Το σταδιακό άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκόμενων προσώπων στην υπόθεση της πώλησης του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν αποφάσισε η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται τα πεπραγμένα στο τομέα της Υγείας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση, σε πρώτη φάση θα ζητηθεί το άνοιγμα των λογαριασμών των διοικητικών προσώπων (τελευταίο δ/σ του νοσοκομείου κ.α.) και στη συνέχεια -και εφόσον προκύψουν στοιχεία- η επιτροπή θα προχωρήσει και στα πολιτικά (υπουργοί).

Την ίδια στιγμή θα σταλεί ερώτημα προς την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής για το κατά πόσο η επιτροπή είναι αρμόδια να ζητήσει αυτοδικαίως το άνοιγμα των λογαριασμών. Επ’ αυτού μάλιστα προέκυψε σοβαρό ζήτημα κατά τη συνεδρίαση με τον εισηγητή της ΝΔ κ. Γεωργαντά, να δηλώνει πως η εξεταστική δεν δύναται να προχωρήσει στις σχετικές ενέργειες, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για αρμοδιότητα που ανήκει αποκλειστικά στο δικαστικό συμβούλιο και σε ορισμένους άλλους θεσμούς που προβλέπονται ρητώς.

Πρότεινε μάλιστα πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση να ερωτηθεί σχετικώς με την αρμοδιότητα η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής. Η πλειοψηφία ωστόσο, αντίτεινε πως η επιτροπή αντλεί τις αρμοδιότητές της από το Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα και ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπαχθεί σε κανένα σχετικό περιορισμό. Τελικώς η επιτροπή ψήφισε την πρόταση της πλειοψηφίας με τους βουλευτές- μέλη της ΝΔ ν’ απέχουν.

Νέα κλήση σε Παπαδημητρίου

Από κει και πέρα τα μέλη της εξεταστικής εμφανίστηκαν βαθύτατα ενοχλημένα από την απόφαση του πρώην διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόδωρου Παπαδημητρίου να μην παραστεί και να καταθέσει για την υπόθεση επικαλούμενος το ότι είναι κατηγορούμενος.

Ο Σπ. Λάππας μάλιστα από τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού τόνισε πως απάντηση με υπόμνημα μπορεί να δώσει μόνο καταδικασθείς σε υπόθεση και όχι μάρτυρας σε κοινοβουλευτική έρευνα- θέση που αναγνώρισε το σύνολο των μελών της εξεταστικής- πρότεινε τη βίαιη προσαγωγή του. Ωστόσο μετά τη παρέμβαση των ψυχραιμότερων αποφασίστηκε να σταλεί μια δεύτερη επιστολή, σε αυστηρό τόνο που να διευκρινίζει την υποχρεωτικότητα της παρουσίας του.