current views are: 5

1 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση16:02

Πέρασε η τροπολογία του Ν. Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες

Συγκεκριμένα, υπέρ των ρυθμίσεων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, κατά τοποθετήθηκαν ΝΔ και ΚΚΕ, ενώ ΔΗΣΥ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων δήλωσαν παρών.

Δημοσίευση 16:02’

Συγκεκριμένα, υπέρ των ρυθμίσεων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, κατά τοποθετήθηκαν ΝΔ και ΚΚΕ, ενώ ΔΗΣΥ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων δήλωσαν παρών.

Με τη θετική ψήφο των κομμάτων της συγκυβέρνησης, ψηφίστηκε πριν από λίγο η τροπολογία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών.

Συγκεκριμένα, υπέρ των ρυθμίσεων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, κατά τοποθετήθηκαν ΝΔ και ΚΚΕ, ενώ ΔΗΣΥ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων δήλωσαν παρών.

Προηγήθηκε συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από ένταση και ενστάσεις από πλευράς αντιπολίτευσης.

Ν. Παππάς: Μέχρι το τέλος του 2017 ο διαγωνισμός

Κατά την τοποθέτησή του, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς ανακοίνωσε πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα «έχουμε τη διεξαγωγή της διαγωνιστικής διαδικασίας», υπογραμμίζοντας πως «έχουμε μπει ήδη στην τελική ευθεία της αδειοδότησης».

Ο κ. Παππάς δήλωσε πως έχει γίνει εξαντλητική συζήτηση με την αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή και καλωσόρισε τη θετική όπως τη χαρακτήρισε τοποθέτηση του Ποταμιού πάνω στο ζήτημα. «Οι δημοκρατικές πτέρυγες της Βουλής οφείλουν να την υποστηρίξουν και να στείλουμε σήμα ότι κάποιοι δε θα βρουν πολιτικό αποκούμπι για την αμφισβήτησή της», είπε με νόημα και πρόσθεσε ότι η τιμή εκκίνησης των αδειών θα είναι τα 250 εκατ. ευρώ με ελάχιστο αριθμό εργαζομένων τα 400 άτομα.

Παράλληλα, ο κ. Παππάς διεμήνυσε πως όποιος θέλει να έχει ειδησεογραφικό πρόγραμμα θα πρέπει να συμμετάσχει στη συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία, εκφράζοντας τη αισιοδοξία του πως « θα έχουμε καλά αποτελέσματα».

«Το ζήτημα δεν προσφέρεται για δημιουργία εντυπώσεων», επισήμανε και πρόσθεσε: «ορισμένοι σηκώνουν τους τόνους για τις εντυπώσεις και την ώρα της ψηφοφορίας τοποθετούνται θετικά. Λίγος σεβασμός σε αυτούς που μας παρακολουθούν δε θα έβλαπτε».

Αναφορικά με την αναμενόμενη ρύθμιση για τον ΕΔΟΕΑΠ, ο υπουργός τόνισε πως «οδεύουμε στη σωτηρία του ταμείου εργαζομένων στο Τύπο βάσει τη κυβερνητικής πρότασης» και αφήνοντας αιχμή είπε: «και ας αντιδρούν και εκβιάζουν κάποιοι εκδότες χρησιμοποιώντας ως ασπίδα τους εργαζόμενους. Είχαν συνηθίσει στο τσάμπα αυτό δε μπορεί αν συνεχιστεί!».

«Καλούμε την αντιπολίτευση να στηρίξει τροπολογία για τηλεοπτικούς σταθμούς και τον ΕΔΟΕΑΠ», συμπλήρωσε. 

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν έντονη κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της αδειοδότησης των καναλιών χρεώνοντάς της προχειρότητα και σκοπιμότητες. Ν.Δ., ΔΗΣΥ, ΚΚΕ και Ποτάμι ζήτησαν ενδελεχή προληπτικό έλεγχο του πόθεν έσχες των υποψηφίων καναλαρχών.

«Δεν έμεινε τίποτα όρθιο από τον νόμο Παππά. Ξηλώνετε και δεν μετανιώνετε», αντέτεινε η εισηγήτρια της ΝΔ Άννα Μισέλ-Ασημακοπούλου και προσέθεσε: «Πρέπει να ξέρουμε από πού προέρχονται τα χρήματα για να αποφύγουμε φαινόμενα λαγών και βοσκοτοπίων, όπως στη προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία».

«Οφείλουμε όλοι να υπακούμε στο ΕΣΡ. Διαβάστε το νόμο για το πόθεν έσχες», σχολίασε παρεμβαίνοντας η προεδρεύουσα του Σώματος της Ολομέλειας Τασία Χριστοδουλοπούλου προκαλώντας την αντίδραση του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Αμυρά που τόνισε ότι δεν πρέπει να τοποθετούνται μέλη της κυβέρνησης που προεδρεύουν της διαδικασίας.

Λοβέρδος: Υπάρχουν προϋποθέσεις ακυρότητας στο ΣτΕ

Την ίδια στιγμή, επιφυλάξεις για τις διατάξεις της τροπολογίας που αλλάζει τους όρους και τις προϋποθέσεις της διαγωνιστικής διαδικασίας των τηλεοπτικών σταθμών, εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατηγόρησε τον υπουργό πως δεν ζήτησε τη γνώμη του ΕΣΡ ως όφειλε γεγονός που διαμορφώνει προϋποθέσεις νέας ακυρότητας στο Συμβούλιο της Επικρατείας.


σχετικα αρθρα