Απαντήσεις για το κόστος αναβάθμισης των F-16 ζήτησε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, κάνοντας λόγο για «αντιφατικές δηλώσεις» του υπουργού Εθνικής Άμυνας, οι οποίες όπως ανέφερε «θολώνουν την υπόθεση και εγείρουν υποψίες».

Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, όπου έδωσε το παρών και ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Βίτσας, ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «υποχρεούται να δώσει απαντήσεις».

«Το θέμα είχε συζητηθεί στην υποεπιτροπή εξοπλισμών στις 20 Σεπτεμβρίου και εμείς ως ΔΗΣΥ δια του κ. Θεοχαρόπουλου είχαμε πει ότι είμαστε θετικοί στην αναβάθμιση αλλά δεν μπορούμε να καταγράψουμε τις προτεραιότητες αν δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες. Εξαρτάται η τελική μας θέση από την κοστολόγηση. Εκεί ο κ. Καμμένος απάντησε ότι δεν έχει εικόνα δαπάνης και είπε πως αν η δαπάνη φθάσει στα 2 δισ. ευρώ θα αποκλείσει το πρόγραμμα. Λίγες ημέρες μετά απαντώντας σε κοινοβουλευτικό έλεγχο είπε ότι η δαπάνη ξεκινά από 1,5 και φθάνει σε 2 δισ. ευρώ. Δηλαδή λίγες ημέρες μετά έχει εικόνα δαπάνης» σχολίασε ο κ. Λοβέρδος και πρόσθεσε: «Μετά, τις δηλώσεις Τράμπ μέσω twitter ο κ. Καμμένος λεει ότι το κόστος θα είναι 1,1 δισ. ευρώ + αντισταθμιστικά ενώ λίγες ώρες μετά έλεγε πως μπορεί να είναι και δωρεάν. Δώστε μια απάντηση κ. Βίτσα και πείτε μας επίσης, τα Α/Ω επιτρέπονται; Με νομοθετική ρύθμιση του 2011 που ενσωμάτωσε ευρωπαϊκή οδηγία απαγορεύτηκαν τα αντισταθμιστικά. Βάλτε επίσημα τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις κ. Βίτσα».

Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης υποστήριξε πως το ζήτημα της αναβάθμισης των μαχητικών έχει συζητηθεί εκτενώς στην αρμόδια επιτροπή. ««Μπορούμε να μιλήσουμε για το κόστος, τον τρόπο αποπληρωμής και το όφελος για την πολεμική αεροπορία και την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Μπορεί να υπάρξει αντιπαράθεση αλλά αυτό έχει αναλυθεί στην επιτροπή μας. Δεν πέσαμε από τα σύννεφα με τις δηλώσεις Τραμπ. Το συζητάμε επί ένα χρόνο αυτό. Μπορούμε να συνεχίσουμε την συζήτηση και να δούμε αν συμφωνούμε για το ότι ένας αριθμός αεροσκαφών πρέπει να καταστεί λειτουργικός, ανάλογος με αυτά που πετάνε στην Τουρκία. Να συζητήσουμε πόσο κοστίζει αν ο τρόπος αναβάθμισης είναι λειτουργικός και να βγάλουμε ένα συμπέρασμα», είπε χαρακτηριστικά.