<img src="https://certify.alexametrics.com/atrk.gif?account=bmSkk1acFHS1cvhttps://certify.alexametrics.com/atrk.gif?account=bmSkk1acFHS1cv" style="display:none" height="1" width="1" alt="" />

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεντροαριστερά: Στον β’ γύρο Φ. Γεννηματά με 42,50% και Ν. Ανδρουλάκης με 25,14%

Δημοσίευση 12 Νοεμβρίου 2017, 08:14 / Ανανεώθηκε 13 Νοεμβρίου 2017, 08:25
Κεντροαριστερά: Στον β’ γύρο Φ. Γεννηματά με 42,50% και Ν. Ανδρουλάκης με 25,14%
Facebook Twitter Whatsapp

Ακολουθούν Γ. Καμίνης και Στ. Θεοδωράκης - Τα μηνύματα των πρωταγωνιστών

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πρώτη με διαφορά περνά στον δεύτερο γύρο της εκλογικής διαδικασίας για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς η Φώφη Γεννηματά αγγίζοντας το 42,5%. Το εισιτήριο παίρνει και ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος αναδεικνύεται δεύτερος με ποσοστό 25,14%.

Στην εκλογική διαδικασία έλαβαν μέρος 210.264 πολίτες. Οι κάλπες έκλεισαν γύρω στις 21:30 ενώ παρατάθηκε μόνο όπου χρειάστηκε λόγω του συνωστισμού στα εκλογικά κέντρα, σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Επιτροπή Διαδικασιών Δεοντολογίας.

Όλοι οι συνυποψήφιοι της κ. Γεννηματά , πλην του Νίκου Ανδρουλάκη που αναμένει τα τελικά αποτελέσματα, επικοινώνησαν με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για να την συγχαρούν.

Τα ποσοστά των υποψηφίων για την προεδρία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς διαμορφώνονται ως εξής:

Φώφη Γεννηματά          42,50% (73.939 ψήφοι)

Νίκος Ανδρουλάκης      25,14% (43.735 ψήφοι)

Γιώργος Καμίνης           13,52% (23.520 ψήφοι)

Σταύρος Θεοδωράκης     9,81% (17.062 ψήφοι)

Γιάννης Μανιάτης           4,26% (7.417 ψήφοι)

Γιάννης Ραγκούσης         2,39% (4.162 ψήφοι)

Κωνσταντίνος Γάτσιος    1,65% (2.877 ψήφοι)

Απόστολος Πόντας          0,53% (924 ψήφοι)

Δημήτρης Τζιώτης           0,20% (343 ψήφοι)

Τα αποτελέσματα στην Αττική (σε 84 από 239 εκλογικά τμήματα) 

Ψηφίσαντες  37.758 από 75.000

Φώφη Γεννηματά           39,94%

Νίκος Ανδρουλάκης       21,12%

Σταύρος Θεοδωράκης    15,14%

Γιώργος Καμίνης            13,87%

Γιάννης Μανιάτης           4,58%

Γιάννης Ραγκούσης         2,51% 

Κωνσταντίνος Γάτσιος    2,05% 

Απόστολος Πόντας         0,63%

Δημήτρης Τζιώτης          0,16%

Ικανοποίηση Αλιβιζάτου

Ο κ. Αλιβιζάτος, δήλωσε πως το φράγμα των 200.000 συμμετεχόντων έσπασε, φθάνοντας τους 210.000. «Είναι μεγάλη επιτυχία ανεξάρτητα από τον νικητή» σημείωσε ο κ. Αλιβιζάτος και πρόσθεσε: «Ο κόσμος έδειξε ότι θέλει κάτι γνήσια μεταρρυθμιστικό ανάμεσα στην ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το σημερινό είναι η καλύτερη απάντηση στους κυνικούς και όσους ειρωνεύονταν τη διαδικασία».

Όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές η συμμετοχή πλησιάζει στα επίπεδα των εσωκομματικών εκλογών στις 18 Μαίου 2012 με την ανοιχτή εκλογική διαδικασία που εγκαινίασε ο Γ.Παπανδρέου το 2004. Ο Ευ. Βενιζέλος τότε έλαβε 230.105 ψήφους (επί 236.151) ψηφισάντων και εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στις εσωτερικές εκλογές στις 14 Ιουνίου 2015 στην οποία συμμετείχαν περίπου 50.000 μέλη του κόμματος η Φώφη Γεννηματά έλαβε πάνω από το 50% των ψήφων από τον πρώτο γύρο και εξελέγη νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η διαδικασία ξεκίνησε ομαλά στο 90% των εκλογικών τμημάτων ενώ σχεδόν το σύνολο είχε ανοίξει μέχρι τις 9.30. 

Οι κάλπες άνοιξαν όπου υπήρχαν τουλάχιστον δύο εκπρόσωποι υποψηφίων αρχηγών και έμειναν ανοικτές έως τις 8.00 μμ (με την προσθήκη τουλάχιστον μίας ώρας όπου κρίθηκε απαραίτητο και κυρίως στην Αθήνα, λόγω μαραθωνίου).

