current views are: 11

31 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση06:13

Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ στον ΣΚΑΪ: Τα καλά και τα άσχημα νέα για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Τι κοιτούν τα επιτελεία Μητσοτάκη και Τσίπρα

Δημοσίευση 06:13’

Τι κοιτούν τα επιτελεία Μητσοτάκη και Τσίπρα

Μπορεί μία δημοσκόπηση να αφήσει σχεδόν τους πάντες ικανοποιημένους; Κι όμως μπορεί να συμβεί καθώς, ούτως ή άλλως, τα δημοσκοπικά μεγέθη προσφέρονται για πολλαπλές αναγνώσεις. Έτσι τόσο η Πειραιώς όσο και το Μαξίμου έχουν λόγους να ισχυριστούν ότι τα αποτελέσματα της χθεσινής δημοσκόπησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας είναι θετικά.

Στη ΝΔ κοιτούν, προφανώς, την εκτίμηση στην πρόθεση ψήφου (13 μονάδες διαφορά υπέρ της ΝΔ), την παράσταση νίκης (συντριπτική επικράτηση της Ν.Δ κατά 46 μονάδες) και, κυρίως, το ευρύ προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα όχι μόνον στην καταλληλότητα γενικώς για την Πρωθυπουργία (15 μονάδες), αλλά και πιο εξειδικευμένα στην οικονομία (14,5 μονάδες από Τσίπρα) και τα εξωτερικά (22 μονάδες προβάδισμα του Προέδρου της Ν.Δ.)

Κι αυτά σε μία περίοδο που ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει να τονίζει ότι η χώρα βγαίνει, τον Αύγουστο, από τα μνημόνια και, παράλληλα, αναπτύσσει ένα βαρύ πρόγραμμα υψηλών διεθνών επαφών (Μακρόν, Τραμπ).

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, και το Μαξίμου έχει λόγους αισιοδοξίας, σχετικής έστω.

Το ΠΑΜΑΚ, χωρίς βέβαια να ανατρέπεται η κυρίαρχη αντίληψη για την πορεία των πραγμάτων, καταγράφει μία μάλλον βελτιούμενη εικόνα για την κυβέρνηση. Η αίσθηση των πολιτών για μία θετική πορεία της χώρας βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο του 2016. Πρόκειται μεν για ένα πενιχρό μεν ποσοστό, αφού μόλις το 16,5% θεωρούν ότι η πορεία της χώρας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, πλην όμως πρόκειται για βελτίωση επτά μονάδων από τον Μάιο. Η συντριπτική πλειοψηφία, βεβαίως, θεωρεί ότι η πορεία της χώρας είναι λάθος. Και πάλι, όμως, το 75,% είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 22 μηνών και μειωμένο κατά 10 μονάδες από το Μάιο.

Αντιστοίχως, στο χαμηλό της τελευταίας διετίας βρίσκεται και ο δείκτης της απαισιοδοξίας για την οικονομική προοπτική των νοικοκυριών. Σχεδόν ένας στους δύο περιμένει χειρότερα (ποσοστό που έφθανε το 70% το Μάϊο), ενώ οι άλλοι μισοί Έλληνες εκτιμούν ότι η οικονομική τους κατάσταση δεν θα μεταβληθεί (37%) ή ακόμη και ότι θα βελτιωθεί (12%).

Τα δεδομένα αυτά, εφόσον επαληθευτούν μοιάζουν να καταγράφουν μία κατάσταση σχεδόν αντίστοιχη με αυτή στα τέλη του 2014, όταν το εκλογικό σώμα εξέφραζε διευρυνόμενη αισιοδοξία για την πορεία των πραγμάτων, χωρίς αυτό βεβαίως να σημαίνει ότι δεν καταψήφισε την κυβέρνηση της Ν.Δ.

Είναι εύκολο η ιστορία να «γραφεί» διαφορετικά; Μοιάζει εξαιρετικά αμφίβολο κυρίως, διότι και το ΠΑΜΑΚ επιβεβαιώνει ότι σχεδόν το 1/3 όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες του 2015 τώρα βρίσκονται «απέναντί» του. Είναι χαρακτηριστικό ότι με σχεδόν ισοδύναμα ποσοστά, το 33% των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ επικρίνουν το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ καθώς εκτιμούν ότι ούτε τα εθνικά συμφέροντα εξυπηρέτησε ούτε το προφίλ του Πρωθυπουργού ενίσχυσε. Το ακόμη χειρότερο για το Μαξίμου είναι ότι πάνω από το 30% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 όχι μόνον εκτιμούν ότι υπάρχει καλύτερη κυβερνητική εναλλακτική αλλά, προφανώς, θα την αναζητήσουν κιόλας.

Συμπερασματικά, η δημοσκόπηση δίνει σε όλες τις πλευρές λόγους αισιοδοξίας αλλά και αιτίες προβληματισμού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διασφαλίζει ένα ισχυρό δημογραφικό προβάδισμα για το κόμμα του και, κυρίως, δυναμική συντριπτικής επικράτησης επί του Πρωθυπουργού στην καταλληλότητα.

Από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται όχι μόνον να μην καταρρέει περαιτέρω αλλά να βελτιώνει τα «ποιοτικά» χαρακτηριστικά, προσδοκώντας έτσι σε κάποιος μορφής επαναπατρισμό δυσαρεστημένων ψηφοφόρων.

Από τη δημοσκόπηση, δεν προκύπτουν ενδείξεις για ανατροπή της δυναμικής υπέρ του κ. Μητσοτάκη και της προοπτικής εξουσίας για τη Ν.Δ. Κάθε άλλο!

Καθώς, ωστόσο, ο προφανής στόχος για τον κ. Τσίπρα είναι η αποφυγή μίας συντριπτικής ήττας και συνεπώς η διασφάλιση ενός κομβικού ρόλου στις πολιτικές εξελίξεις της επόμενης ημέρας, τα δεδομένα του ΠΑΜΑΚ δείχνουν ότι μπορεί να έχει ακροατήριο.  


σχετικα αρθρα