current views are: 10

24 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση02:45

Υπό στενή επιτήρηση οι υπουργοί – Σε δεύτερη μοίρα ο ανασχηματισμός

Ποια σενάρια εξετάζει ο πρωθυπουργός

Δημοσίευση 02:45’

Ποια σενάρια εξετάζει ο πρωθυπουργός

Σε δεύτερο «πλάνο», όπως όλα δείχνουν, έχει μπει ο ανασχηματισμός από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα την ολοκλήρωση της γ΄ αξιολόγησης.

Παρόλα αυτά στο συρτάρι του πρωθυπουργού οι «σημειώσεις» με τους σχεδιασμούς του παραμένουν,  οι υπεύθυνοι των χαρτοφυλακίων παρακολουθούνται πολύ στενά, οι δημόσιες τοποθετήσεις και παρουσίες όλων των στελεχών προσμετρώνται στο τελικό «βαθμολόγιο», ενώ βασικό ρόλο θα παίξει και η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων.

Μέσα και από τα ταξίδια που έκανε το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός φαίνεται πως έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως η απόλυτη προσοχή του Μαξίμου πρέπει να δοθεί στις συζητήσεις με τους Θεσμούς και οτιδήποτε αποσπά την κυβέρνηση από τον βασικό στόχο δεν βοηθά αυτή τη στιγμή. Οι εντολές άλλωστε που δόθηκαν και στο οικονομικό επιτελείο το Σάββατο στην Ηρώδου Αττικού ήταν σαφείς σχετικά με την αποφασιστικότητα, με την οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί η γ΄ αξιολόγηση. Όλα δείχνουν πως αν δεν υπάρξουν παράλογες απαιτήσεις, η τακτική των προηγούμενων ετών με τις συζητήσεις να τραβούν σε μάκρος, θα αποτελέσουν παρελθόν. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση βιάζεται για μια σειρά από λόγους να ολοκληρώσει το τρέχον πρόγραμμα το αργότερο στις αρχές του νέου έτους.

Αν όλα κινήσουν ομαλά, οι εισηγήσεις που είχε δεχτεί από το καλοκαίρι  για αλλαγές στο υπουργικό σχήμα, δεν αποκλείεται να υλοποιηθούν από τον καινούργιο χρόνο, προκειμένου η κυβέρνηση να μπει με έναν «άλλο αέρα» στον δρόμο που οδηγεί στην έξοδο από το μνημόνιο. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το σενάριο έχουν προκρίνει και πολλά κορυφαία στελέχη, όπως ο Νίκος Βούτσης, αλλά και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, που είχε κάνει λόγο για «μεγάλης έκτασης ανασχηματισμό, ο οποίος θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και συνοχή στην προώθηση των στόχων».

Ο πρωθυπουργός, άλλωστε προχώρησε ήδη σε ένα «φρεσκάρισμα» στο επικοινωνιακό επιτελείο με την τοποθέτηση του Θανάση Καρτερού στη θέση του υπεύθυνου του γραφείου τύπου του Μεγάρου Μαξίμου επιθυμώντας να δώσει έναν «αέρα ανανέωσης».

Η έκταση των αλλαγών θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό από τη χρονική διάρκεια του υπουργικού σχήματος που θα αποφασίσει να δημιουργήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Εκτιμήσεις αναφέρουν πως αναμένεται να είναι «σαρωτικός», αν ο ανασχηματισμός αυτός θεωρηθεί από τον πρωθυπουργό εκλογικός που θα περάσει τον χρονικό ορίζοντα του Αυγούστου του 2017 και θα οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες, όποτε κρίνει ο ίδιος σωστό. Σε μικρότερης έκτασης αλλαγές θα προχωρήσει, αν πιστεύει πως η τελική ανανέωση του υπουργικού σχήματος θα πρέπει να γίνει μετά την έξοδο από τα μνημόνια, όπου ενδεχομένως σε εκείνη την περίπτωση και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έβλεπε με «άλλο μάτι» τη μετακίνησή του σε κάποιο άλλο χαρτοφυλάκιο. Το «ανακάτεμα της τράπουλας» θα είναι πολύ διαφορετικό, αν οι αλλαγές ξεκινήσουν από την κορυφή της πυραμίδας του οικονομικού επιτελείου.

Το σίγουρο είναι πως το σενάριο για ανασχηματισμό μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης  δίνει περισσότερο χρόνο σε υπουργούς, για τους οποίους το τελευταίο διάστημα έχει υπάρξει δυσαρέσκεια από το Μαξίμου εξαιτίας των χειρισμών τους, να διορθώσουν τα «κακώς κείμενα». Περισσότερο χρόνο για προβολή κερδίζει και μια μικρή ομάδα στελεχών από την κοινοβουλευτική ομάδα, που όλο το τελευταίο διάστημα έχει αναλάβει «στις πλάτες της» στα μέσα μαζικής ενημέρωσης το βάρος της υπεράσπισης της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι από κορυφαία στελέχη της ΝΔ. Αρκετά θα είναι τα υφυπουργεία που θα δοκιμάσουν νέα πρόσωπα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται και αναβαθμίσεις στελεχών.

Μπορεί να μοιάζει ακόμα μακρινό, καθώς το νέο πρόσωπο  του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης θα αναδειχθεί τον Απρίλιο του 2018, ωστόσο αν ο Γιάννης Μουζάλας προκριθεί για τη συγκεκριμένη θέση, ένα σημαντικό κενό θα δημιουργηθεί στο υπουργικό συμβούλιο. Υπενθυμίζεται ωστόσο πως η διαδικασία είναι μακρά, καθώς αμέσως μετά την κατάθεση των υποψηφιοτήτων όλων των χωρών θα δημιουργηθεί μια shortlist με τις τελικές 3 υποψηφιότητες στις 22-23 Νοέμβρη.

Σε κάθε περίπτωση, όταν έρθει η ώρα των αλλαγών, το βάρος θα πέσει σε μεγάλο βαθμό στον καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης και των χαρτοφυλακίων, ενώ μεγάλη σημασία θα δοθεί στο κομμάτι των επενδύσεων, ώστε ακόμα και η task force, αν είναι δυνατόν, να αποκτήσει δευτερεύοντα ρόλο. Εισηγήσεις θα υπάρξουν και από την εσωκομματική αντιπολίτευση με τις δυσαρέσκειες που έχουν εκφραστεί για συγκεκριμένους υπουργούς, ενώ θεωρείται σίγουρο πως θα διατηρηθούν οι ίδιες ισορροπίες με τον κυβερνητικό εταίρο με μόνη πιθανή  κάποια μικρή ανανέωση προσώπων.


σχετικα αρθρα