current views are: 9

19 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση11:16

Δ. Τζανακόπουλος: Αν μας ζητηθεί θα ενημερώσουμε για τα F-16 τους πολιτικούς αρχηγούς

Η πορεία της οικονομίας και η εκπλήρωση των στόχων δεν θα δικαιολογούσαν νέα μέτρα.

Δημοσίευση 11:16’

Η πορεία της οικονομίας και η εκπλήρωση των στόχων δεν θα δικαιολογούσαν νέα μέτρα.

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, η συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και η συμφωνία για τα F-16 βρέθηκαν στο επίκεντρο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, με τον Δ. Τζανακόπουλο να δηλώνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει ενημέρωση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Όπως ανέφερε: «Τα, κρίσιμα, όπως τα χαρακτήρισε, ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν:

  • Ζητήματα οικονομίας και ενίσχυσης των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα και στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε μια ομάδα εργασίας ανάμεσα στα Υπουργεία Οικονομίας των δύο χωρών για τη συνεργασία και την προετοιμασία του «εδάφους» για το διμερές εμπόριο, την προώθηση της  καινοτομίας και την ενίσχυση των επενδύσεων.
  • Θεματα ασφάλειας -περιφερειακών εξελίξεων.
  • Το μείζον ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους αλλά και η ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Τέλος, τέθηκε επί τάπητος από τον πρωθυπουργό οι ελληνικές θέσεις για τα εθνικά ζητήματα, ενώ συζητήθηκε και το θέμα της αναβάθμισης του ελληνικού στόλου των μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Για το θέμα που ανέκυψε με τα F-16 και τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε την Νέα Δημοκρατία «υπέπεσε για άλλη μία φορά σε ατοπήματα κατ’ εξακολούθηση», στην προσπάθειά της, μάλιστα, να υποβαθμίσει την «τεράστια γεωπολιτική και οικονομική σημασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ».

Ο κ. Τζανακόπουλος παρέθεσε, βήμα βήμα, την κατ’ αυτόν αλλαγή στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ειδικότερα:

«Στην αρχή κατήγγειλε τη συμφωνία, στη συνέχεια, αναγνώρισε την αναγκαιότητά της αλλά άσκησε κριτική για το κόστος, και τώρα κατόπιν εορτής, ζητά ενημέρωση από τη Βουλή, αποδεικνύοντας ότι δεν έχει ιδέα για ποιο πράγμα μιλάει».

Στην κατακλείδα της τοποθέτησής του, ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, σε ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα «να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και εφόσον ζητηθεί, και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών».

Ο κ. εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην συνάντηση Κ. Λαγκάρντ – Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι «στις κοινές δηλώσεις τους υπογραμμίστηκε η βούληση και των δύο πλευρών για άμεση ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης, χωρίς νέα μέτρα. Όσοι, σε μια ακόμα στιγμή καταστροφολογικού déjà vu, προέβλεπαν νέα μέτρα, διαψεύστηκαν. Η πορεία της οικονομίας και η εκπλήρωση των στόχων δεν θα δικαιολογούσαν νέα μέτρα. Η ανάπτυξη για το 2017 αναμένεται να βρίσκεται κοντά στο 2% με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο».


σχετικα αρθρα