current views are: 6

24 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση02:30

Πώς θα χειριστεί κυβέρνηση και εσωτερικό της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στόχος του είναι να δείξει ότι είναι έτοιμος, όχι απλά να αναλάβει την πρωθυπουργία, αλλά να δώσει εκείνη τη δυναμική που χρειάζεται η κυβέρνησή του στο ξεκίνημα, ώστε να κάνει την αναπτυξιακή «έκρηξη» για να βγει η χώρα από τα μνημόνια

Δημοσίευση 02:30’

Στόχος του είναι να δείξει ότι είναι έτοιμος, όχι απλά να αναλάβει την πρωθυπουργία, αλλά να δώσει εκείνη τη δυναμική που χρειάζεται η κυβέρνησή του στο ξεκίνημα, ώστε να κάνει την αναπτυξιακή «έκρηξη» για να βγει η χώρα από τα μνημόνια

Αποφασισμένος να προχωρήσει το σχεδιασμό του για την επόμενη μέρα φέρεται να είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε επίπεδο στρατηγικής ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ήδη το βλέμμα του στραμμένο στο κυβερνητικό προγραμματισμό του, ώστε να είναι έτοιμος όποτε και αν γίνουν οι εκλογές. Με τη λογική αυτή κινείται και στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό. Είναι ενδεικτικό ότι στις πρόσφατες συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες, δεν αναφέρθηκε καθόλου στη σημερινή κυβέρνηση ή στα σενάρια εκλογών, αλλά παρουσίασε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμά του.

Στόχος του είναι να δείξει ότι είναι έτοιμος, όχι απλά να αναλάβει την πρωθυπουργία, αλλά να δώσει εκείνη τη δυναμική που χρειάζεται η κυβέρνησή του στο ξεκίνημα, ώστε να κάνει την αναπτυξιακή «έκρηξη» για να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Στο πλαίσιο αυτό πρόκειται στις επόμενες ημέρες να συνεχίσει τις επισκέψεις του στις ευρωπαϊκές πόλεις προκειμένου να ενισχύσει τις συμμαχίες του. Σειρά έχει το Στρασβούργο, όπου αναμένεται να συναντηθεί ξανά με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, υπεύθυνο για θέματα Ευρώ, Ντομπρόβσκις, ενώ θα επισκεφθεί εκ νέου τις Βρυξέλλες πριν την προγραμματισμένη Σύνοδο του Νοεμβρίου.

Στο εσωτερικό, θέλει να βάλει τέλος σε όποια φαινόμενα εσωστρέφειας και γκρίνιας υποβόσκουν το τελευταίο διάστημα, από την επιλογή του να φέρει νέα πρόσωπα στο κόμμα. Για το λόγο αυτό έχει συγκαλέσει για το μεσημέρι της Τετάρτης στις 12, την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα «χαριστεί» σε όσους βουλευτές δημιουργούν τέτοιο κλίμα και μάλιστα την ώρα που η κυβέρνηση δίνει συνεχώς λαβές για σκληρή αντιπολιτευτική τακτική.

Ήδη χθες, όπως έλεγαν οι συνεργάτες του, με την πρωτοβουλία του να επανακαταθέσει την πρότασή του για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, βγήκε μπροστά από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επέστρεψε πριν από λίγες ημέρες από το ταξίδι του στις ΗΠΑ, όπου δεν είπε τίποτε στην ομογένεια. Ωστόσο στην οδό Πειραιώς βλέπουν ότι και σε αυτή την περίπτωση η σημερινή κυβέρνηση πρόκειται να φορτώσει το κόστος του ταξιδιού Τσίπρα (δηλαδή της αναβάθμισης των F16) στην επόμενη, όπως φάνηκε από αυτά που είπε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, έχει να χειριστεί και τις περιπτώσεις των πρώην βουλευτών του κόμματος που δεν θα είναι ξανά υποψήφιοι ή δεν πρόκειται να εκλεγούν ποτέ και διεκδικούν τα αναδρομικά μέσω του νόμου Κατρούγκαλου. Και στο θέμα αυτό ήταν τελείως ξεκάθαρος: όποιος διεκδικήσει αναδρομικά, διαγράφεται από τη ΝΔ.

Άλλωστε πρώην κοινοβουλευτικά στελέχη με ειδικό βάρος σήμερα στο κόμμα, όπως ο Μιχάλης Μπεκίρης που είναι διευθυντής του γραφείου του ή ο πρώην πρόεδρος Γιάννης Πλακιωτάκης, όπως και απλοί πρώην βουλευτές, όπως ο Σάββας Τσιτουρίδης, έχουν απορρίψει εδώ και καιρό τη δυνατότητα που τους έδινε ο νόμος.


σχετικα αρθρα