<img src="https://certify.alexametrics.com/atrk.gif?account=bmSkk1acFHS1cvhttps://certify.alexametrics.com/atrk.gif?account=bmSkk1acFHS1cv" style="display:none" height="1" width="1" alt="" />

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Απόλυτη προτεραιότητα η κατάργηση των νόμων Φίλη, Μπαλτά, Γαβρόγλου

του Πάνου Ρασσιά - Δημοσίευση 21 Οκτωβρίου 2017, 12:07 / Ανανεώθηκε 21 Οκτωβρίου 2017, 19:38
Κ. Μητσοτάκης: Απόλυτη προτεραιότητα η κατάργηση των νόμων Φίλη, Μπαλτά, Γαβρόγλου
Facebook Twitter Whatsapp

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε πως το πρόγραμμα του κόμματος για την Παιδεία θα εφαρμοστεί στο ακέραιο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στο άνοιγμα που επιχειρεί η Νέα Δημοκρατία με στόχο να καταρτησει το πρόγραμμα της αναφέρθηκε στην έναρξη της ομιλίας του στο 2ο Προσυνέδριο του κόμματος της Πάτρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρόεδρος της ΝΔ, τόνισε πως η Νέα Δημοκρατία κάνει κάτι διαφορετικό και καινοτόμο, «Ανοίγουμε τις πόρτες σε ιδέες και ανθρώπους που δεν ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία» και πρόσθεσε πως το ίδιο θα κάνει η ΝΔ και στα υπόλοιπα προσυνέδρια αλλά και το κεντρικό συνέδριο του κόμματος.

«Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Επιλέγουμε το δρόμο του ρεαλισμού απέναντι στο λαϊκισμό και τις ψεύτικες υποσχέσεις. Βάζουμε τελεία σε αυτές τις πρακτικές και κοιτάμε με αισιοδόξία στο μέλλον», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Η επόμενη γενιά είναι το μέλημα μας, δεν πρέπει να ζήσουν χειρότερα από ότι εμείς σήμερα, όλα αυτά τα παιδιά μεγάλωσαν μέσα στην κρίση, τα μονα βιώματα είναι βιώματα της κρίσης, είναι παιδιά που αποκτούν γνώση με τελείως διαφορετική γνώση με τρόπο που αποκτούμε εμείς, σήμερα η γνώση είναι προσβάσιμη από ένα κινητό, αυτό που ξεχωρίζει αυτή τη γενιά, είναι η επιθυμία τους για δυο πράγματα», υποστήριξε από το 2ο Προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Μητσοτάκης.

«Μιλάμε για ευκαιρίες και αξιοκρατία. Οι νέοι να πετύχουν το καλύτερο δυνατό στη ζωή τους», πρόσθεσε.

«Η Αριστεία είναι στάση ζωής»

«Γίνεται μεγάλη κουβέντα για το θέμα της αριστείας, είναι στάση ζωής, μια καθημερινή προσπάθεια που καταβάλει ο καθένας για να γίνει το καλύτερο που μπορεί, και αυτή την αριστεία θέλουμε να επιβραβεύσουμε και θέλουμε να δώσουμε ευκαιρίες», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «και οταν μιλάμε για ευκαιρίες θελουμε για τους λίγοτερο προνομιούχους».

«Η παιδεία ειναι ο μόνος τρόπος που εχει ενα παιδί να αποκτήσει τα εφόδια», πρόσθεσε.

«Το πρόγραμμα για την Παιδεία θα εφαρμοστεί στο ακέραιο»

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Παιδείας ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας. «Δεν θα κάνουμε καμία υποχώρηση στο πρόγραμμα της ΝΔ για την Παιδεία» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως αυτό «είναι προσωπική πολιτική δέσμευση».

«Το πρόγραμμα για την Παιδεία θα εφαρμοστεί στο ακέραιο.(...) Αλλά θα ξεκινήσουμε ανάποδα. Όχι από τα πανεπιστήμια αλλά από την προσχολική αγωγή», πρόσθεσε. 

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «Κανένα παιδί δεν θα μένει εκτός παιδικού σταθμού». 

«Στην αξιολόγηση δεν πρόκειται να κάνω πίσω. Θα υπάρχει παντού και για όλους. Δεν θα είναι τιμωριτική», συμπλήρωσε. 

«Θέλουμε πιο αυτόνομα σχολεία»

«Θέλουμε πιο αυτόνομα σχολεία, τα ίδια τα σχολεία, οι δάσκαλοι ξέρουν καλύτερα πως να ασκήσουν το δικο τους έργο μια αξιολόγηση που δεν θα είναι τιμωρητική, Θα επιβραβεύονται οι καλύτεροι και θα βοηθιούνται οι λιγότερο καλοί» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Να ξανασκεφτούμε τι πρέπει να διδάσκουμε σήμερα στα σχολεία μας, ποιες είναι οι γνώσεις και οι δεξιότητες που θα χρειαστεί ένα παιδί που μπαίνει σήμερα στην α’ δημοτικού. Θα αποφοιτήσει το 2029 , δεν συζητάμε πως θα είναι τότε ο κόσμος. Η στείρα αποστήθισης εχει μικρότερη αξία και επιβραβεύεται η κριτική σκέψη και η συναισθηματική νοημοσύνη, δεν κάνουμε προγραμματισμό στα σχολεία».

Ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για «αυτόνομα σχολεία, με μεγαλύτερη δικαιοδοσία στους διευθυντές και όπου υπάρχει καλή συνεργασία μεταξύ δραστήριου συλλόγου γονέων».

«Ένα πρότυπο σχολείο σε κάθε ελληνική περιφέρεια. Δεν είναι ταξική πολιτική αυτό είναι το ανάποδο. Είναι η δυνατότητα που δίνεται σε ένα φτωχό παιδί να μπει σε σχολείο που θα αναπτύξει δυνατότητες και αυτό δεν μπορει να γινει με κλήρωση αλλα με κάποια κριτήρια», ανέφερε.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε πως είναι «απόλυτη προτεραιότητα η κατάργηση των εκτρωματικών νόμων Φίλη, Μπαλτά, Γαβρόγλου».

«Το άσυλο στα Πανεπιστήμια θα αποκτήσει ξανά το πραγματικό του νόημα. Το δημόσιο Πανεπιστήμιο δεν θα είναι χώρος παραβατικότητας και ανομίας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο τρόπος να φέρουμε πίσω την γενιά του brain drain είναι να φέρουμε νέες ποιοτικές δουλειές με μια έκρηξη επενδύσεων», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που τόνισε πως λέει «Ναι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Χωρίς αστερίσκους, χωρίς υποσημειώσεις. Χωρίς την υποβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου».

«Στόχος μου είναι μέσα σε μια δεκαετία να δημιουργήσουμε τα καλύτερα πανεπιστήμια της νοτιοανατολικής Ευρώπης», συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ. 

«Μην αφήνετε άλλους να αποφασίζουν για εσάς. Μόνο μέσα από την συμμετοχή θα ανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη μεταξύ μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης και κατάληξε πως «αξίζουμε κάτι καλύτερο από αυτή την κυβέρνηση.

Τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου της ΝΔ

Με την έναρξη των εργασιών του Προσυνεδρίου μας «Για τους Νέους» στη Πάτρα, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου για θέματα που απασχολούν τους νέους ανθρώπους. 18.036 πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Νέας Δημοκρατίας για μία ανοιχτή διαδικασία διαλόγου και εξέφρασαν τη γνώμη τους σε πραγματικά διλήμματα πολιτικής.

Με βάση τις απαντήσεις τους:

- Θεωρούν την αναξιοκρατία και την ανεργία ως τα μεγαλύτερα προβλήματα που βιώνουν οι νέοι λόγω του πολιτικού συστήματος.

- Εστιάζουν στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω επενδύσεων και στην εκπαίδευση ως τις πολιτικές εκείνες που θα πρέπει να δώσει βαρύτητα μια Κυβέρνηση  και όχι σε διορισμούς στο δημόσιο.

- Αναδεικνύουν την ανάγκη της αξιολόγησης για την βελτίωση του δημόσιου σχολείου.

- Αναγνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να συνδεθεί επιτέλους η επαγγελματική εκπαίδευση με την αγορά εργασίας.

- Επισημαίνουν ως κύρια προβλήματα των Πανεπιστημίων  την ανομία και τον χαμηλό βαθμό σύνδεσής τους με την αγορά εργασίας και τις επιχειρήσεις.

- Προτάσσουν την ανάγκη ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

- Απαιτούν να καταπολεμηθεί άμεσα η εγκληματικότητα στους χώρους των  Πανεπιστημίων.

- Προσβλέπουν στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και στη μείωση της φορολογίας για να αναστραφεί η τάση φυγής των νέων στο εξωτερικό.

Για άλλη μια φορά η ιδιαίτερα υψηλή συμμετοχή σε μία καινοτόμα διαδικασία, που σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί δημοσκόπηση, αποδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον της κοινωνίας και ειδικότερα των νέων για τη διαμόρφωση των προγραμματικών θέσεων της Νέας Δημοκρατίας.

Διαβάστε αναλυτικά τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου της ΝΔ

Κ. Χατζηδάκης: Τα πράγματα χειροτέρεψαν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ,

Οι εργασίες του προσυνεδρίου ξεκίνησαν με ομιλία του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου και αντιπροέδρου του κόμματος Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η ΝΔ θέλει να μιλήσει για σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και θέλει κάθε συμπολίτης μας και περισσότερο οι νέοι, να δουν τον εαυτό τους μέσα στις θέσεις και στο πρόγραμμα μας».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ στη συνέχεια ο Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι «τα πράγματα χειροτέρεψαν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, αφού μιλάμε πια για την γενιά των 360 ευρώ», προσθέτοντας ότι «η κατάσταση στην εκπαίδευση πάει από το κακό στο χειρότερο».

Επίσης, ανέφερε ότι «το όραμα της κυβέρνησης είναι η δεκαετία του ΄80» και όπως είπε, «η κυβέρνηση έχει ρετρό αντίληψη, αφού εμπνέεται από τις ρυθμίσεις που έγιναν το 1982 και το 1983».

Όσον αφορά στο θέμα της μετανάστευσης των νέων στο εξωτερικό, είπε ότι «τα τελευταία χρόνια έχουν τετραπλασιαστεί οι ρυθμοί φυγής των νέων στο εξωτερικό», σημειώνοντας ότι «μόνο με τις επενδύσεις μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να επανέλθει η προοπτική».

Σχετικά με τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, ο Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι «είναι ο βασικός μοχλός κοινωνικής κινητικότητας, ώστε το παιδί μια φτωχής οικογένειας, να έχει τις ίδιες ευκαιρίες με το παιδί μια πλούσιας οικογένειας»

Η υποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη

[πηγή βίντεο: tempo24]