Ποσό που ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ από τη φορολογία των λεγόμενων VLTS (φρουτάκια) αναμένεται να εισπράξει προοδευτικά τα δημόσιο. Αυτό δήλωσε στην επιτροπή οικονομικών που επεξεργάζεται σχετικό νομοσχέδιο, ο αρμόδιος υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όπως εξήγησε τα χρήματα θα αρχίσουν να μπαίνουν στα ταμεία του δημοσίου από το 2018 (τα προσδιόρισε στα 100 εκατ. ευρώ) και θα ανέβουν προοδευτικά στα 300 (δύο χρόνια αργότερα).

«Ένας συνάδελφος είπε ότι είναι καλύτερο να μαζέψουμε χρήματα από αυτές τις δραστηριότητες παρά να κάψουμε συντάξεις ή ν’ αυξήσουμε τη φορολογία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα αναφερόμενος στο προβληματισμό του τι είναι καλύτερο για να χτυπηθεί ο παράνομος τζόγος, να υπάρχουν λιγότερα καταστήματα με περισσότερα μηχανήματα ή το αντίθετο, απάντησε το πρώτο επικαλούμενος μελέτες του υπουργείου.

Αναφερόμενος στην αλλαγή της σύμβασης που έχει υπογραφεί με τον ΟΠΑΠ, υπερασπίστηκε την χρονική επέκτασή της, επικαλούμενος τη μείωση κατά δέκα χιλιάδες (από 35.000 σε 25.000) του αριθμού των VLTS, « για να το φέρει στα ίσια», είπε χαρακτηριστικά.

Κατά την τοποθέτησή του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Παυλίδης επεσήμανε πως «η Κυβέρνηση επιχειρεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές σε ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα που απασχολεί εδώ και δεκαετίες τη χώρα και ματώνει με εκατοντάδες χαμένα εκατομμύρια ευρώ, την οικονομία. Η προστασία του καταναλωτή είναι επιβεβλημένη. Μιλάμε για μια παρέμβαση, σε μια παράνομη αγορά κοντά στα πέντε με έξι δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία, το ανεξέλεγκτο εισόδημα, ξεπερνάει το ενάμισι δισεκατομμύριο ευρώ, σε μια αγορά παράνομων μηχανημάτων, 60 με 80 χιλιάδων τέτοιων μηχανημάτων. Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να βάλουμε κανόνες προστασίας και του πολίτη και του δημόσιου συμφέροντος. O χώρος του στοιχηματισμού αποτελεί κομμάτι ενός πάζλ, που όλοι θέλουμε να ολοκληρώσουμε, αποκαθιστώντας το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης. Επιδιώκουμε και παρεμβαίνουμε δυναμικά σε όλα τα πεδία, όπου η διαφθορά και η σπατάλη κυριαρχούσαν, όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ερχόμαστε σε σύγκρουση με συμφέροντα, που λυμαίνονταν, για δεκαετίες, το δημόσιο χρήμα. Σε αυτή τη μάχη, πηγαίνουμε, πάντα, με οδηγό τη σχέση εμπιστοσύνης, που έχουμε κτίσει με την κοινωνία και νομίζουμε ότι, αυτό το νομοσχέδιο, κινείται σε αυτό το πλαίσιο».

Ο Χρήστος Αντωνίου από τον ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως «υπάρχει ένα εκτεταμένο σύστημα παράνομου τζόγου και παράνομων παιγνιομηχανημάτων που έχουν εγκατασταθεί ανά την επικράτεια, όπου δεν υπάρχουν κανόνες, απαγορεύσεις και προκειμένου να μπει η Αστυνομία ή οι ελεγκτικές αρχές πρέπει να περάσουν από δεκαπέντε face control και από καμιά εικοσαριά τσιλιαδόρους. Όταν γίνεται κάποια επιχείρηση και συλλαμβάνονται κάποιοι, συνήθως οι κατηγορίες στο δικαστήριο καταπίπτουν, γιατί τα ευρήματα είναι συνήθως ανύπαρκτα επειδή αλλάζουν οι κωδικοί των μηχανημάτων και φαίνεται απλά ότι έπαιζαν οι παίχτες πασιέντζα. Υπάρχει λοιπόν το πρόβλημα του παράνομου τζόγου, είναι αναπτυγμένο σε μεγάλη έκταση και υπάρχει ανάγκη ρύθμισης αυτού του τοπίου».

