ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αν θέλουν να χτυπήσουν εμένα και όχι τη γυναίκα μου

του Πάνου Ρασσιά - Δημοσίευση 8 Νοεμβρίου 2017, 19:14 / Ανανεώθηκε 8 Νοεμβρίου 2017, 19:29
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αν θέλουν να χτυπήσουν εμένα και όχι τη γυναίκα μου
Facebook Twitter Whatsapp

«Τους λέω λοιπόν να σηκώσουν το βλέμμα και να με κοιτάξουν στα μάτια και αν θέλουν να χτυπήσουν εμένα και όχι τη γυναίκα μου» δήλωσε σχετικά με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και τα υπόλοιπα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για την εταιρία της συζύγου του που εμφανίζεται από το 2010 εως το 2012 στα Paradise Papers

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στην αντεπίθεση πέρασε από την Κρήτη ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορώντας τα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ότι πετούν λάσπη και συκοφαντούν τους πολιτικούς τους αντιπάλους.

«Τους λέω λοιπόν να σηκώσουν το βλέμμα και να με κοιτάξουν στα μάτια και αν θέλουν να χτυπήσουν εμένα και όχι τη γυναίκα μου» δήλωσε σχετικά με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και τα υπόλοιπα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για την εταιρία της συζύγου του που εμφανίζεται από το 2010 εως το 2012 στα Paradise Papers.

«Το να χτυπάς τη σύζυγο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν έχει δώσει δικαιώματα, αλλά προσπαθεί να κάνει τα δικά της επιχειρηματικά βήματα είναι διπλή ανανδρία», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Το να χάνεις εκλογές δεν είναι ντροπή.  Ντροπή είναι να χρησιμοποιείς το παρακράτος για να χτυπάς τον αντίπαλό σου, οι πολίτες δεν θέλουν τη χώρα σε εσωστρέφεια, αξίζουμε καλύτερα».

Δέσμη προτάσεων της ΝΔ για την επιχειρηματικότητα

Μιλώντας στο 4ο προσυνέδριο του κόμματος για την επιχειρηματικότητα, τόνισε πως «ο πλούτος παράγεται από την ιδιωτική οικονομία και όχι από το δημόσιο. Οι επιχειρήσεις που πάνε καλά έχουν και ευχαριστημένους εργαζόμενους, αν δεν πάρει μπροστά η μηχανή της ιδιωτικής οικονομίας, δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, να δημιουργήσουμε δουλειές και να επιστρέψουν οι νέοι πίσω» σημείωσε και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως με την πολιτική της «η χώρα έχασε τρία χρόνια αναπτυξιακής δυναμικής, μας οδήγησαν σε τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και μας κόστισε 100 δις ευρώ αυτή η περιπέτεια».

«Συζητάμε για τη δήθεν έξοδο από τα προγράμματα, όταν όλοι γνωρίζουν ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει δεσμεύσει τη χώρα σε υψηλά πλεονάσματα και μέτρα που θα θίξουν τους πιο αδύναμους, πρώτη φορά μπήκε φόρος εισοδήματος σε ανθρώπους που κερδίζουν 300-400 ευρώ»  τόνισε , λέγοντας πως στόχος του είναι η ελληνική οικονομία πρέπει να αναπτύσσεται με 3 και 4 % και να προσελκύσει 100 δις ευρώ στα επόμενα 5 χρόνια. «Μπορούμε να το κάνουμε; Ναι. Με μια κυβέρνηση αποφασισμένη, συνεκτική που πιστεύει τις μεταρρυθμίσεις και δεν τις επιβάλλει κάποιος απέξω» ανέφερε.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ξεκαθάρισε ότι «χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που η ΝΔ θα το θέσει στην κρίση του ελληνικού λαού και θα το εφαρμόσουμε». Η πρώτη κίνηση που θα κάνει, όπως είπε, είναι η μείωση της φορολογίας, του ΕΝΦΙΑ, του φόρου στις επιχειρήσεις και των μερισμάτων, η θέσπιση φορολογικών κινήτρων, η ύπαρξη δυνατότητας να μεταφέρουν φορολογικές ζημιές οι επιχειρήσεις για μια δεκαετία και η θέσπιση κινήτρων σε όσους επενδύουν στην καινοτομία.

