current views are: 7

31 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση14:15

Ανοίγει ο δρόμος για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών – Στη Βουλή η τροπολογία

Την τροπολογία υπογράφουν ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, 

Δημοσίευση 14:15’

Την τροπολογία υπογράφουν ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, 

Κατατέθηκε την Τρίτη το μεσημέρι στη Βουλή η τροπολογία για τον νέο διαγωνισμό για την χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών, ο οποίος αναμένεται να διεξαχθεί μέσα στους επόμενους μήνες. 

Στην τροπολογία, την οποία υπογράφουν ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, αναφέρονται ότι «με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις τροποποιούνται διατάξεις του ν. 4339 του 2015 που αφορούν την αδειοδότηση των ψηφιακών τηλεοπτικών σταθμών, προκειμένου να διευκολυνθεί η άμεση διεξαγωγή και ολοκλήρωση του διαγωνισμού από το ΕΣΡ. 

Παράλληλα, υιοθετούνται οι νομοτεχνικές βελτιώσεις που προτάθηκαν από το ΕΣΡ προς τον αρμόδιο υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής σε διατάξεις του ανωτέρω νόμου, βάσει του οποίου θα προχωρήσει για πρώτη φορά η αδειοδότητη των τηλεοπτικών σταθμών στην Ελλάδα. 

Σημειώνεται, ότι η τροπολογία έχει κατατεθεί στο σχέδιο νόμου για την εναλλακτική διαχείριση συσκευασιών, που συζητείται την Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ανάμεσα στα πιο σημαντικά σημεία της τροπολογίας, τα οποία καθορίζουν και το πλαίσιο για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού τους επόμενους μήνες είναι τα εξής:

  • Καταργείται η κατηγορία «ενημερωτικού προγράμματος θεματικού περιεχομένου». Οι άδειες ενημερωτικού προγράμματος που θα δημοπρατηθούν από το ΕΣΡ θα είναι μόνο γενικού περιεχομένου.
  • Επανακαθορίζεται η νομική μορφή και η έδρα των εταιρειών που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία. Η πρόβλεψη αφορά, πλέον, Ανώνυμες Εταιρείες της ημεδαπής ή κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.). Η τροποποίηση γίνεται για λόγους ευχέρειας ελέγχου και συμμόρφωσης των υποψηφίων με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
  • Καθιερώνεται υποχρέωση του ΕΣΡ για επαναπροκήρυξη σε περίπτωση που απονεμηθούν λιγότερες από επτά άδειες, εφόσον υποβληθεί αίτηση από ενδιαφερόμενο που συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή (ισόποση με εκείνη που είχε οριστεί για τη συμμετοχή στην προηγούμενη αδειοδοτική διαδικασία).
  • Ρητά απαγορεύεται η προκήρυξη επιπλέον αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για όλη τη χρονική διάρκεια ισχύος των δημοπρατούμενων αδειών.
  • Οι λειτουργούντες πάροχοι περιεχομένου που δεν θα συμμετάσχουν σε προκηρυχθείσα αδειοδότηση για την εμβέλεια και τον τύπο προγράμματος που αφορά η σημερινή λειτουργία τους, όπως και εκείνοι που θα συμμετάσχουν ανεπιτυχώς μπορούν να συνεχίσουν να εκπέμπουν έως τρεις μήνες μετά τη δημοσίευση της προκήρυξης και την ανακήρυξη των οριστικών υπερθεματιστών αντίστοιχα.
  • Τέλος, απαγορεύεται η εκτός αδειοδοτικής διαδικασίας μεταβολή της φυσιογνωμίας προγράμματος και της εμβέλειας εκπομπής των λειτουργούντων παρόχων περιεχομένου.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την τροπολογία


σχετικα αρθρα