«Eίχαμε αναδείξει ένα ζήτημα που είχε να κάνει με τη φορολόγηση των στοιχηματικών εταιρειών και βέβαια, που τότε δεν μπορούσαμε να δούμε το τι παραφυάδες και το τι Λερναία Ύδρα ήταν. Από τότε είναι που πιέζω, δημιουργικά όπως και όλη η κοινοβουλευτική μας ομάδα γιατί λειτουργούμε πάντα συλλογικά. Γιατί εάν δεν πάρουμε λεφτά από εκεί, πώς θα δώσουμε και πώς θα γεμίσουν τα ασφαλιστικά ταμεία για να είναι λιγότερες οι μειώσεις στις συντάξεις κ.λπ.; Επομένως, με τα δύο χέρια ψηφίζω, στηρίζω το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου και περιμένω εκείνες τις ασφαλιστικές δικλίδες που θα πείσουν και τον κόσμο ότι αυτό που συνέβαινε εχθές δεν θα συνεχίσει να γίνεται από εδώ και πέρα», επεσήμανε από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης. 

Έρχεται νέο θεσμικό πλαίσιο για τα τυχερά παίγνια

Ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα περιλαμβάνει όλες τις πτυχές του σύγχρονου τζόγου, αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου στη Βουλή. Αυτές τις μέρες συζητείται το νομοσχέδιο για τα λεγόμενα φρουτάκια (VLTS) που ουσιαστικά αναδιαμορφώνει παλαιότερη σύμβαση και ορίζει το καθεστώς της λειτουργίας τους.

Μέχρι το τέλος του χρόνου πάντως, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός των Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα ψηφιστούν από τη Βουλή διατάξεις που αφορούν σε καζίνο (ζήτημα που απασχόλησε και πριν από μερικούς μήνες το κοινοβούλιο προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από τους εργαζόμενους στο κλάδο), τα τέλη στα παίγνια αλλά και το σοβαρότατο ζήτημα του ηλεκτρονικού τζόγου που ουσιαστικά παραμένει ακόμα και σήμερα ένα τοπίο αρρύθμιστο.

Ασπίδα προστασίας των πολιτών από τον παράνομο τζόγο

Σημαντικά οφέλη τόσο για τους πολίτες και τα δημόσια ταμεία, όσο και για την ίδια την αγορά των τυχερών παιχνιδιών φέρνουν οι παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομικών.

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μείωση του συνολικού αριθμού των VLTs που θα μπορούν να εγκατασταθούν στην ελληνική επικράτεια, ενώ μειώνονται περαιτέρω τα σημεία που θα είναι διαθέσιμα τα παιγνιομηχανήματα, καθώς αυξάνεται ο μέγιστος αριθμός τερματικών που μπορεί να φιλοξενεί ένα σημείο. Επιπλέον, οι παρεμβάσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα την πιο εύρυθμη λειτουργία της αγοράς των τυχερών παιγνίων και εποπτεία της.

Όπως αναφέρεται και στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το σχετικό νομοσχέδιο, οι προωθούμενες τροποποιήσεις επιμέρους διατάξεων του Ν. 4002/2011 έχουν τρεις βασικούς στόχους:

  • Την προστασία των παικτών από πιθανά φαινόμενα εθισμού στα παίγνια και κατασπατάλησης χρήματος.
  • Τη διασφάλιση της διαφάνειας και της αξιοπιστίας των παιγνίων.
  • Τη διοχέτευση της παικτικής δραστηριότητας σε νόμιμους και εποπτευόμενους παρόχους, προκειμένου να εξαλειφθεί ο παράνομος τζόγος και να αντιμετωπιστεί η εγκληματική δραστηριότητα που σχετίζεται με παράνομα παίγνια (απάτη, φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος κ.ά.)

Ένα βασικό στοιχείο των παρεμβάσεων που φέρνει η ελληνική κυβέρνηση είναι ο τρίτος στόχος, ήτοι η καταπολέμηση του παράνομου τζόγου, ένα φαινόμενο με πολλές και σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνία.

Μείωση του συνολικού αριθμού VLTs

Μία από τις πλέον βασικές παρεμβάσεις αφορά τη μείωση του συνολικού αριθμού των VLTs από 35.000 σε 25.000, παράλληλα με την αύξηση του μέγιστου αριθμού VLTs που μπορεί να εγκατασταθεί σε αποκλειστικά καταστήματα και πρακτορεία ΟΠΑΠ. Παράλληλα, αυξάνεται ο αριθμός των παιγνιομηχανών που μπορούν να εγκατασταθούν στα καταστήματα Play και πρακτορεία ΟΠΑΠ (50 και 15 κατά μέγιστο, αντιστοίχως). Έτσι, επιδιώκεται η λειτουργία μας μικρότερης και καλύτερα ελεγχόμενης αγοράς, με λιγότερα καταστήματα που θα «φιλοξενούν» παιγνιομηχανήματα, κάτι που επιτρέπει και στην ΕΕΕΠ να εκτελέσει τα εποπτικά καθήκοντα της πιο αποτελεσματικά.

