current views are: 11

7 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση16:47

Διπλωματικός «πυρετός» για την επίσκεψη του Τ. Ερντογάν στην Αθήνα

Τα ανοιχτά θέματα που θα συζητηθούν

Δημοσίευση 16:47’

Τα ανοιχτά θέματα που θα συζητηθούν

Μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών να απέφυγε να αναφερθεί συγκεκριμένα στην ημερομηνία έλευσης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, ωστόσο οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως στις 4-5 Δεκεμβρίου ο Τούρκος πρόεδρος θα βρεθεί στη χώρα μας.

Για την ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών είναι μια πολύ σημαντική συνάντηση σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, που έχει προέκταση εκτός από την καλή γειτονία, στο προσφυγικό, στις ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά και στην απειλή της τρομοκρατίας. Κανείς στην γηραιά ήπειρο δεν θα επιθυμούσε αυτή την ώρα η έξαρση των ροών να λάβει τις διαστάσεις του 2015, ενώ και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δεν θα πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο.

Η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου φέρεται να έχει προβληματίσει πολύ την Άγκυρα η οποία πιθανότατα μέσω των πολλαπλών παραβιάσεων της προηγούμενης Παρασκευής επέλεξε να δείξει την έντονη δυσαρέσκειά της για τις συμμαχίες που δημιουργούνται στην νοτιανατολική μεσόγειο. Ακόμα και τα στοιχεία με τις παραβιάσεις για την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο, που παρέδωσε ο πρωθυπουργός πριν 3 εβδομάδες στον Μάικ Πενς, ήταν μια κίνηση που φαίνεται να ενόχλησε πολύ τους γείτονες.

Οι κακές σχέσεις με τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Ουάσινγκτον έχουν φέρει τον Τούρκο πρόεδρο σε μια προσωρινή «απομόνωση» με τη Δύση, την οποία αρκετοί εκτιμούν πως θέλει να ξεπεράσει. Δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν το γεωπολιτικό πεδίο στην περιοχή να αλλάζει εκτιμώντας πως στην  περίπτωση που οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Άγκυρα δεν αποκατασταθούν η στρατηγική της Ελλάδας θα πρέπει να προσαρμοστεί πάνω στα νέα δεδομένα, καθώς θα αποτελεί τον βασικό κρίκο της δυτικής στρατηγικής συμμαχίας που θέλει να οικοδομήσει ο Ντόναλντ Τραμπ. Από τη στιγμή που οι διαβουλεύσεις για τη βάση της Σούδας είναι ακόμα ανοιχτές, οι ανησυχίες του Ερντογάν είναι έκδηλες βλέποντας πως προωθείται και η αξιοποίηση νέων ελληνικών περιοχών που θα χρησιμοποιούν οι Αμερικάνοι για ενίσχυση της επιρροής τους στην περιοχή.

Σε αυτή τη διελκυστίνδα μεταξύ ΗΠΑ – Τουρκίας είναι σαφές πως δεν θέλει να έχει καμία ανάμειξη το υπουργείο των Εξωτερικών, το οποίο  σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί η Ελλάδα να είναι το «τρίτο πρόσωπο» στις εντάσεις που προκαλεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται πως οι δίαυλοι επικοινωνίας «ξανάνοιξαν» μετά το πρόσφατο ταξίδι του Νίκου Κοτζιά στην Άγκυρα και την πρόσκληση που απεύθυνε στον κ. Ερντογάν από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Ή άμεση απάντηση του Τούρκου πρόεδρου είναι  ενδεικτική των διαθέσεών του, ενώ είναι σαφές πως και η ελληνική πλευρά θέλει να αποκλείσει κάθε πιθανότητα «ατυχήματος» στις σχέσεις της με την Άγκυρα.

Για την περίπτωση του Κυπριακού θετικό θεωρείται το γεγονός πως μετά το «ναυάγιο» του Κρανς Μοντάνα έχει συμφωνηθεί να ξεκινήσουν οι συζητήσεις μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας προκειμένου αυτή τη φορά να προετοιμαστεί το έδαφος  για ένα νέο γύρο διαβουλεύσεων. Αυτή η εξέλιξη θεωρείται θετική μιας και ήταν πάγια η ελληνική άποψη για συνεννόηση των δυο πλευρών που θα έδινε μια κατεύθυνση στις μετέπειτα επίσημες συζητήσεις.

Η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη και για την περίπτωση που ο Τούρκος πρόεδρος επιλέξει να «ανηφορίσει» προς την Θράκη μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Οι κατάλληλες απαντήσεις υπάρχουν και για την μη έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών που ήρθαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά και τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στη δημιουργία ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα.

Ο Τούρκος πρόεδρος θα έρθει να προετοιμάσει και το Ανώτατο Κυβερνητικό Συμβούλιο Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο με θέμα τις μεταφορές. Σε αυτή τη συνάντηση δεν αποκλείεται να συζητηθεί η σιδηροδρομική σύνδεση της Κωνσταντινούπολης με την Ηγουμενίτσα, αλλά και η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σμύρνης με τη Θεσσαλονίκη.


σχετικα αρθρα