current views are: 8

30 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση15:24

Κριτική των «53+» σε Γ. Μουζάλα για το προσφυγικό – Μαξίμου: Κανένα θέμα παραίτησης

Αλ. Τσίπρας στην Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός μνημονίων τον Αύγουστο 

Δημοσίευση 15:24’

Αλ. Τσίπρας στην Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός μνημονίων τον Αύγουστο 

Έντονη κριτική στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα για τις ενέργειές του στο προσφυγικό άσκησαν τα μέλη της τάσης των «53+» κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στα στελέχη της τάσης εστίασαν την κριτική τους τόσο στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη δημιουργία δομών φιλοξενίας, όσοι και σε αυτές που σημειώνονται στην αποσυμφόρηση των νησιών από τους πρόσφυγες που στοιβάζονται στα κέντρα υποδοχής, απόρροια της συμφωνίας με την Τουρκία. Έντονη κριτική ασκήθηκε επίσης σε βάρος του κ. Μουζάλα και για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, αλλά και για την αντιμετώπιση της πολιτείας έναντι των ευπαθών ομάδων

Ο υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες απάντησε σε οξύ τόνο, φτάνοντας σε σημείο μάλιστα να απειλήσει με παραίτηση, στο βαθμό που όπως φέρεται να ανέφερε, κρίνεται αναποτελεσματικός από τα στελέχη του κόμματος.

Ωστόσο, κατά τις ίδιες πηγές το εν λόγω ζήτημα δεν συζητήθηκε παραπάνω, γιατί στελέχη των «53+» εκτιμούν πως η εν λόγω απειλή του κ. Μουζάλα εδράζεται στο γεγονός ότι έχει προταθεί ως επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης από την κυβέρνηση, μια υποψηφιότητα που έχει «κλειδώσει»… Πάντως, πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, τόνιζαν πως δεν υπάρχει κανένα θέμα παραίτησης του υπουργού. 

Ανακοίνωση εξέδωσε και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, η οποία δεν δίνει ωστόσο σαφείς απαντήσεις. «Στο πλαίσιο της εσωκομματικής δημοκρατικής λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ κατατέθηκαν διαφορετικές απόψεις. Πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση ο Υπουργός αποχώρησε, προκειμένου να παραβρεθεί σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φραν Τίμερμανς» αναφέρει η ανακοίνωση.

Κατά τα άλλα, τα στελέχη της τάσης ανέφεραν πως η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας δεν ακουμπά στις ιδεολογικές τους θέσεις και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τονίστηκε πως «δεν χρειάζεται να είμαστε βασιλικότεροι του βασιλέως αφού αυτή δεν τηρείται από άλλη χώρα». Το όργανο κατά τα άλλα αποφάσισε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες που αφορούν τα ανήλικα προσφυγόπουλα και τις ευπαθείς ομάδες.

Τέλος, εκφράστηκε προβληματισμός αναφορικά με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού για την έξοδο από τα μνημόνια. Αρκετά στελέχη των «53+», ανέφεραν πως «μπορείς να λες ότι βγαίνεις από τα μνημόνια αλλά αυτό δεν είναι ουδέτερο, γιατί έχεις πάρει μέτρα τα οποία πρέπει να βρεις άλλα μέτρα για να αντικαταστήσεις». Εδώ προφανώς η αναφορά ήταν σχετική με το σχήμα «μέτρα – αντίμετρα» που αποφασίστηκε στη δεύτερη αξιολόγηση. Τέλος, σε αυτό το πλαίσιο ασκήθηκε κριτική και για τον Γιώργο Κατρούγκαλο και τη διαχείριση του νόμου για το ασφαλιστικό. 

Αλ Τσίπρας: Βγαίνουμε από τα μνημόνια

Νωρίτερα, κατά την τοποθέτησή του στην Πολιτική Γραμματεία, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι ««το πολιτικό σχέδιο φαίνεται ότι βγαίνει παρά το γεγονός ότι υπήρχαν πολλές επιφυλάξεις το προηγούμενο διάστημα. Φάνηκε πως αποδίδει και η χώρα θα είναι εκτός μνημονίου τον Αύγουστο του 2018 και αυτό θα πρέπει να γίνει φανερό στη ΝΔ που έχει καταρρεύσει έως τώρα πέντε φορές την κυβέρνηση». 

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο προσφυγικό, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να δουλέψουμε για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφυγών και είναι δύσκολο γιατί εμπλέκονται πολλά υπουργεία». 

Πρόσθεσε, επίσης, ότι έχει πέσει πολύ βάρος στην Ελλάδα και είναι μια δύσκολη συμφωνία». 

Από την πλευρά του ο γ.γ. Παναγιώτης Ρήγας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η αξιολόγηση αναμένεται να κλείσει γρήγορα παρά το γεγονός πως ξέρουν ότι υπάρχουν θέματα που θέλουν περαιτέρω συζήτηση, η βούληση είναι να κλείσει το συντομότερο δυνατόν.

Τέλος, σε σχέση με το κοινωνικό μέρισμα, συμφωνήθηκε να δοθεί στα χαμηλότερα κοινωνικά εισοδήματα. 


σχετικα αρθρα