ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας σε ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ: «Η Γ’ Αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς πρόσθετα μέτρα»

Δημοσίευση 8 Νοεμβρίου 2017, 11:17 / Ανανεώθηκε 8 Νοεμβρίου 2017, 12:29
Αλ. Τσίπρας σε ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ: «Η Γ’ Αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς πρόσθετα μέτρα»
Photo: Sooc
Facebook Twitter Whatsapp

Στη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος αναμένεται να τεθούν όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας, αλλά κυρίως να αναλυθεί η οπτική των βουλευτών για την καθημερινότητα και να μεταφερθεί η εικόνα που έχουν από την επαφή με τους ψηφοφόρους τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

"Μακριά από μένα ένα αριστερό ‘success story’", ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήσηγή του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου εξαπέλυσε επίθεση κατά της αντιπολίτευσης, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι βρίσκεται σε "ακροδεξιό αμόκ", ενώ αφιέρωσε αρκετό χρόνο στις αποκαλύψεις των Paradise Papers.

«Τα αποτελέσματα είναι πιο ορατά από κάθε άλλη φορά. Οι οικονομικοί δείκτες καταγράφουν ότι η πορεία αναστρέφεται και η προοπτική ανάκαμψης εδραιώνεται», σημείωσε ο πρωθυπουργός και στάθηκε στην βελτίωση του οικονομικού κλίματος και τη μείωση της ανεργίας που όπως είπε στέλνει ένα αισιόδοξο μήνυμα πως «δεν πάει χαμένη η προσπάθεια». Μίλησε για ανθρώπους που πετάχτηκαν στο περιθώριο «αλλά δικαιούνται μια θέση στον ήλιο».

«Έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας και μάχες πολλές. Και παγίδες κρυφές να αποφύγουμε. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να επαναπαυτούμε. Υπάρχουν σημαντικές ανοικτές πληγές που άφησε η κρίση. Αλλά η Ελλάδα δεν είναι πια τοπίο στην ομίχλη. Όσο και αν οι δυνάμεις που έφεραν την καταχνιά, επιμένουν, το τοπίο καθαρίζει. Η αλήθεια και το δίκιο είναι με το μέρος μας. Η αριστερή κοινωνική ατζέντα δεν θα περιμένει το τέλος των μνημονίων», επεσήμανε ακόμα.

Μιλώντας για το κοινωνικό μέρισμα, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε κατά της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Με το κοινωνικό μέρισμα, την καταβολή του οποίου θα έχουμε εντός του έτους, άλλη μια απογοήτευση για την αντιπολίτευση που φαντασιώνονταν ότι οι θεσμοί θα βάλουν φρένο στη διανομή του μερίσματος
Ελπίζω φέτος η αντιπολίτευση και ο Μητσοτάκης μην εκτεθούν όπως πέρυσι, όταν καταψήφισαν το κοινωνικό μέρισμα στη Βουλή και όταν για μικροπολιτικούς λόγους με ανέντιμους τρόπους προκάλεσαν την επέμβαση των θεσμών για την ακύρωσή του».

«Η γ' Αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς πρόσθετα μέτρα»

Αναφερόμενος στην τρίτη Αξιολόγηση, ανέφερε πως «προχωρά με τους επιθυμητούς ρυθμούς και σε ασυνήθιστα καλό κλίμα. Μάλλον συμβαίνουν πρωτοφανή πράγματα με απανωτές θετικές δηλώσεις για τη χώρα και δημόσια έκφραση εμπιστοσύνης. Είναι μια νέα εικόνα της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές».

«Αμέσως μετά την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ξεκινήσουν κρίσιμες συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους. Θα μπούμε και στην τελική ευθεία για το τέλος του προγράμματος», είπε και πρόσθεσε:

«Πρέπει να σημειώσω ότι το καλό κλίμα στο οποίο γίνονται οι διαπραγματεύσεις δεν έρχεται ως συνέπεια ασύντακτων υποχωρήσεων από την πλευρά μας. Ερχεται ως συνέπεια πιο ρεαλιστικής προσέγγισης από την άλλη πλευρά του τραπεζιού».

«Διαψεύσαμε τις ελπίδες του κ. Μητσοτάκη. Η τρίτη Αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς πρόσθετα μέτρα», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.

