current views are: 3

20 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση17:42

Μια διαπίστωση και μερικά υστερόγραφα

Οι επιλογές του πρωθυπουργού του δένουν τα χέρια μελλοντικώς και μειώνουν στο ελάχιστο την δυνατότητα να ασκήσει ισοπεδωτική και κρημνιστική αντιπολίτευση. 

Δημοσίευση 17:42’

Οι επιλογές του πρωθυπουργού του δένουν τα χέρια μελλοντικώς και μειώνουν στο ελάχιστο την δυνατότητα να ασκήσει ισοπεδωτική και κρημνιστική αντιπολίτευση. 

Ο όψιμος ρεαλισμός του Τσίπρα εγγράφει μια υποθήκη που δύσκολα θα ανατραπεί στο μέλλον. Δηλαδή, όσα σήμερα διακηρύττει και επιδιώκει-επιχειρείν, επενδύσεις, σχέσεις με ΗΠΑ κ.α.- δημιουργούν ανελαστικό πλαίσιο για την μελλοντική στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευσης (αν, φυσικά, κερδίσει την αυτοδυναμία η ΝΔ ή κυβερνήσει κάποιο σχήμα με κορμό την ΝΔ).

Συγκεκριμένα, οι επιλογές του πρωθυπουργού του δένουν τα χέρια μελλοντικώς και μειώνουν στο ελάχιστο την δυνατότητα να ασκήσει ισοπεδωτική και κρημνιστική αντιπολίτευση. Χώρος για επιμέρους κριτική πάντοτε θα υπάρχει. Αλλά ο διάδρομος για αντιπολιτευτική τακτική ωσάν αυτή του παρελθόντος θα είναι κλειστός.

Με άλλα λόγια, τι θα μπορεί να λέει ο κ.Τσίπρας ως ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ευρύ φάσμα θεμάτων και για μείζονες επιλογές; Σχεδόν τίποτε. Διότι ο σημερινός κυβερνητικός βίος θα βρίσκεται συνεχώς μπροστά του και θα τον εκθέτει, αν επιχειρήσει να αντλήσει στοιχεία αντιπολίτευσης από το παρελθόν του.

Φυσικά, τίποτε δεν αποκλείεται. Ικανό μέρος στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβει ότι επιθυμεί διακαώς να απαγκιστρωθεί από την σημερινή δυσχερή θέση και να επανέλθει το κόμμα τους στην βολική θέση της αριστερής αντιπολίτευσης. Όμως, αν σήμερα εγκαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ για κυβιστήσεις και πληρώνει αλμυρό τίμημα, πιθανή νέα στροφή θα προκαλέσει θυμηδία και οριστική απαξίωση.

Υ.Γ. (1) Αν αποδειχτεί φιάσκο η καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ για χολέρα στο «Ελενα», διαγράφεται καθαρά ο κίνδυνος ανυποληψίας γι αυτήν.

Υ.Γ. (2) Επιτέλους αυστηρές ρυθμίσεις ( στον νέο ΚΟΚ ) για όσους οδηγούν με κινητό, πετάνε τσιγάρα από το ανοιχτό παράθυρο στον δρόμο ή παρκάρουν σε θέσεις για ΑΜΕΑ.

Υ.Γ. (3) Εκείνο που δεν είναι ευρέως γνωστό, σχετικά με το πρώην εργοστάσιο της «Πίτσος» είναι το εξής : Η συμφωνία του 2012 προέβλεπε ότι η Siemens θα επενδύσει ένα σεβαστό για την επαναλειτουργία του εργοστασίου. Όμως η Siemens , αμέσως μετά την συμφωνία, ξεφορτώθηκε το εργοστάσιο (το πήρε η Bosch ), και μην την είδατε… Αν έτσι έχουν τα πράγματα , υπάρχει θέμα.