πως «η Ελλάδα επανήλθε και μπαίνει σε μια νέα εποχή» ενώ τόνισε ότι «είναι ένας πολλά υποσχόμενος επενδυτικός προορισμός και ένας περιφερειακός ενεργειακός και μεταφορικός κόμβος».

Στο περιθώριο αυτό εξέφρασε την αισιοδοξία του σε ότι αφορά την επένδυση στο Ελληνικό, εκτιμώντας πως το πρόγραμμα στην περιοχή θα αρχίσει σύντομα, προσθέτοντας ότι πιθανώς το πρώτο εξάμηνο του 2018 θα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Ερωτηθείς για  την περίπτωση της Eldorado, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή χώρα και ότι όποιοι έρχονται στην Ελλάδα για να επενδύουν, πρέπει να σέβονται τους νόμους, τη νομοθεσία και το Σύνταγμα.

Έστειλε επίσης νέο μήνυμα στην Τουρκία λέγοντας πως η «Ελλάδα θα υπερασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο κατά των αυξανόμενων παράνομων διεκδικήσεων» της γειτονικής χώρας. 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός μίλησε για τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, κάνοντας λόγο μια σχέση μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας την τελευταία διετία. Επίσης είπε ότι η Ελλάδα προωθεί ισχυρή συνεργασία άμυνας με τις ΗΠΑ, όπως στην προσφυγική κρίση και τον αντιτρομοκρατικό αγώνα, αλλά και ότι η χώρα μας είναι χρήσιμος σύνδεσμος για να προλειανθεί ο διάλογος με τον αραβικό κόσμο.

Από την αποψινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα δεν έλειψε και η αναφορά στην συμφωνία για της αναβάθμιση των ελληνικών F-16. Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, απάντησε χαρακτηριστικά ότι θα ήθελε να μην ξοδέψει ούτε ένα ευρώ για στρατιωτικές δαπάνες και θα το υποστήριζε «αν οι γείτονες μας ήταν το Λουξεμβούργο ή το Βέλγιο». Ακόμη συμπλήρωσε ότι συζητήθηκε η δυνατότητα να αναβαθμιστούν τα F-16 με ένα ποσό που δεν θα ξεπεράσει το 1,1 δισ. για την ελληνική πλευρά. Πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου Άμυνας αξιολογούν ότι είναι κάτι που θα έχει μεγάλο όφελος για την ελληνική πλευρά. 

Χρεός

Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι υπήρξε  καθυστέρηση στο κλείσιμο της β' αξιολόγησης την οποία  απέδωσε στις διαφωνίες που υπήρξαν μεταξύ των θεσμών, τονίζοντας ωστόσο ότι  η συμφωνία που πέτυχε η Ελλάδα ήταν πολύ σημαντική.