current views are: 12

7 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση09:48

Ένταση και αποχώρηση βουλευτών της ΝΔ από την εξεταστική για τα σκάνδαλα στην Υγεία

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Εξεταστικής συζητήθηκε ξανά το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκομένων στην υπόθεση του «Ντυνάν».

Δημοσίευση 09:48’

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Εξεταστικής συζητήθηκε ξανά το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκομένων στην υπόθεση του «Ντυνάν».

Σε ένα πραγματικό κομφούζιο χωρίς αρχή μέση και τέλος εξελίχθηκε η συζήτηση στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ και τις προσλήψεις επί θητείας Άδωνι Γεωργιάδη.

Αρχικά η μάρτυρας, Κατερίνα Πολύζου, υπεύθυνη οικονομικής διαχείρισης του οργανισμού, επικαλούμενη άρθρο του ποινικού κώδικα διεκδίκησε το δικαίωμα στη σιωπή, αρνούμενη να δώσει απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα αναφορικά με το τι γινόταν στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Ωστόσο η πλειοψηφία διευκρίνισε πως δεν μπορεί να επικαλεστεί το δικαίωμα αυτό καθώς δεν είναι ούτε ύποπτη ούτε κατηγορούμενη σε καμία από τις υποθέσεις που βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης.

Ωστόσο κατά τη διάρκεια της κατάθεσης η κ. Πολύζου ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής πως τα χρήματα για τις επίμαχες προσλήψεις επί υπουργίας Γεωργιάδη δόθηκαν από τέσσερις συνολικά χορηγίες. Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι βάσει της κατάθεσης τα χρήματα αυτά είχαν δοθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ ήδη από το 2007-8 (δύο χορηγίες του ΟΠΑΠ για πρόγραμμα κοινωνικού εθελοντισμού, την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του καρκίνου) και χρησιμοποιήθηκαν επτά χρόνια αργότερα. Μάλιστα πέραν της Estee Lauder (από τη βασική σύμβαση της οποίας δεν χρησιμοποιήθηκαν χρήματα) δεν υπάρχουν σχετικές συμβάσεις που να αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Η αποχώρηση της ΝΔ

Ακόμα, τη στιγμή που πήρε το λόγο ο Νότης Μηταράκης προκλήθηκε ένα πραγματικό χάος, καθώς οι βουλευτές της πλειοψηφίας κατήγγειλαν πως η μάρτυρας άρχισε ν’ απαντά στις ερωτήσεις της ΝΔ, δίνοντας έτσι συνέχεια στις αιχμές περί συνεννόησης των δύο πλευρών. Ο κ. Μηταράκης ρώτησε για 550 νέες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ το διάστημα 2015-17 με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν η κ. Καββαδία τον διέκοψε λέγοντας πως «η μάρτυρας τώρα είναι ετοιμοπόλεμη».

«Δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο», απάντησε η κ. Πολύζου, προκαλώντας την έκρηξη του κ. Μηταράκη: «Την τρομοκρατήσατε και δε θέλει να πει κάτι άλλο! Κύριε πρόεδρε αποχωρώ! Ήταν έτοιμη να απαντήσει και άλλαξε γνώμη».
«Θέλετε και τα λέτε αυτά;», αναρωτήθηκε η κ. Καββαδία για να προσθέσει: «ξεκίνησε η διαδικασία από το πρωί επιχειρώντας να παρεμποδίσετε τη μάρτυρα να απαντήσει. Ο κόσμος βλέπει».

«Έτσι όπως έχετε αφήσει τη διαδικασία να εξελιχθεί θα καταγραφείτε ως ο χειρότερος πρόεδρος εξεταστικής», είπε ο κ. Γεωργαντάς απευθυνόμενος στον κ. Μπαλωμένακη και πρόσθεσε: «απορώ ποιος είναι ο ρόλος σας αν και νομίζω ότι είναι εμφανέστατος! Έχετε ποινική ευθύνη. Η ΝΔ αποχωρεί από τη συνεδρίαση».

Νέο πρόβλημα με Παπαδημητρίου

Παράλληλα για μια ακόμα φορά o πρώην διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θ. Παπαδημητρίου δεν προσήλθε στη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής. Αντ’ αυτού εμφανίστηκε η δικηγόρος του που επικαλούμενη λόγους υγείας, εξήγησε πως ο πελάτης της δεν είναι σε θέση να δώσει κατάθεση. Ωστόσο οι επισημάνσεις της σε συνδυασμό με το γεγονός πως δεν προσκόμισε κάποια ιατρική γνωμάτευση που να βεβαιώνει τους εν λόγω ισχυρισμούς, οδήγησαν τα μέλη της επιτροπής στην απόφαση να δώσουν περιθώριο τριών ημερών στον υπόδικο πρώην διευθυντή, προειδοποιώντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα διατάξουν βίαιη προσαγωγή.


σχετικα αρθρα