current views are: 6

24 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση02:59

Με παίγνια και στρατιωτικούς το κοινοβουλευτικό «μενού» της εβδομάδας

Την Τετάρτη αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια σε μια συνεδρίαση το νομοσχέδιο που όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση, επιχειρεί να καταργήσει τη μία (ΠΟΕΣ) από τις δύο (ΠΟΕΜΣ) ομοσπονδίες των στρατιωτικών

Δημοσίευση 02:59’

Την Τετάρτη αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια σε μια συνεδρίαση το νομοσχέδιο που όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση, επιχειρεί να καταργήσει τη μία (ΠΟΕΣ) από τις δύο (ΠΟΕΜΣ) ομοσπονδίες των στρατιωτικών

Με το βλέμμα στραμμένο στις ενδοστρατιωτικές- συνδικαλιστικές έριδες του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αλλά και της αναθεωρημένης σύμβασης του υπουργείου Οικονομικών για τα VLTs ( τα λεγόμενα «φρουτάκια», συνεχίζονται οι εργασίες της Βουλής.

Συγκεκριμένα την Τετάρτη αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια σε μια συνεδρίαση το νομοσχέδιο που όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση, επιχειρεί να καταργήσει τη μία (ΠΟΕΣ) από τις δύο (ΠΟΕΜΣ) ομοσπονδίες των στρατιωτικών. Το πλέον άρθρο 27 του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις περί σταδιοδρομίας και εξέλιξης στελεχών και οικονομικής μέριμνας και λογιστικού των Ενόπλων Δυνάμεων» είχε προκαλέσει σφοδρή σύγκρουση μεταξύ των δικαστικών στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Εκεί είχαν ακουστεί βαρύτατη χαρακτηρισμοί (πόκεμον κ.α.) οι οποίοι ήταν ένα μικρό μόνο δείγμα των όσων ακολούθησαν στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου.

Πάντως από τις συζητήσεις που έχουν γίνει με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, Δ. Βίτσα, φαίνεται ότι υπάρχει πρόθεση να βρεθεί μια κάποια λειτουργική λύση με τις πληροφορίες να επιμένουν πως οι σχετικές προτάσεις του υπουργείου έχουν κατατεθεί και στις δύο ομοσπονδίες. Η δε πρόθεση του κ. Βίτσα είναι να καταθέσει στην Ολομέλεια νομοτεχνική βελτίωση που θα αίρει τις αντιδράσεις προκειμένου το νομοσχέδιο να ψηφιστεί χωρίς επιπλέον προβλήματα.

Παράλληλα αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση στις επιτροπές και να δοθεί το πράσινο φως για να εισαχθείς την Ολομέλεια, του νομοσχεδίου για την αναθεωρημένη σύμβαση του 2011 αναφορικά με τα φρουτάκια. Πλέον προβλέπεται η μείωση του αριθμού των μηχανημάτων (από 35.000 σε 25.000), η αύξηση διάρκειας της σύμβασης κατά οκτώ χρόνια αλλά και ο αριθμός όσων θα μπορούν να μπαίνουν σε πρακτορεία και καταστήματα. Σύμφωνα δε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο το ελληνικό δημόσιο προσδοκά να κερδίσει περί τα 300 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πάντως στη πλειοψηφία τους δεν έχουν τοποθετηθεί δηλώνοντας επιφύλαξη για τη συνέχεια της συζήτησης του νομοσχεδίου.

Από κει και πέρα μέσα στην εβδομάδα θα επανεκκινήσουν και οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής που θα ανοίξει τον φάκελο του ΚΕΕΛΠΝΟ και τις δικογραφίες που αφορούν στον Άδωνι Γεωργιάδη. Η ΝΔ έχει καταγγείλει πως υπάρχει κωλυσιεργία επειδή αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό στους χειρισμούς του πρώην υπουργού Υγείας, η πλειοψηφία ωστόσο- και μέσω του προεδρείου- αποδίδει τη καθυστέρηση στις εργασίες στα προβλήματα υγείας που έχουν αντιμετωπίσει μέλη κλειδιά της επιτροπής.

 Ακόμα, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ολοκληρωθεί στην επιτροπή η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανακύκλωση, ενώ στην Ολομέλεια θα συζητηθεί τη Πέμπτη η κύρωση «του Μνημονίου Συνεννόησης και της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για τη βελτίωση της διεθνούς φορολογικής συμμόρφωσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως τη Παρασκευή θα διεξαχθεί ειδική συνεδρίαση για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου.


σχετικα αρθρα