current views are: 3

29 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση17:10

Σφοδρές αντιδράσεις για τα επεισόδια από μέλη της ΧΑ στην παρέλαση της Σαντορίνης

Όλα τα κόμματα καταδίκασαν με ανακοινώσεις τα επεισόδια που έλαβαν χώρα ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου.

Δημοσίευση 17:10’
αρθρο-newpost

Όλα τα κόμματα καταδίκασαν με ανακοινώσεις τα επεισόδια που έλαβαν χώρα ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου.

Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσαν στον πολιτικό κόσμο τα επεισόδια που προκάλεσαν μέλη της Χρυσής Αυγής κατά τη διάρκεια της παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου στο Εμπορειό της Σαντορίνης. Μάλιστα, το Αστυνομικό Τμήμα του νησιού σχηματίζει δικογραφία για το περιστατικό.

Πρώτο το υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Τη σημαία έχουν δικαίωμα να κρατήσουν όλα τα παιδιά που μοιράζονται στα σχολεία μας “την ημετέρα παιδεία”. Οι θρασύβουλες πράξεις πατριδοκαπηλίας δεν έχουν χώρο στην ελληνική κοινωνία και εκπαίδευση. Συγχαίρουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων του Εμπορειού για την ψύχραιμη και υπεύθυνη στάση που κράτησαν. Οι σχολικές τους κοινότητες έχουν την πλήρη συμπαράσταση του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε σε κινήσεις προστασίας τους σε κάθε επίπεδο και με κάθε τρόπο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του τονίζει: 

«Η νεοναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, ανήμερα της επετείου μνήμης για την αντίσταση του ελληνικού λαού ενάντια στο φασισμό, έδειξε και πάλι το αποκρουστικό της πρόσωπο. Οι πολιτικοί απόγονοι εκείνων που σκόρπισαν τον τρόμο κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τα ρατσιστικά, μισάνθρωπα ιδεολογήματά τους, παρεμπόδισαν τις εκδηλώσεις μνήμης στη Σαντορίνη, διότι τη σημαία κρατούσε μαθήτρια αλβανικής καταγωγής. Η εκπαιδευτική κοινότητα θα υπερασπιστεί τις αξίες της δημοκρατίας απέναντι στο δηλητήριο του φασισμού και του ρατσισμού και τους εκπροσώπους του. Οι εγκληματικές ιδέες της Χρυσής Αυγής δεν έχουν θέση στην ελληνική κοινωνία».

Σε ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία επισημαίνει:

«Η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει, με τον πιο απερίφραστο τρόπο, το νέο απαράδεκτο περιστατικό που προκάλεσε η Χρυσή Αυγή στη Σαντορίνη, αμαυρώνοντας την επέτειο αντίστασης του λαού μας στο φασισμό.
 
Καλεί, όμως, την Κυβέρνηση, εκτός από τη λεκτική αποδοκιμασία ανάλογων φαινομένων, να καταδείξει, επιτέλους, με πράξεις ότι μπορεί και θέλει να αποτρέψει την ανομία απ’ όπου και αν προέρχεται».

«Τα επεισόδια που προκάλεσαν τα μέλη της Χρυσής Αυγής σε χωριό της Σαντορίνης και είχαν ως αποτέλεσμα να ματαιωθεί η μαθητική παρέλαση για την επέτειο του έπους του ’40 και του ηρωικού αγώνα των προγόνων μας κατά του φασισμού και του ναζισμού ήταν απαράδεκτα, θλιβερά και απολύτως καταδικαστέα. Όσοι καπηλεύονται το πατριωτικό συναίσθημα δεν έχουν θέση σε εκδηλώσεις τιμής και μνήμης», αναφέρει η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

Από την πλευρά του, το Ποτάμι αναφέρει:

«Το Ποτάμι καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο την παρέμβαση ομάδας ακροδεξιών στοιχείων στη μαθητική παρέλαση στο Εμπορείο της Σαντορίνης που είχε ως αποτέλεσμα τη ματαίωσή της, επειδή η σημαιοφόρος δεν ήταν ελληνικής καταγωγής. «Αυτό που κατάφεραν οι ανεγκέφαλοι και δήθεν “πατριώτες” είναι να ματαιώσουν μια εκδήλωση μνήμης και τιμής ηρωικών στιγμών του έθνους, για τις οποίες«κόπτονται»…» τονίζεται σε ανακοίνωση του κόμματος. Επισημαίνεται εξάλλου ότι «η πατριδοκαπηλία και η μισαλλοδοξία κάθε εθνικιστικής και ακροδεξιάς ομάδας εντός και εκτός της Βουλής, δεν έχει καμία θέση στην ελληνική κοινωνία, πόσο μάλλον στα ελληνικά σχολεία. Από την άλλη, η Πολιτεία πρέπει να προστατεύει το δικαίωμα όλων των παιδιών που μετέρχονται της ελληνικής παιδείας στα ελληνικά σχολεία, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας και εθνικότητας να τιμούν τα σύμβολα της χώρας. Χωρίς ενοχή αλλά και χωρίς ανοχή».

Και το ΚΚΕ καταδίκασε τα επεισόδια, αναφέροντας:

«Η θρασύδειλη επίθεση των χρυσαυγιτών για να παρεμποδίσουν 11χρονη μαθήτρια που κρατούσε την ελληνική σημαία, αλλά και η δήλωσή τους ότι οι Έλληνες δεν πολέμησαν τον φασισμό και τον ναζισμό, αλλά απλά “τον ιταλικό στρατό”, δείχνει το πραγματικό ναζιστικό τους πρόσωπο. Είναι πολιτικοί απόγονοι αυτών που ηττήθηκαν το 1940-45 με τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και θα ξαναηττηθούν από την οργανωμένη πάλη του λαού».


σχετικα αρθρα