Η πρόταση ΝΔ για το υπερπλεόνασμα

Κατά την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης αφού προανήγγειλε πως η ΝΔ θα καταθέσει τροπολογία για τη διανομή του υπερπλεονάσματος, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα, ότι «επέβαλλε 15 δισ. πρόσθετα μέτρα και τώρα πανηγυρίζει γιατί μπορεί να επιστρέψει 1,5 δις σε αυτούς που τα πήρε. Δεν υπάρχει λόγος να πανηγυρίζουν, στηρίχθηκε στην εξοντωτική φορολόγηση συνεπών φορολογούμενων. Από τη στιγμή όμως που πετύχουμε ένα υπερπλεόνασμα είναι σημαντικό πως θα επιστραφεί στην κοινωνία και σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη» τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η γαλάζια τροπολογία θα προβλέπει:

  • Εφάπαξ βοήθημα στους μακροχρόνια εγγεγραμμένους του ΟΑΕΔ με εισοδηματικά κριτήρια
  • Εφάπαξ επιστροφή ΕΝΦΙΑ σε όλους τους Έλληνες πολίτες, η οποία δεν θα γίνει οριζόντια, αλλά κλιμακωτά: 30% επιστροφή σε όσους πλήρωσαν μέχρι 500 ευρώ, 20% μέχρι 1500 και 10%  σε όσους πλήρωσαν πάνω από 1500 ευρώ. «Έτσι όλοι θα ωφεληθούν και κυρίως πιο αδύναμοι», είπε.
  • Εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών δημοσίου προς τους ιδιώτες για να επιστρέψει το χρήμα στην αγορά και να ανασάνουν οι επιχειρήσεις που το κράτος τους χρωστά.

Σχετικά με το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, τόνισε πως είναι ένα πρόγραμμα που δεν δουλεύει και πως ο ίδιος προτείνει το πρόγραμμα της ΝΔ που λέγεται «Δεύτερη Ευκαιρία». Όπως διευκρίνισε, οι τράπεζες θα πουν το ύψος κουρέματος οφειλής προς τα πιστωτικά ιδρύματα και αν έρθει συμφωνία,  το ποσό της διαγραφής θα συμπαρασύρει και οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. «Όχι για περιπτώσεις φοροδιαφυγής και απάτης και προϋπόθεση είναι να υποβάλλει ο επιχειρηματίας ισολογισμούς και χρήση» ξεκαθάρισε.

Επίσης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα στηρίξει την παραγωγική βάση της χώρας, μονάδες εξαγωγικές και καινοτόμες, με την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης. Παράλληλα υπενθύμισε ότι θέλει να δημιουργήσει μια κεντρική αρχή σε επίπεδο υφυπουργού, που όταν υπάρχει πρόβλημα, η διαδικασία θα πηγαίνει εκεί. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στη μείωση του κόστους ενέργειας, μέσω της απελευθέρωσης της αγοράς της και στην ανάγκη στήριξης των εξωστρεφών και καινοτόμων επιχειρήσεων.

«Είναι στον πυρήνα της πολιτικής μας, θέλουμε να διευκολύνουμε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, να επεκτείνουμε τα ωράρια τελωνείων, να δημιουργήσουμε μόνο μια δομή εξωστρέφειας, οι πρεσβείες να προωθούν τα ελληνικά προϊόντα και οι πρέσβεις να αξιολογούνται για τα αποτελέσματα», δήλωσε. Τέλος αναφέρθηκε στον τουρισμό, που τον χαρακτήρισε «ναυαρχίδα της ανάπτυξης» σημειώνοντας πως «τα τελευταία χρόνια είχαμε πολύ καλές επιδόσεις, λόγω ιδιαίτερων γεωπολιτικών συνθηκών. Και αυτή η ευκαιρία δεν θα είναι πάντα μαζί μας. Να αξιοποιήσουμε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας. Θέλουμε περισσότερη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και να ενισχύσουμε την εποχικότητα του τουρισμού».