current views are: 12

22 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση15:37

Ο Κυριάκος βγάζει εκτός Νέας Δημοκρατίας όσους πρώην βουλευτές ζητήσουν αναδρομικά

Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ

Δημοσίευση 15:37’

Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ

Ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει… μποναμά στους 100 πρώην βουλευτές που δικαιώθηκαν στα δικαστήρια για την εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου, αναδρομικά από το 2009 και μετά. Η Νέα Δημοκρατία στέλνει αυστηρό μήνυμα απειλώντας με διαγραφές, την ώρα που η κυβέρνηση απαντά πως δεν πρόκειται να εκδοθεί υπουργική απόφαση για την αποπληρωμή τους. 

Σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία στέλνει αυστηρό μήνυμα σε όσους πρώην βουλευτές προέρχονται από τις τάξεις της, καθώς τονίζει πως εάν δεν αποσύρουν τις προσφυγές τους, θέτουν εαυτούς εκτός του κόμματος. Επίσης η αξιωματική αντιπολίτευση εξαπολύει πυρά και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας:

«Βάσει του νόμου 4387/2016, γνωστού και ως νόμου Κατρούγκαλου, που καταψήφισε η Νέα Δημοκρατία, αλλά έγινε νόμος του Κράτους από την Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, πρώην βουλευτές που έχουν συνταξιοδοτηθεί, νομιμοποιούνται να αξιώσουν αναδρομικά αποζημιώσεις από το Δημόσιο, επικαλούμενοι την “ανάγκη” εξίσωσης των αποδοχών τους με αυτές του Προέδρου του Αρείου Πάγου. Σημερινό δημοσίευμα του “Ελεύθερου Τύπου” αποκαλύπτει ότι οι πρώτες προσφυγές των πρώην βουλευτών έχουν γίνει ήδη δεκτές. Υπενθυμίζεται, ότι η Νέα Δημοκρατία είχε αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη το 2008, αρνούμενη να εκδώσει τη σχετική υπουργική απόφαση».

«Η Νέα Δημοκρατία ουδέποτε αμφισβητεί τη νομιμότητα. Ωστόσο, οι πρώην βουλευτές της οφείλουν να συναισθανθούν την κραυγαλέα πρόκληση που συνιστά για τους πολίτες μια τέτοια αξίωση, ακόμη και αν αυτή είναι νόμιμη με την κατάπτυστη ρύθμιση Κατρούγκαλου» σημειώνει η ΝΔ και καταλήγει: 

«Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί όλους τους πρώην βουλευτές του κόμματος που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας τις σχετικές αποζημιώσεις, να αποσύρουν άμεσα τις προσφυγές τους. Σε άλλη περίπτωση θα έχουν θέσει εαυτούς εκτός κόμματος».

Υπ. Εργασίας: «Πρώην βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ζητούν αναδρομικά»

Απάντηση στη ΝΔ έδωσε και το υπουργείο Εργασίας, που τονίζει ότι «η στάση της ΝΔ (…) αποτελεί πρόκληση για τον κοινό νου, για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους».

«Η ΝΔ ως κυβέρνηση, με δικό της νόμο, του 2008, δημιούργησε το θέμα και έδωσε “σήμα” διεκδίκησης αναδρομικών σε πρώην βουλευτές. Δικοί της πρώην βουλευτές και πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι, όσοι διεκδικούν τα αναδρομικά» σχολιάζει το υπουργείο Εργασίας, διευκρινίζοντας: «Ο N. 4387/2016 επιχείρησε να αντιμετωπίσει το τετελεσμένο γεγονός τελεσίδικων αποφάσεων από τη “βιομηχανία” προσφυγών που έστησαν, χωρίς αιδώ “γαλάζιοι” και “πράσινοι” πρώην βουλευτές. Χωρίς το νόμο, οι αποφάσεις αυτές θα ήταν άμεσα εκτελεστές και στο σύνολο των χρημάτων που επιδίκασαν, όπως ισχύει για όλους τους άλλους συνταξιούχους και κάθε Έλληνα πολίτη».

