current views are: 10

30 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση15:08

Χ. Σταϊκούρας: Η αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης πρέπει να εμβαθύνει και να ενισχυθεί

«Η οικονομική και δημοσιονομική κρίση ανέδειξε τις ατέλειες και τις αδυναμίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος»

Δημοσίευση 15:08’

«Η οικονομική και δημοσιονομική κρίση ανέδειξε τις ατέλειες και τις αδυναμίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος»

Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, συμμετέχει στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που λαμβάνει χώρα στο Ταλίν της Εσθονίας, στις 30-31 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της Εσθονικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην παρέμβασή του, στη συνεδρία για το μέλλον της ΟΝΕ και την Οικονομική Διακυβέρνηση, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Η οικονομική και δημοσιονομική κρίση ανέδειξε τις ατέλειες και τις αδυναμίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Κατέδειξε την ανάγκη καλύτερου συντονισμού και ενισχυμένης εποπτείας των δημοσιονομικών, μακροοικονομικών και διαρθρωτικών πολιτικών. Ως εκ τούτου, η αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης πρέπει να εμβαθύνει, να βελτιωθεί και να ενισχυθεί, ώστε να μετατρέψουμε τη νομισματική ένωση σε μια πληρέστερη οικονομική και νομισματική ένωση, με επαρκή εργαλεία και πόρους αντιμετώπισης ανισορροπιών και κρίσεων και με κανόνες μακροπρόθεσμης οικονομικής διακυβέρνησης.

Σε αυτή την κατεύθυνση μπορούν να συμβάλλουν:

  • Η ενίσχυση των μηχανισμών μακροοικονομικής εξισορρόπησης, οι οποίοι πρέπει να λειτουργούν συμμετρικά για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.
  • Η υλοποίηση υπεύθυνων δημοσιονομικών πολιτικών, λαμβάνοντας υπόψη τον κύκλο της οικονομίας (διαρθρωτικό ισοζύγιο). Με την υιοθέτηση ρεαλιστικών δημοσιονομικών στόχων και με την υλοποίηση του κατάλληλου μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής, μέσα από τη σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
  • Η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσουν την διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
  • Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, με την λειτουργία ενός ευρωπαϊκού φορέα εγγύησης των καταθέσεων και με την ενοποίηση των κανόνων εποπτείας και εξυγίανσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
  • Η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, με την προώθηση της ένωσης των κεφαλαιαγορών που στόχο θα έχει τη διεύρυνση και διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και με την καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, όπως είναι το «πακέτο Γιουνκέρ».
  • Η δημιουργία ενός κεντρικού εργαλείου δημοσιονομικής σταθεροποίησης στην Ευρωζώνη. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (EMF), το οποίο θα λειτουργεί ως δανειστής ύστατης ανάγκης (lender of last resort) για τα κράτη-μέλη του». 

σχετικα αρθρα