ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Ντάισελμπλουμ: Έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα για το χρέος εάν τηρηθούν οι δεσμεύσεις

από Παναγιώτη Βελισσάρη - Δημοσίευση 23 Οκτωβρίου 2017, 16:03 / Ανανεώθηκε 23 Οκτωβρίου 2017, 19:40
Γ. Ντάισελμπλουμ: Έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα για το χρέος εάν τηρηθούν οι δεσμεύσεις
Facebook Twitter Whatsapp

«Το καλοκαίρι του 2018 οι αποφάσεις»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ελάφρυνση χρέους μόνο εάν η Ελλάδα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, υποσχέθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο περιθώριο εκδήλωσης στο Δουβλίνο. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται την ώρα που ξεκίνησαν σήμερα και επίσημα οι διαπραγματεύσεις της τρίτης αξιολόγησης, η οποία θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη και θα εξαρτηθεί από το έγκαιρο κλείσιμό της η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος. Αυτό είναι αναγκαία προϋπόθεση που βάζουν οι Ευρωπαίοι ώστε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Ο Ντάισελμπλουμ, επεσήμανε πως το «πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας είναι σε τροχιά», και συνέχισε: «Καταφέραμε να ελαφρύνουμε το άχθος του ελληνικού χρέους, πολλά έχουν γίνει σε αυτό τον τομέα. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα εάν χρειαστεί, στο βαθμό που η Αθήνα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Στο τέλος του προγράμματος, το επόμενο καλοκαίρι θα ξανακοιτάξουμε πόσο βιώσιμο είναι το ελληνικό χρέος».

Η τοποθέτηση του Ντάισελμπλουμ έγινε μια ημέρα μετά την αποκάλυψη της «Καθημερινής», για παρέμβαση των ΗΠΑ ώστε να ληφθούν πρωτοβουλίες για ελάφρυνση του χρέους, βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και όχι μετά το τέλος του προγράμματος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι ΗΠΑ, μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ με 17%, δεν αποκλείεται να ζητήσουν την σύγκλιση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου – μετά το σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο και αφού ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση – και να πιέσουν για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την περαιτέρω λήψη μέτρων για το χρέος.

Ενδεικτικό του παρασκηνίου που υπήρξε είναι το γεγονός ότι η Κριστίν Λαγκάρντ τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα και επέμενε να συναντηθούν πριν αυτός επισκεφθεί το Λευκό Οίκο, όπερ και εγένετο.

Την επόμενη μέρα ο Μνούσιν αποκάλυψε στον Αλέξη Τσίπρα πως του τηλεφώνησε η διευθύντρια του ΔΝΤ και τον ενημέρωσε πως όλα πήγαν καλά με τον Έλληνα πρωθυπουργό, δεν υπήρξαν εντάσεις και η τρίτη αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί χωρίς «εκπλήξεις».