«Αντιθέτως», όπως τονίζει το υπουργείο Εργασίας, «με τη διαδικασία πληρωμής που προβλέφθηκε, θα ρυθμιστεί ο τρόπος και ο ρυθμός αποπληρωμής τους με υπουργική απόφαση, ώστε να μην επιβαρύνει απότομα και υπέρμετρα το δημόσιο ταμείο. Η όψιμη οργή του κ. Μητσοτάκη δεν είναι απλώς υποκριτική, αλλά, κυρίως θέλει να συγκαλύψει τις ευθύνες της ΝΔ και των πολιτικών της στελεχών, που αντιλαμβάνονται την πολιτική ως πεδίο πλουτισμού και ατομικών προνομίων. Σε αυτόν τον τομέα πράγματι οι επιδόσεις τους διεκδικούν την “αριστεία”».

ΥΠΟΙΚ: Δεν θα εκδοθεί υπουργική απόφαση

Το υπουργείο Οικονομικών, σχολιάζοντας το εν λόγω δημοσίευμα σημειώνει μέσω διαρροής πως δεν αποτελεί προτεραιότητα την ικανοποίηση του αιτήματος των πρώην βουλευτών.

«Δεν πρόκειται να εκδοθεί στο προσεχές μέλλον η υπουργική απόφαση που αναφέρεται στο δημοσίευμα» σημειώνει το ΥΠΟΙΚ και προσθέτει σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «προκαλεί το γεγονός πως πρώην βουλευτές ταγμένοι να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον εξακολουθούν να ζητούν αναδρομικά αγνοώντας τις μεγάλες και σημαντικές κοινωνικές ανάγκες».

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του, σημειώνει πως «ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να ρίξει την ευθύνη σε οποιονδήποτε άλλον πέρα από το κόμμα του και τα έκθετα μέλη της ΝΔ που προσέφυγαν για να εισπράξουν συντάξεις αναδρομικά. Στην προσπάθειά του αυτή δεν διστάζει να ψεύδεται συνειδητά συσχετίζοντας την προσφυγή των Νεοδημοκρατών πρώην Βουλευτών με το νόμο Κατρούγκαλου. Πολύ καλά γνωρίζει ο αρχηγός της ΝΔ ότι καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχουν οι ισχυρισμοί του και εξ αυτού μόνο του λόγου τον καλούμε να ανακαλέσει άμεσα τα χυδαία ψεύδη του. Όσο για την προσπάθειά του να  διασκεδάσει τις εντυπώσεις ζητώντας από τους πρώην βουλευτές της ΝΔ να αποσυρθούν από την προκλητική διεκδίκηση των αναδρομικών,  το μόνο σχόλιο που αρμόζει είναι: Ουαί υμίν γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί

Σάλος και αντιδράσεις

Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του τόνιζε πως το κυβερνών κόμμα «είχε τοποθετηθεί έγκαιρα και με σαφήνεια σχετικά με τις προσφυγές πρώην βουλευτών στα δικαστήρια, για την εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου, αναδρομικά από το 2009 και μετά, καταδικάζοντας αυτή την πράξη ως ντροπιαστική σε συνθήκες κρίσης».

Η Κουμουνδούρου χαρακτηρίζει πολιτικά ανήθικη τη συγκεκριμένη κίνηση από την πλευρά των βουλευτών και υπογραμμίζει: «Είχαμε καλέσει, ήδη από το 2011, όλους όσοι προσέφυγαν, να αποσύρουν κάθε διεκδίκηση. Η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να είναι νόμιμη, αλλά δεν είναι καθόλου πολιτικά ηθική».

Παρέμβαση για το ζήτημα έκανε και το ΠΑΣΟΚ που σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει: «Είχαμε έγκαιρα ζητήσει να αποσυρθούν οι προσφυγές των πρώην βουλευτών. Το ζήτημα αυτό στην εποχή της κρίσης, λειτουργεί αρνητικά στην κοινωνία, Γι’ αυτό καλούμε και πάλι όσους πρώην βουλευτές έχουν προσφύγει, να παραιτηθούν από τα επιδικασθέντα ποσά».

Ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης τέλος, ανέφερε μέσω Twitter: «Οι πρώην βουλευτές να μην πάρουν τα αναδρομικά. Υπάρχουν άλλες επείγουσες προτεραιότητες. Η νέα γενιά δεν μπορεί συνεχώς να παραγκωνίζεται». 


σχετικα αρθρα