current views are: 14

24 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση08:23

Τι θα πει ο πρωθυπουργός στο Περιφερειακό Συνέδριο στα Ιωάννινα

Θα εστιάσει στον τομέα της ανάπτυξης

Δημοσίευση 08:23’

Θα εστιάσει στον τομέα της ανάπτυξης

Στον τομέα της ανάπτυξης αναμένεται να εστιάσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στα Ιωάννινα θέλοντας να αναδείξει τα ιδιαίτερα στοιχεία της περιοχής τονίζοντας πως η αγροτική παραγωγή, η γεωργία και η κτηνοτροφία της Ηπείρου είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.

“Επιδιώκουμε, με αύξηση της παραγωγής και της απασχόλησης, με ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, και με τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου περιβάλλοντος, να ανατραπούν όλες οι αρνητικές δυναμικές, όλες οι παθογένειες που έχουν επιβαρύνει, ως τώρα, την Περιφέρεια της Ηπείρου“, αναμένεται να επισημάνει ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.

Ο κ. Τσίπρας θα αναφερθεί στις πολιτικές της κυβέρνησης που υπερβαίνουν τις διαρθρωτικές αδυναμίες και αντιμετωπίζουν την συσσωρευμένη παθογένεια των τελευταίων δεκαετιών. 

Οι προτεραιότητες που θα θέσει θα είναι:

  • Ο ταχύτερος δυνατόν  εξορθολογισμός και η αποκατάσταση των αδικιών στην κατανομή των ενισχύσεων.
  • Η ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού.
  • Η δημιουργία μεγέθους κλίμακας των αγροτικών προϊόντων προκειμένου να έχουν δυνατότητες ανταγωνισμού και  εξωστρέφειας. Πράγμα που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω συλλογικών επαγγελματικών σχημάτων.
  • Η ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στο χώρο και η υποστήριξη της από νέο επιστημονικό δυναμικό.

Εστιάζοντας στην περιοχή θα δώσει έμφαση στη στήριξη της κτηνοτροφίας και στη παρουσίαση των χρηματοδοτικών εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, όπως το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ο ΕΣΠΑ και ο Αναπτυξιακός Νόμος με ειδική στόχευση στον αγροδιατροφικό τομέα, την μεταποίηση, τον τουρισμό και την οικονομία της γνώσης. 

Στον τομέα της ενέργειας ειδική αναφορά θα κάνει ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες,  στο ζήτημα της τροφοδοσίας των πόλεων της Περιφέρειας με φυσικό αέριο, ενώ έμφαση θα δοθεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ειδικότερα στη γεωθερμία, τη βιομάζα και το βιοαέριο που συνδέονται με τον πρωτογενή τομέα. 

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει αναφορά στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην περιφέρεια, στα οδικά έργα που πραγματοποιούνται στην περιοχή της Ηπείρου (Ιόνια Οδός), αλλά και στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Όπως και στα υπόλοιπα περιφερειακά συνέδρια ο Αλέξης Τσίπρας θα επικεντρώσει στη στήριξη της έρευνας, που στην Ήπειρο θα γίνει μέσω της σύνδεσης του πανεπιστημίου και του ΤΕΙ  με την τοπική παραγωγική δραστηριότητα, αλλά και στο κομβικό ζήτημα της διαχείρισης των υδάτων, με έμφαση στον Αμβρακικό και την λίμνη Παμβώτιδα. Στόχος της κυβέρνησης, όπως θα επισημανθεί, είναι η ισορροπία ανάμεσα στην περιβαλλοντική προστασία και την παραγωγική αξιοποίηση. 

Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στη σύνδεση του τουρισμού με το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά, ενώ μέρος της ομιλίας του θα αναλωθεί στην παρουσίαση της πολιτικής στην Υγεία


σχετικα αρθρα