Αυτή η εξέλιξη συμβάλλει τόσο στη συνολική μείωση κατά πολύ του αριθμού των καταστημάτων που πρόκειται να ανοίξουν, όσο και στον περιορισμό του βαθμού συγκέντρωσης τους στις αστικές περιοχές. Κινήσεις με πολλαπλά οφέλη για όλους τους ενδιαφερόμενους και κυρίως για τους πολίτες.

Ο μικρότερος αριθμός VLTs σε συνδυασμό με τη μείωση της χωρικής διασποράς τους έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των ευκαιριών πρόσβασης του κοινού σε τυχερά παίγνια και την αποτελεσματικότερη ρύθμιση της διοργάνωσης και διεξαγωγής τους, καθώς και τη δημιουργία βέλτιστων συνθηκών εποπτείας και ελέγχου για την ΕΕΕΠ. Επιπλέον, θα είναι δυνατή η ταχύτερη απόκριση των ελεγκτικών μηχανισμών σε φαινόμενα παραβατικότητας και κινδύνους που πιθανώς να εντοπιστούν.

Την ίδια στιγμή, ο μικρότερος αριθμός σημείων έχει ως αποτέλεσμα να απλοποιείται ο χωροταξικός σχεδιασμός των καταστημάτων, ειδικά αν ληφθούν υπόψη οι υποχρεωτικές ελάχιστες προδιαγραφές που προβλέπει ο κανονισμός για τα VLTs που είναι από τους αυστηρότερους στην Ευρώπη. Όλα τα παραπάνω μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της συχνότητας και αρτιότητας των ελέγχων της ΕΕΕΠ.

Η μάστιγα του παράνομου τζόγου

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς τυχερών παιγνίων, τα παράνομα «φρουτάκια» έχουν έσοδα της τάξης των 1.3 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία δεν μπαίνει ούτε ένα ευρώ στα κρατικά ταμεία. Όπως προκύπτει από τις εκθέσεις της αρμόδιας αρχής εποπτείας ΕΕΕΠ - Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων - αλλά και εκτιμήσεις της αγοράς, στη χώρα μας λειτουργούν σε περισσότερα πάνω από 2.000 παράνομα στέκια, 65.000 με 100.000 παράνομες παιγνιομηχανές, που πραγματοποιούν ασύλληπτους τζίρους, χωρίς προστασία των παίκτες και κανένα έλεγχο. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΕΠ, από το 2005 έως το 2015, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 18.000 παραβάσεις και κατασχέθηκαν περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι συνέπειες του νόμου είναι βαρύτατες τόσο για τους παρόχους (ιδιοκτήτες καταστημάτων, υπαλλήλους κλπ.), όσο και για τους παίκτες, καθώς πραγματοποιούνται συλλήψεις και σχηματίζεται δικογραφία γι’ αυτές τις περιπτώσεις.

Τόνωση στα δημόσια έσοδα

Μία άλλη σημαντική παράμετρος είναι πως οι νέες ρυθμίσεις θωρακίζουν τα δημόσια έσοδα και διασφαλίζουν μακροπρόθεσμα οφέλη για το ελληνικό κράτος, παρά το γεγονός ότι μειώνεται ο αριθμός του συνολικού αριθμού μηχανημάτων.

Τόσο η αιτιολογική έκθεση, όσο και η έκθεση αξιολόγησης συνεπειών του νομοσχεδίου τονίζουν ότι η μείωση του συνολικού αριθμού των VLTs, από 35.000 σε 25.000, επιφέρει μείωση της αξίας της άδειας που έχει χορηγήσει το Ελληνικό Δημόσιο στον ΟΠΑΠ. Με αυτό το σκεπτικό, αποφασίστηκε η αύξηση της διάρκειας της παραχώρησης κατά 8 έτη, κάτι που αποτελεί ένα «εύλογο αντιστάθμισμα προς τον κάτοχο της άδειας», όπως αναφέρεται στις δύο εκθέσεις. Τέλος, αξιοσημείωτο είναι πως η έκθεση αξιολόγησης συνεπειών του νομοσχεδίου τονίζει ότι η προτεινόμενη ρύθμιση δεν επιφέρει κάποια επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό. Επισημαίνει δε ότι η ρύθμιση αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη, όπως η διασφάλιση των δημοσίων εσόδων και η εδραίωση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους, πολιτών και παρόχων υπηρεσιών παιγνίων.