Τα «μαζεύει» ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κύρτσος για τα F-16 και την ερώτησή του στην Κομισιόν, μετά το «άδειασμα» του κόμματος.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο κ. Κύρτσος, επεσήμανε πως «οι θέσεις της ΝΔ για τα εξοπλιστικά προγράμματα και για τα σχετικά λάθη και παραλείψεις της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου με εκφράζουν πλήρως και με καλύπτουν 100%».

Τι προηγήθηκε

Ο κ. Κύρτσος με την ερώτησή του, διερωτήθηκε «πως είναι δυνατόν να αναλαμβάνει πρόσθετες δανειακές υποχρεώσεις η ελληνική κυβέρνηση σε μία περίοδο κατά την οποία το ελληνικό δημόσιο χρέος θεωρείται υπέρογκο και συνεχίζεται στην Ε.Ε. η συζήτηση για τη μελλοντική αναδιάρθρωσή του και τον τρόπο επίτευξης της βιωσιμότητάς του». Μάλιστα ζητούσε εμμέσως πλην σαφώς την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ζήτημα.

Η θέση της ΝΔ

Από τη Νέα Δημοκρατία σχολίαζαν επί του θέματος πως η εν λόγω τοποθέτηση «απηχεί αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και καθοιονδήποτε τρόπο δεν εκφράζει το κόμμα». Στην προκειμένη περίπτωση, ο Γ. Κύρτσος εμφανίστηκε εκτός της γραμμής που έχει χαράξει για το ζήτημα. Από τη ΝΔ έχει ξεκαθαριστεί σε όλους τους τόνους πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι αντίθετη στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού καθ’ αυτό, αλλά επικρίνει τόσο την προχειρότητα με την οποία το αντιμετώπισε η κυβέρνηση, όσο και την σύγχυση που έχει δημιουργηθεί γύρω από το ζήτημα. Σημείο αιχμής όμως είναι και οι οικονομικοί όροι που θα το συνοδεύουν καθώς από τη μία πλευρά οι ΗΠΑ κάνουν λόγο για συνολικό κόστος 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από την άλλη η κυβέρνηση κάνει λόγο για 1,1 δισεκατομμύρια.