«Σε ακροδεξιό αμόκ η ΝΔ»

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας πως «η θετική εικόνα της χώρας προκαλεί ένα είδος πολιτικού ακροδεξιού τυχοδωκτικού αμόκ στη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος επένδυσε πολιτικά στην αποτυχία της κυβέρνησης».

«Μέσω της αποτυχίας της χώρας, της αξιολόγησης, της ρύθμισης του χρέους, των πάντων, μην το ξεχνάμε αυτό. Ζήτησε με απίστευτη εθνική επιπολαιότητα εκλογές από τον Μάρτη του 2016. Και έκτοτε παρακολουθούμε το θέαμα να έχει σπρώξει μια μεγάλη παράταξη  σε ένα φρενήρη κατήφορο καταστροφής, φόβου, συκοφάντησης, ακόμα και υπονόμευσης.  Με τη βοήθεια των γνωστών ΜΜΕ, που ελέγχονται από τους επίσης γνωστούς στυλοβάτες του προηγούμενου καθεστώτος, το οποίο οδήγησε τη χώρα στο γκρεμό», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Αποκομμένη από την κοινωνική πραγματικότητα, εχθρική σε κάθε ιδέα και βήμα προόδου, στηριγμένη σε ισχυρές δυνάμεις του οικονομικού κατεστημένου, ανίκανη να αντιληφθεί τις καθοριστικές ευθύνες της για την κατάσταση στη χώρα, η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη εξαντλεί τον ρόλο της σε μια τρομολαγνική τακτική. Περιγράφει και διαφημίζει από τα συστημικά μέσα μια Ελλάδα χάους, βίας, ανασφάλειας, ανομίας και εγκληματικότητας. Επιχειρεί να χτίσει πάνω σ’ αυτή την άμμο μια αντιπολιτευτική γραμμή με κραυγές εμφύλιες και συκοφαντίας».

«Αφόρητος λαϊκισμός, λάσπη, ψεύδη, υπερπαραγωγές μονταζιέρας, εκμετάλλευση κάθε πραγματικής τραγωδίας για να στηριχτούν μικροκομματικές κωμωδίες, όλα αυτά τα ποταπά και θλιβερά και τοξικά, έχουν μπει στη θέση μιας καθαρής, προγραμματικής σύγκρουσης. Γιατί τελικά η ίδια ΝΔ του κ. Μητσοτάκη έχει γίνει τοξική. Έχει υποτάξει το ύφος, το ήθος, τις τακτικές, και τις πρωτοβουλίες της σε δυνάμεις της άκρας δεξιάς. Και της άκρας ανοησίας, θα έλεγα», τόνισε.

«Η τελευταία συζήτηση στη Βουλή, για την ανομία, όπως και η συζήτηση για την ταυτότητα φύλου, έκανε νομίζω σαφή σε όλους όχι μόνο την ταξικότητα, αλλά και την τοξικότητα, και την ανοησία. Αναρωτιέμαι σήμερα μπροστά σας, αν και κατά πόσο αξίζει να απαντάμε σε χαμηλού επιπέδου, όχι απλώς λαϊκίστικες, αλλά κάτι περισσότερο, επιθέσεις. Ή αν πρέπει να αρκεστούμε στα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας για τους δείκτες εγκληματικότητας», πρόσθεσε.

«Δεν θα παίξουμε κλέφτες και αστυνόμους με τον κ. Μητσοτάκη»

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις επιτυχίες της Αστυνομίας: «Αναρωτιέμαι σήμερα μπροστά σας, αν και κατά πόσο αξίζει να απαντάμε σε χαμηλού επιπέδου, όχι απλώς λαϊκίστικες, αλλά κάτι περισσότερο, επιθέσεις. Ή αν πρέπει να αρκεστούμε στα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας για τους δείκτες εγκληματικότητας.  Οι συνεχείς και εντυπωσιακές επιτυχίες στη διαλεύκανση εγκληματικών ενεργειών κάθε είδους θα συνεχιστούν. Γιατί είναι αποτέλεσμα σχεδιασμού, σωστής οργάνωσης και επαγγελματισμού. Εμείς δεν πρόκειται να παίξουμε κλέφτες κι αστυνόμους με τον κ. Μητσοτάκη».

