Στην ωμή όσο και δυσοίωνη παραδοχή ότι η κατάσταση στο προσφυγικό έχει χειροτερεύσει, καθώς στα κέντρα υποδοχής στα νησιά υπάρχει υπερπληθυσμός που ξεπερνά τα ανεκτά όρια, προχώρησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, ο κ. Μουζάλας παραδέχθηκε πως υπάρχει «μεγάλη χειροτέρευση» στις ροές από τα τέλη Αυγούστου και μετά, κυρίως στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο, σημειώνοντας πως θα υπάρχει πρόβλημα αν ο αριθμός των προσφύγων που έρχονται στη χώρα μας ξεπεράσει τους 500 ημερησίως.

«Όλα μπορεί να έχουν μπει σε ένα αυλάκι μέχρι η βροχή να δυναμώσει», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως οι δομές που υπάρχουν προετοιμάζονται για να υποδεχθούν τον χειμώνα με την αντικατάσταση των σκηνών από ειδικά σπίτια.

Όλα αυτά πάντως- και αυτό είναι το ανησυχητικό- συμβαίνουν τη στιγμή που η Ελλάδα έχει αυξήσει την απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό. Όπως είπε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντική αύξηση των κονδυλίων καθώς η χώρα μας έχει αυξήσει τη σχετική απορροφητικότητα στο 30% έναντι κοινοτικού μέσου όρου 10%. 

«Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, η Ιταλία που αποτελεί τη δεύτερη πύλη εισόδου των προσφύγων στην Ευρώπη, έχει απορροφήσει μέχρι στιγμής, μόλις το 6% των κονδυλίων που της αναλογούν», είπε.

Εμμένοντας στα νούμερα εξήγησε πως από τον συνολικό προϋπολογισμό των 538 εκατ. ευρώ έχουν ήδη εξειδικευτεί σε προσκλήσεις τα 444 εκατ. ευρώ ή αλλιώς 82,5%.