current views are: 5

7 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση17:33

Τι απαντά το ΥΠΕΘΑ για την πώληση πυρομαχικών στη Σ.Αραβία

Ο κ. Καμμένος στην απάντησή του υπενθυμίζει πως η συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία είναι διακρατική και υπερψηφίστηκε και από τη Νέα Δημοκρατία, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Δημοσίευση 17:33’

Ο κ. Καμμένος στην απάντησή του υπενθυμίζει πως η συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία είναι διακρατική και υπερψηφίστηκε και από τη Νέα Δημοκρατία, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Για «δημοσιεύματα που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα» και που «βρίθουν ανακριβειών», κάνει λόγο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, απαντώντας στην ερώτηση της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.

Αφορμή στάθηκε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», και η ερώτηση που κατατέθηκε χθες, Δευτέρα από τους Βασίλη Κικίλια και Αναστάση Δημοσχάκη.

Ο κ. Καμμένος στην απάντησή του υπενθυμίζει πως η συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία είναι διακρατική και υπερψηφίστηκε και από τη Νέα Δημοκρατία, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

«Περαιτέρω, οφείλω να σας υπενθυμίσω ότι η συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία είναι διακρατική, ενεκρίθη δε με τις προβλέψεις των όρων της και από τη Νέα Δημοκρατία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Οι λόγοι για τους οποίους προβήκαμε στη σύναψη της εν λόγω συμφωνίας αναλύθηκαν διεξοδικά στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής όπου και απαντήθηκαν όλα τα ερωτήματα των κοινοβουλευτικών ομάδων» υποστηρίζει και προσθέτει:

«Δεν ευσταθούν τα περί πολιτικής ευθύνης ενώ γνωρίζετε ότι δεν υφίσταται κανείς απολύτως μεσάζων, όπως διατείνεστε στην ερώτησή σας, πλην όμως δεν απαγορεύεται στις διακρατικές συμφωνίες, εάν η άλλη πλευρά το επιθυµεί, να ορίζει εκπρόσωπό της και επίσης δεν απαγορεύεται αυτός να αναγνωρίζεται από εµάς, εφ’ όσον έχει διαπιστωμένα την σχετική εξουσιοδότηση».

Ο κ. Καμμένος επεσήμανε πως η συμφωνία δεν υπογράφηκε με κανέναν μεσάζοντα αλλά «με νόµιµα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας. Τη γνησιότητα της παρασχεθείσης εξουσιοδότησης επιβεβαίωσε η ΓΔΑΕΕ, µέσω των διπλωματικών µας αρχών, µε επιπλέον επιστολή του ΒΣΑ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ η οποία αναφερόταν στην αρχικώς εκδοθείσα εξουσιοδότηση. Μετά την υπογραφή της σύµβασης, η Σαουδική Αραβία έπρεπε εντός 10 ηµερών να ανοίξει σε τράπεζα (του υπεδείχθη ΙΒΑΝ) ανέγκλητη πίστωση, πράξη η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί. Επί του θέµατος, έχει γίνει επανειλημμένα όχληση από το ΥΠΕΘΑ, δια της ΓΔΑΕΕ. Την 3 Νοεμβρίου 2017 εκλήθη στο γραφείο μου ο Πρέσβης, στην Αθήνα, για τον ίδιο λόγο. Συνεπώς, δεν έχει παραδοθεί μέχρι σήμερα καμία ποσότητα πυρομαχικών καθ’ όσον αυτό προϋπέθετε την κατάθεση ανέγκλητης πίστωσης».

«Σε ό,τι αφορά τόσο στον ανώτατο Αξιωματικό του Στρατού Ξηράς όσο και στον ανώτερο Αξιωματικό της Π.Α., εκτιμήθηκε ότι αυτοί προέβησαν σε ενέργειες, πέραν των προβλεπομένων, οι οποίες παραβίασαν την τήρηση εμπιστευτικότητας για την εν λόγω Διακρατική Συμφωνία παρά την σαφή και ρητή διαταγή της ηγεσίας» υποστηρίζει ο υπουργός και προσθέτει: «Για το συγκεκριμένο ζήτημα, δεν υπήρξε ουδεμία προσβλητική συμπεριφορά και ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες, από το θεσμικό πλαίσιο των Ένοπλων Δυνάμεων, διαδικασίες».

Διευκρινίζει εξάλλου πως ο ανώτατος αξιωματικός δεν τέθηκε σε διαθεσιμότητα αλλά μετατέθηκε από τη ΓΔΑΕΕ, όπου υπηρετούσε.

Επίσης ο κ. Καμμένος κατέθεσε στη Βουλή μια σειρά από έγγραφα:

Διακρατική Συμφωνία της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας για την Εκποίηση «300.000 Η/ΣΥΝΔ.ΦΥΣ. ΕΚΡ. Μ1 105 ΜΜ» (Δ-1).

Πιστοποιητικά εκπροσώπησης του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας από τον κ. Β.Π., που είναι τα ακόλουθα:

(α) Το από 4 Μαΐου 2016 αποδεικτικό εκπροσώπησης του κ. Β. Π. εκ μέρους της Πολεμικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας (Δ-2).

(β) Το από 4 Σεπτ. 2016 έγγραφο του Ακολούθου Άμυνας της Πρεσβείας της Ελλάδος στα ΗΑΕ, αρμόδιο και για το ΒΣΑ, για την επιβεβαίωση  του προαναφερθέντος εγγράφου εκπροσώπησης της ΒΣΑ από τον κ.Β.Π.(Δ-3)

(γ) Το με αριθμό  Εξερχομένου 237732/4/2/2  του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας /ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ πιστοποιητικό αυθεντικότητας του ως άνω πιστοποιητικού εκπροσώπησης του κ. Β. Π. (Δ-4).

Το από 22 Ιουνίου 2017/Αρ. Πρωτ. 30789/ΥΠΟΥΡΓΕIΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ/ Δ1(άδεια εξαγωγής αµυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία) (Δ-5).

Τη διαταγή τοποθέτησης – μετάθεσης του Ανωτάτου Αξιωματικού. (Δ-6).


σχετικα αρθρα