current views are: 11

20 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση06:18

Αλ. Τσίπρας: Δεν χωρούν μικροπολιτικά παιχνίδια στην άμυνα της χώρας

«Το 2017 δεν είναι 2015» διακηρύσσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην αλλαγή σελίδας για τη χώρα μας.

Δημοσίευση 06:18’

«Το 2017 δεν είναι 2015» διακηρύσσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην αλλαγή σελίδας για τη χώρα μας.

Αιχμηρός εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός απέναντι, σε όσους υποστήριξε ότι «παίζουν μικροπολιτικά παιχνίδια σε βάρος της άμυνας της χώρας» λίγες ώρες μετά το ταξίδι του στις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι η εποχή που η Ελλλάδα ήταν το μαύρο πρόβατο και συνώνυμο της κακοδιαχείρισης έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Σε συνέντευξή του στην ”Εφσυν”, ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει, δε, ότι με τα ταξίδια που έχει κάνει στο εξωτερικό, αλλά και με τις επισκέψεις κορυφαίων ηγετών στην Ελλάδα, η χώρα μας ”άλλαξε κατηγορία”. 

Ειδικότερα, «το 2017 δεν είναι 2015» διακηρύσσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην αλλαγή σελίδας για τη χώρα και γι’ αυτό και όπως επισημαίνει σε άλλο σημείο -επικαλούμενος τα ταξίδια που ο ίδιος έχει κάνει στο εξωτερικό όπως και τις επισκέψεις κορυφαίων ηγετών στη χώρα μας- «η χώρα άλλαξε κατηγορία. Η εποχή που η Ελλάδα ήταν το μαύρο πρόβατο, συνώνυμο της χρεοκοπίας και της κακοδιαχείρισης, έχει περάσει ανεπιστρεπτί».

Για το ταξίδι του στις ΗΠΑ σημειώνει ότι στέφθηκε από «απόλυτη επιτυχία», με βασικό λόγο τη συμφωνία στην αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ. «Η εξωτερική πολιτική και ιδίως η άμυνα της χώρας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να παίζει κανείς μικροπολιτικά παιχνίδια» σημειώνει εξάλλου ο κ. Τσίπρας και κάνει λόγο για «αντιπολίτευση του κωνείου», που αποτελεί «αστείρευτη πηγή μαύρου χιούμορ».

Την ίδια στιγμή, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, απαντά: «Η κυβέρνηση έχει ανεβάσει ρυθμούς, αλλά οι απαιτήσεις είναι εξαιρετικά υψηλές».

Επιπλέον, κάνει άνοιγμα στους προοδευτικούς πολίτες που «αρνούνται το ρεβανσισμό της δεξιάς του κ. Μητσοτάκη», ενώ για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ επισημαίνει ότι «μόνο μιας χρήσεως δεν είναι».

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε τις ”φωτογραφίες” για τις οποίες τον κατηγόρησε η ΝΔ: ”Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια έχουν επισκεφτεί τη χώρα μας ο πρόεδρος Ομπάμα, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, ο Πάπας Φραγκίσκος, οι Ιταλοί πρωθυπουργοί Ρέντσι και Τζεντιλόνι και πολλοί άλλοι ξένοι ηγέτες. Ταυτόχρονα στα δυόμισι χρόνια που είμαι πρωθυπουργός έγινα δεκτός και στο Κρεμλίνο και στο Πεκίνο και στο Βερολίνο και στο Παρίσι, προχθές και στον Λευκό Οίκο. Η εποχή που η Ελλάδα ήταν το μαύρο πρόβατο, συνώνυμο της χρεοκοπίας και της κακοδιαχείρισης, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Οπως και η εποχή που οι Ελληνες πρωθυπουργοί περίμεναν υπομονετικά στην ουρά για μία φωτογραφία”.

”Η Ν.Δ. προσπαθεί με κάθε τρόπο να υποβαθμίσει τόσο την επίσκεψη όσο και τα καταφανώς θετικά της αποτελέσματα. Και στη προσπάθειά της αυτή πέφτει από γκάφα σε γκάφα. Στην αρχή είπε ότι κακώς αναβαθμίζουμε τα αεροσκάφη. Μετά αναγκάστηκε να πει ότι δεν το εννοούσε ακριβώς έτσι και ότι εννοούσε το κόστος. Η αναβάθμιση του στόλου των αεροσκαφών της Πολεμικής μας Αεροπορίας είναι κάτι επιβεβλημένο για την άμυνα της χώρας. Δεν μιλάμε για νέες αγορές αλλά για εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων αεροσκαφών, που θα μας εξασφαλίσει τη διατήρηση της υπάρχουσας ισορροπίας στην περιοχή για την επόμενη δεκαετία. Οσο για το κόστος, ας φρόντιζαν όσοι προέτρεξαν σε δηλώσεις να ενημερωθούν πρώτα για να μην εκτίθενται” τόνισε χαρακτηριστικά. 

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την υποδοχή που είχε τις ΗΠΑ:  ”Στις διεθνείς σχέσεις της χώρας, και ακόμα περισσότερο σε μια επίσκεψη στις ΗΠΑ, κάθε Ελληνας πρωθυπουργός εκπροσωπεί τη χώρα του. Την Ελλάδα. Την πατρίδα. Οχι το κόμμα ή την παράταξή του.

Η ιδεολογία που κατά τη γνώμη μου πρέπει να διέπει τις διπλωματικές δραστηριότητες της Ελλάδας και την πολυεπίπεδη εξωτερική μας πολιτική είναι μία: Η ειρήνη, η ασφάλεια, οι ισότιμες σχέσεις, η δυνατότητα των λαών να χτίζουν χωρίς παρεμβάσεις το μέλλον τους, η συνεργασία με όρους αμοιβαία επωφελείς. Και αυτή η πολιτική, παρεμπιπτόντως, μόνο ξένη δεν είναι στις ιδέες της Αριστεράς”.

 


σχετικα αρθρα