current views are: 8

19 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση13:21

Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής – Οι δηλώσεις των ηγετών

Η σύνοδος αναμένεται να εστιάσει σε ιδιαίτερα ”καυτά” για την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητήματα όπως το Brexit, την πυρηνική συμφωνία του Ιράν. 

Δημοσίευση 13:21’

Η σύνοδος αναμένεται να εστιάσει σε ιδιαίτερα ”καυτά” για την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητήματα όπως το Brexit, την πυρηνική συμφωνία του Ιράν. 

Το Brexit, το ζήτημα της Τουρκίας και το μέλλον της Ευρώπης αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.Η σύνοδος αναμένεται να εστιάσει σε ιδιαίτερα “καυτά” για την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητήματα όπως το Brexit, την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, το μεταναστευτικό και την αναθεώρηση της διαδικασίας ασύλου, αλλά και το ζήτημα του υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης. 

Προτεραιότητα στη συμφωνία για τα δικαιώματα των πολιτών επιθυμεί να δώσει η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι, τις επόμενες εβδομάδες των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε σήμερα, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

Κατά τη διάρκεια του αποψινού δείπνου εργασίας των Ευρωπαίων ηγετών, η κ. Μέι αναμένεται να παρουσιάσει τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία δεν είναι άλλη από την ανάγκη να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στη δεύτερη φάση που αφορά τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ.

«Κάνουμε απολογισμό και κοιτάμε μπροστά πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που μοιραζόμαστε όλοι στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει συνεχή συνεργασία, η οποία πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της ισχυρής μελλοντικής εταιρικής σχέσης που θέλουμε να οικοδομήσουμε από κοινού» σημείωσε η κ. Μέι.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης, ότι θα παρουσιάσει στους Ευρωπαίους ηγέτες την πρόοδο που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις εξόδου. Παράλληλα, τόνισε ότι επιθυμεί να θεσπιστεί ένα «φιλόδοξο σχέδιο» τις επόμενες εβδομάδες σε τομείς προτεραιότητας, όπως π.χ. στην επίτευξη συμφωνίας για τα δικαιώματα των πολιτών.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εξήρε την Τουρκία σήμερα για τον τρόπο που διαχειρίζεται το θέμα των προσφύγων, ωστόσο επισήμανε τη μεγάλη της ανησυχία σχετικά με την κατάρρευση του κράτους δικαίου, ενώ εξέφρασε τη στήριξή της στο ενδεχόμενο μείωσης της ευρωπαϊκής προενταξιακής βοήθειας προς την Άγκυρα.

«Αναφορικά με τις δημοκρατικές μας αξίες, οι εξελίξεις στην Τουρκία ήταν πολύ αρνητικές. Δεν συλλαμβάνονται μονάχα Γερμανοί πολίτες, αλλά και το κράτος δικαίου στην Τουρκία βρίσκεται στη λάθος κατεύθυνση. Ανησυχούμε παρά πολύ για αυτό. Και εγώ θα στηρίξω τη μείωση της προενταξιακής βοήθειας» υπογράμμισε

Ο Εμ. Μακρόν από την πλευρά του, επανέλαβε τη θέση του ότι η Ευρώπη που προστατεύει είναι αυτή που διαχειρίζεται καλύτερα το μεταναστευτικό, μια Ευρώπη με κοινή άμυνα που θα προχωρήσει σε ένα ευρωπαϊκό ταμείο για την άμυνα, μια Ευρώπη που συνάπτει εμπορικές συμφωνίες που προστατεύει τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές της. Επίσης ευχήθηκε τους προσεχείς μήνες να γίνουν εις βάθος συζητήσεις και να υπάρξουν συμπεράσματα για το πώς θα προχωρήσει η Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε κάλεσε τη Βρετανία να αποσαφηνίσει τη θέση της σχετικά με τον λογαριασμό του Brexit. «Η Τερέζα Μέι πρέπει να παράσχει περισσότερη σαφήνεια για το τι εννοούσε λέγοντας ‘άλλες υποχρεώσεις’ στην ομιλία της στη Φλωρεντία. Της τηλεφώνησα την περασμένη εβδομάδα, και προσπάθησα να την παροτρύνω να το κάνει και μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει», δήλωσε ο Ρούτε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.


σχετικα αρθρα