«Η κυβέρνησή μας εγγυάται απολύτως την ασφάλεια του συνόλου των πολιτών», τόνισε και πρόσθεσε: «Και, ταυτόχρονα, εγγυάται τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του καθενός ξεχωριστά. Γιατί αυτό είναι που πρέπει να κάνουν οι σύγχρονες δημοκρατίες. Δεν μας χρειάζεται μια γραμμή αίματος, για να εμπεδωθεί μια γραμμή δημόσιας τάξης. Και καλό είναι όσο γρηγορότερα σταματήσει αυτό το επικίνδυνο παιχνιδάκι με τη προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και μικροπολιτικής εκμετάλλευσης απέναντι σε σοβαρά θέματα, όπως η ασφάλεια των πολιτών αλλά και η ομαλότητα, η σταθερότητα, η δημοκρατία απέναντι σε τυφλές επιθέσεις βίας, όσο γρηγορότερα το κατανοήσουν και σταματήσουν τα παιχνίδια με αυτά τα θέματα τόσο το καλύτερο για τον τόπο».

Για Paradise Papers: «Οι φορολογικοί παράδεισοι οδηγούν σε πολιτική κόλαση»

Αναφερόμενος στις αποκαλύψεις των Paradise Papers, στη λίστα των οποίων βρίσκονται και έλληνικά ονόματα, ο κ. Τσίπρα  αναρωτήθηκε: «Τι θα γινόταν αν μέσα στα χρυσά ονόματα των παραδείσων που αποκαλύπτονται, υπήρχε ένα έστω όνομα υπουργού, ή βουλευτή της Αριστεράς».

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι «σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, θα τη βρούμε την άκρη για όσους έχουν παρκάρει τα χρήματά τους σε παραδείσους.  Κανένας παράδεισος δεν είναι τόσο μακρινός, που να μην μπορούμε να τον φτάσουμε, αν έχουμε τη θέληση. Κι εμείς την έχουμε». 

«Συντρόφισσες και σύντροφοι. Ξέρω ότι σας τρώει να μιλήσω για το μεγάλο ζήτημα της διαφθοράς, της διαπλοκής, της φοροδιαφυγής.  Που έγινε επίκαιρο αυτές τις μέρες, με τη δημοσίευση των Paradise Papers.  Το άφησα επίτηδες τελευταίο.  Να ξεκαθαρίσω κάτι, γιατί οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Αλλά και τους καλούς αντιπάλους. Από τη μάχη κατά της διαφθοράς θα κριθούμε σε μεγάλο βαθμό.

Το λέω και το πιστεύω.  Η μάχη κατά της διαφθοράς, ήταν και παραμένει ένας από τους βασικούς μας στόχους. Αυτή η μάχη Θέλει αρετή και τόλμη.

Το ξέρω. Το ξέρουμε. Το ξέρει και ο λαός μας. Ο οποίος βλέπει τις τελευταίες μέρες ένα καταιγισμό αποκαλύψεων για μαύρο χρήμα.

Ιλιγγιώδη ποσά, που έχουν ξεφύγει από την νόμιμη φορολόγηση και βρίσκονται παρκαρισμένα σε φορολογικούς παραδείσους. Στα χέρια μιας ομάδας προσώπων, ή εταιριών, έχουν βρεθεί βουνά χρυσού, που πολλές φορές αντιστοιχούν σε προϋπολογισμούς ενός μικρού κράτους.  

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο διευρύνονται οι παγκόσμιες ανισότητες. Την ώρα που μια ολιγάριθμη παγκόσμια ελίτ θησαυρίζει αφορολόγητα, οι λαοί του κόσμου σηκώνουν το βάρος μιας διαρκούς οικονομικής κρίσης. Μιας κρίσης, που φέρνει δισεκατομμύρια ανθρώπους ολοένα και πιο κοντά στο φάσμα της φτώχιας, της ανεργίας, του κοινωνικού αποκλεισμού. Συχνά μάλιστα οδηγεί σε ανθρωπιστικές τραγωδίες. Οι φτωχοί πληρώνουν το μάρμαρο. Εκατομμύρια χαμένες ζωές και ψυχές. Ενώ μια χούφτα πλούσιοι απολαμβάνουν παραδείσους. Αυτό είναι κάτι που η παγκόσμια κοινότητα δεν πρέπει και δεν μπορεί πλέον να ανέχεται.

Η δική μας κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες, τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί δραστικά και ολοκληρωμένα αυτή η αρπαγή πλούτου. Ενθαρρύνουμε τα κινήματα αντίστασης σ’ αυτό το αίσχος.

 Τις τολμηρές δημοσιογραφικές πρωτοβουλίες, που αποκαλύπτουν πτυχές του τεράστιου σκανδάλου.

Θέλω, όμως, ταυτόχρονα, να πω ότι είναι θλιβερό πόσο δραστήρια και μεγάλη είναι η συμμετοχή μιας πάμπλουτης εγχώριας ελίτ σ’ αυτό το εγκληματικό παραδείσιο πάρτι. Θλιβερό και εξοργιστικό. Κι ακόμα πιο θλιβερό και πιο εξοργιστικό, όταν μέσα στους καταλόγους της χρυσής ντροπής φιγουράρουν ονόματα και αποκαλύψεις, που ρίχνουν βαριά σκιά στο πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Εδώ δεν μιλάμε για κόμματα. Μιλάμε για κομμάτια και θρύψαλα. Κομμάτια και θρύψαλα κάθε υπόνοιας ήθους και πολιτικής καθαρότητας. Δεν μιλάμε για κάποιους κυνικούς καπιταλιστές, που ο ηθικός τους κώδικας είναι ταυτισμένος με την ανηθικότητα του κέρδους με οποιοδήποτε τρόπο.

Μιλάμε για πρόσωπα που το ήθος και οι συναλλαγές τους δεν εκπροσωπούν κάποια ιδιωτική, ή οικογενειακή υπόθεση. Ούτε, αν θέλετε, κάποια ποινικά κολάσιμη ιστορία.  Εκπροσωπούν όμως εκείνη την αντίληψη εξουσίας, που ξεχαρβάλωσε την Ελλάδα και οδήγησε την κοινωνία σε φτώχεια και απόγνωση.

Εκπροσωπούν εκείνο τον κυνισμό, που επιτρέπει σε κάποιους από τους κρατούντες τα πάντα, εν ονόματι μιας ηθικής της ανηθικότητας. Και επιμένουν στα ίδια! Τους είπαμε γιατί δε ψηφίζετε μαζί μας την αυστηρή νομοθεσία για τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε εξωχώριες εταιρείες. Πήραν τους βουλευτές τους και αποχώρησαν από τη Βουλή. Τους είπαμε γιατί ανέχεστε και δεν απομακρύνετε από σύμβουλο του τότε πρωθυπουργού, τον κο Παπασταύρου, που ήταν στη λίστα Λαγκάρντ, στις λίστες της φοροδιαφυγής,

Μας είπανε ότι είμαστε υπερβολικοί και στοχοποιούμε έναν εξαίρετο επιχειρηματία. Τους είπαμε δώστε εξηγήσεις για τα δώρα της Siemens και για τη κατάθεση στο δικαστήριο της γραμματέως Χριστοφοράκου. Μας είπανε ότι ρίχνουμε το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου.

Τους είπαμε  γιατί δε τα δηλώνετε όλα ανοιχτά και καθαρά στο πόθεν έσχες σας. Μας είπαν ότι επεμβαίνουμε στην ιδιωτικότητα και σε προσωπικά δεδομένα και δεν το κατέθεσαν ποτέ. Τους είπαμε γιατί ανέχεστε και δεν απομακρύνετε τον κύριο Αυγενάκη που σε επίσημη δικογραφία εμπεριέχονται συνομιλίες και συναλλαγές με ποινικούς απατεώνες και εγκληματίες.

Μας είπαν είστε παρακράτος που ανακαλύψατε τη δικογραφία για να ενοχοποιήσετε τον συνεργάτη του κου Μητσοτάκη . Ελπίζω τώρα να μη μας κατηγορήσουν και για διεθνή συνομωσία. Ότι δημιουργήσαμε εμείς το κύμα των διεθνών αποκαλύψεων των offshore και της φοροδιαφυγής για να πλήξουμε τη Νέα Δημοκρατία.  Σας καλώ να σκεφτείτε ένα πράγμα. Τι θα γινόταν αν μέσα στα χρυσά ονόματα των παραδείσων που αποκαλύπτονται, υπήρχε ένα έστω όνομα υπουργού, ή βουλευτή της Αριστεράς. 

Τελειώνω το σχόλιό μου για τις αποκαλύψεις των ημερών συμπληρώνοντας μια πρόσφατη διαπίστωση.

Οι Siemens δεν εκλέγουν κυβερνήσεις, είπα τη Παρασκευή στη Βουλή.

Σήμερα θα προσθέσω το εξής: Οι φορολογικοί παράδεισοι οδηγούν σε πολιτική κόλαση. Ας το έχουν όλοι υπόψη τους".