«Η προστασία και η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους αποτελεί μέτρο αυτοπροστασίας για το ευρώ ως διεθνές νόμισμα, ως κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, αλλά και για την Ευρωζώνη, ως οικονομική και πολιτική οντότητα», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος μιλώντας στην Ουάσιγκτον.
Στη συνέχεια, συναντήθηκε με το διευθύνοντα σύμβουλο του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην έναρξη της διαδικασίας εφαρμογής των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου και στο σχήμα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία τελεί πλέον υπό τον έλεγχο της ελληνικής δημοκρατίας και η πρώτη σχετική σύσκεψη εργασίας σε διεθνές επίπεδο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 28 Ιουλίου.

Κατά την παρουσία του στο IIF, ο κ. Νταλάρα ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο να απευθύνει έναν σύντομο χαιρετισμό σε συνάντηση στελεχών του διεθνούς οργανισμού που συμμετείχαν σε σεμινάριο, σχετικό με τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Στην ομιλία του, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας αναφέρθηκε σε «ασύμμετρες απειλές» των οίκων αξιολόγησης και στην απόφαση της συνόδου κορυφής, σε συνδυασμό με την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης, να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις στην εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων. Ειδικότερα, τόνισε:

«Η προστασία και η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους αποτελεί μέτρο αυτοπροστασίας για το ευρώ, ως διεθνές νόμισμα, ως κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, αλλά και για την Ευρωζώνη, ως οικονομική και πολιτική οντότητα. Χρειαζόμαστε τη στήριξη και τη δέσμευση του ΔΝΤ, χρειαζόμαστε την πλήρη εφαρμογή του PSI στα πολύ φιλόδοξα επίπεδα του 90%».

Καταλήγοντας, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε: «Πρέπει να στείλουμε από εδώ όλοι μας -το ΔΝΤ, το IIF, η αμερικανική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ΕΚΤ- ένα πεντακάθαρο και ισχυρό μήνυμα: Έχουμε ένα πρόγραμμα, πιστεύουμε στην εφαρμογή του και στις προοπτικές του και θα πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους. Η Ελλάδα αποτελεί μία ελκυστική υπόθεση ανασυγκρότησης, ελπίδας και αισιοδοξίας ενός ιστορικού έθνους».

Συνάντηση με τον Τϊμοθι Γκάιντνερ

Σειρά θεμάτων που αφορούν τα νέα δεδομένα μετά την πρόσφατη απόφαση της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης, συζήτησαν απόψε στην Ουάσιγκτον ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τίμοθι Γκάιτνερ.

Οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις που διαμορφώνονται, για τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για μεταρρυθμίσεις, καθώς και για ζητήματα του προϋπολογισμού και της δημοσιονομικής κατάστασης, που επικρατεί στις ΗΠΑ.

 Οι κκ Βενιζέλος και Γκάιντερ συζήτησαν, επίσης, πτυχές της τελευταίας απόφασης της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης, καθώς και για τη διάθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, όπως ειπώθηκε από διπλωματική πηγή, να βοηθήσει με όσο γίνεται «πιο δημιουργικό τρόπο» και μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όσο και σε διμερές επίπεδο.

«Μακρά» συνάντηση με την Λανγκάρντ

Ακολούθως, είχε συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Αμέσως μετά ο υπουργός δήλωσε:

«Είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα και μακρά συνάντηση εργασίας με την κ. Λαγκάρντ, την νέα Γενική Διευθύντρια και το επιτελείο της. Μιλήσαμε για όλα τα θέματα. Η στάση του ΔΝΤ είναι πολύ θετική, βεβαίως όλα εξαρτώνται από εμάς.

Όλα εξαρτώνται από τη δική μας ικανότητα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα και να καταγράψουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Εάν εφαρμόσουμε το πρόγραμμα και παρουσιάζουμε αποτελέσματα, το ΔΝΤ και η διεθνής κοινότητα θα στηρίξουν και θα στηρίζουν την Ελλάδα, έως ότου αποκαταστήσει τη δημοσιονομική της κυριαρχία και ανεξαρτησία, έως ότου κατακτήσει τη θέση που αναλογεί στην ιστορία και τις ικανότητες του ελληνικού έθνους. Υπό την έννοια αυτή, η συνάντηση αυτή ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξη και υποστηρικτική».

Το πρόγραμμα του κ. Βενιζέλου θα συνεχιστεί με ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου, τους γερουσιαστές Τιμ Τζόνσον (πρόεδρο της Επιτροπής Γερουσίας για Τραπεζικές, Οικιστικές και Αστικές Υποθέσεις) και Τζον Κέρι (πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων).

Αργότερα, ο κ. Βενιζέλος θα μιλήσει στο Peterson Institute for International Economics, με θέμα: "Ελληνική κρίση: προκλήσεις και ευκαιρίες".

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Ινστιτούτου, θα είναι μια "σημαντική δημόσια ομιλία" του κ. Βενιζέλου, ο οποίος κατά την παραμονή του στην Ουάσιγκτον θα έχει συναντήσεις με κορυφαίους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ για να συζητήσουν το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και την χρηματοδότησή του. Όπως επισημαίνεται, ο κ. Υπουργός θα δεχτεί ερωτήσεις και θα συζητήσει με τους παριστάμενους, ενώ η ομιλία του στο Peterson Institute θα είναι η "μόνη δημόσια εμφάνισή του" κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ.