current views are: 11

26 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση11:07

Αλ. Τσίπρας vs Κ. Μητσοτάκη: Μονομαχία σε τέσσερα μέτωπα

Το αφήγημα του Πρωθυπουργού και η προσπάθεια αποδόμησής του από τη ΝΔ

Δημοσίευση 11:07’

Το αφήγημα του Πρωθυπουργού και η προσπάθεια αποδόμησής του από τη ΝΔ

Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει σαφές, ότι πρόθεσή του είναι η εξάντληση της τετραετίας ή τουλάχιστον να φτάσει όσο το δυνατόν πιο κοντά στο συνταγματικά προβλεπόμενο,  χρόνο των εκλογών.

Αν και η ΝΔ προηγείται με μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις, στο Μέγαρο Μαξίμου θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να μειώσουν την ψαλίδα και να «κοντύνουν» πολιτικά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη που θεωρείται και ο μόνος αντίπαλος του κ. Τσίπρα.

Για να πετύχει το στόχο του, ο πρωθυπουργός έχει παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα ένα νέο αφήγημα, αυτό της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια. Με βάση αυτό, όταν έρθει η ώρα να στηθούν οι κάλπες, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι θα μπορέσει ο κ. Τσίπρας να πει στους πολίτες «ναι, περάσαμε τα πάνδεινα, όμως τώρα βγαίνουμε από την κρίση».
Κάτω όμως από το συγκεκριμένο αφήγημα, το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης έχει χτίσει 4 «υποαφηγήματα» που θεωρούν πως είναι ικανά να στηρίξουν την «αντεπίθεση Τσίπρα».

Το πρώτο, αφορά στην εγκαθίδρυση ενός κομματικού κράτους. Οι διορισμοί ή οι υποσχέσεις για διορισμούς είναι συχνό φαινόμενο και δεν γίνονται τυχαία, αλλά σε κομβικά σημεία του κρατικού μηχανισμού. Όπου οι διοικήσεις σε Οργανισμούς δεν είναι φίλα προσκείμενες στον ΣΥΡΙΖΑ, αντικαθίστανται, ενώ εντελώς απροκάλυπτα «δικά μας παιδιά» βρίσκουν μια θέση στη δημόσια διοίκηση. Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν χάνει την ευκαιρία να «χαϊδεύει τα αυτιά» των εργαζομένων στο Δημόσιο, επιδιώκοντας να τους καταστήσει όχι μόνον «προνομιακό ακροατήριο» αλλά και βασικό εκλογικό μηχανισμό ενόψει εκλογών.

Το δεύτερο υποαφήγημα  έχει να κάνει με τον κοινωνικό αυτοματισμό. Ο Αλέξης Τσίπρας εφαρμόζει μια πολιτική καθαρά ταξική. Για παράδειγμα όταν «ασχολήθηκε» με τους ελεύθερους επαγγελματίες (π.χ. τους δικηγόρους) πλήγμα δέχθηκαν όσοι έχουν ένα καλό εισόδημα της τάξης των 20.000 εως 40.000 ευρώ και όχι οι νέοι δικηγόροι που οι αμοιβές τους περιορίζονται πολύ κάτω από τα 20.000 ευρώ. Οι τελευταίοι μάλιστα είδαν και ελαφρύνσεις. Η ρητορική δε τόσο του Πρωθυπουργού όσο και των στελεχών της κυβέρνησής του στοχοποιεί εμφανώς τους, δήθεν, «προνομιούχους», ενισχύοντας στην κοινωνία τη λογική «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα».

Ο τρίτος από τους τέσσερις πυλώνες που στηρίζουν την κεντρική στρατηγική Τσίπρα, έχει στο επίκεντρό του τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η Βουλή είναι ένα γήπεδο όπου μπορούν να τον αντιμετωπίσουν, αν και στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε να μιλά αιφνιδιαστικά στην Ολομέλεια, για να καταγγείλει τον κ. Μητσοτάκη ότι ήταν απών.

Το τέταρτο υποαφήγημα έχει στο επίκεντρό του τη σκανδαλολογία. Χωρίς να αλλάξουν τη συνήθη τακτική τους, τα κυβερνητικά στελέχη θα επικαλούνται συνεχώς δήθεν σκάνδαλα, προκειμένου να πλήξουν κατά βάση τη ΝΔ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, όλη αυτή η στρατηγική είναι σε γνώση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είναι αποφασισμένος να χαράξει την δική του πολιτική γραμμή και να βάζει τη δική του ατζέντα στην καθημερινότητα.
Ξεκινώντας από το τελευταίο, στην οδό Πειραιώς, πιστεύουν ότι ο κόσμος έχει βαρεθεί τα περί Siemens κλπ και έχει άλλα πιο σοβαρά προβλήματα να ασχοληθεί. Σε αυτά τα προβλήματα θα δώσει βάρος ο πρόεδρος της ΝΔ. Ήδη χθες κατά τη συνεδρίαση της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε ένα πρώτο στίγμα από αυτά που θα πει την επόμενη εβδομάδα στα Γιάννενα, όπου θα παρουσιάσει το Σχέδιό του για την προστασία των πιο αδύναμων πολιτών. «Η φτώχεια ξεριζώνεται όχι με οριζόντια επιδόματα αλλά με δουλειές. Η πολιτική του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης αυτή την στιγμή», τόνισε.

Παράλληλα για κάθε ζήτημα που θα προκύπτει, η ΝΔ θα καλεί τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς να απολογηθούν στη Βουλή, όπως έπραξε και με το θέμα των F16, για τα οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε πως η αναβάθμισή τους είναι απολύτως αναγκαία, αλλά ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε η κυβέρνηση το θέμα, γεννά πολλά ερωτηματικά. Στο στόχαστρο της ΝΔ θα μπει στις επόμενες ημέρες και το πλεόνασμα που προτίθεται να μοιράσει ο κ. Τσίπρας, ενώ θα καλείται καθημερινά το Μέγαρο Μαξίμου να απαντήσει για τον τρόπο χρηματοδότησης της χώρας μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018


σχετικα αρθρα