Τα μηνύματα των πρωταγωνιστών

Φώφη Γεννηματά: Βρισκόμαστε μπροστά σε μία μεγάλη αλλαγή - Όλοι μαζί στην επόμενη μέρα

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, συγκέντρωσε ποσοστό 42,50% στις εκλογές της Κεντροαριστεράς και ανέφερε για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Κεντροαριστερά: «Οι πολίτες με την συμμετοχή και την επιλογή τους μίλησαν. Θέλω να ευχαριστήσω όλες και όλους για την στήριξη και την εμπιστοσύνη τους. Τολμήσαμε. Σήμερα έγινε το αποφασιστικό βήμα, ένα συγκλονιστικό πολιτικό γεγονός για την Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη και την χώρα. Οι 212.000 Ελληνίδες και Έλληνες είναι συνιδρυτές στην μεγάλη Κεντροαριστερά. Έδωσαν εντολή ενότητας και αλλαγής. Δικαίωσαν την πρωτοβουλία μας.

Έστειλαν μήνυμα αντίστασης στον κατήφορο και στον αυταρχισμό της Κυβέρνησης και αντίδρασης στην συντήρηση και τη λιτότητα.

Η ώρα της ανατροπής του πολιτικού σκηνικού ήρθε. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη αλλαγή, με πρωταγωνιστή τον ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς, που φέρνει το πραγματικά νέο στην πολιτική μας ζωή. Σπάμε τον κακέκτυπο δικομματισμό και ανοίγουμε νέους δρόμους για την χώρα.

Ευχαριστώ όλους τους συνυποψήφιους μου για τον καλό αγώνα που δώσαμε και την συμβολή τους στην επιτυχία της προσπάθειας.

Είμαι βέβαιη ότι θα είμαστε όλοι μαζί την επόμενη μέρα.

Συγχαρητήρια στην Επιτροπή Αλιβιζάτου για το σημαντικό έργο της. Ευχαριστώ τους χιλιάδες εθελοντές που έδωσαν ζωή στην διαδικασία. Προχωράμε μαζί με αυτοπεποίθηση».

Ν. Ανδρουλάκης: Ιστορική ημέρα - Να ακούσουμε την πλειοψηφία των συμπολιτών μας

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος έχει συγκεντρώσει το 25,14% των ψήφων, τόνισε: «Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα. Με την συγκλονιστική συμμετοχή του κόσμου αλλάζει ο πολιτικός χάρτης στην πατρίδα μας. Οι προοδευτικοί πολίτες πήραν τον νέο φορέα στα χέρια τους.
 
«Είναι ένα ηχηρό μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία, προς το πολιτικό σύστημα και προς εμάς τους ίδιους. Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους και τον καθέναν ξεχωριστά, μέσα από την καρδιά μου, που στάθηκαν ώρες στις ουρές για να στείλουν το μήνυμα πως η Παράταξη είναι εδώ. 
 
Ευχαριστώ και συγχαίρω τους συνυποψήφιους μου για τον ωραίο αγώνα και τους καλώ να συνεχίσουμε ενωμένοι την προσπάθεια και την επόμενη Κυριακή».
   
Παράλληλα πρόσθεσε: «είμαστε εδώ μαζί, σε πείσμα όσων έλεγαν πως δεν θα τα καταφέρουμε. Χρειάζεται να ακούσουμε την πλειοψηφία των συμπολιτών μας για αλλαγή πορείας. Κοινό ζητούμενο της δικής μου υποψηφιότητας και σχεδόν όλων των συνυποψηφίων μου, παρόλο που δεν μετέχουν στον β’ γύρο, είναι ακριβώς αυτό. 
 
Αυτό περιμένουν οι πολίτες από εμάς. Εμείς τώρα αρχίζουμε. Και ζητάμε ισχυρή εντολή ανανέωσης και αλλαγής γενιάς, για την επόμενη μέρα. Είμαι εδώ για να δώσουμε μαζί τη μάχη για την αναγέννηση της παράταξης αλλά και της χώρας. Σας θέλω όλους δίπλα μου».

Στ. Θεοδωράκης:  Συγχαρητήρια στην κ. Γεννηματά

Τα συγχαρητήρια του στην κ. Γεννηματά εξέφρασε σε δήλωση του ο Σταύρος Θεοδωράκης λίγα λεπτά μετά τις 12 τα ξημερώματα

Θέλω να συγχαρώ και δημοσίως την κυρία Γεννηματά για την επιτυχία της. Ελπίζω να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο την μεγάλη συμμετοχή του κόσμου της προοδευτικής παράταξης.

Θέλω να συγχαρώ επίσης τους άλλους συνυποψήφιούς μου για τον αγώνα που έδωσαν. Η συμμετοχή 210.264 πολιτών είναι και δική τους επιτυχία.

Συγχαρητήρια στον καθηγητή Αλιβιζάτο και τους συνεργάτες του καθώς και τους χιλιάδες εθελοντές σε όλη την Ελλάδα που συνέβαλαν στην επιτυχία της διαδικασίας.

Ευχαριστώ τους πολίτες που με στήριξαν και σε αυτή τη μάχη. Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θέλαμε, αλλά ο αγώνας για να αλλάξουμε τη χώρα συνεχίζεται.

Γ. Καμμίνης: Θα προχωρήσουμε με ενότητα και ελπίδα για όλα όσα μπορούμε να πετύχουμε μαζί

Το δικό του μήνυμα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έστειλε και ο δήμαρχος της Αθήνας, Γιώργος Καμίνης συγχαίροντας τόσο την Φώφη Γεννηματά όσο και τον Νίκο Ανδρουλάκη για το αποτέλεσμα, ενώ ταυτόχρονα ευχαρίστησε όσους τον στήριξαν στον αγώνα του για την διεκδίκηση της ηγεσίας της κεντροαριστεράς.

«Σήμερα με τη μαζική συμμετοχή ξεκίνησε η μεγάλη μέρα για την παράταξη και τη χώρα.

Θέλω να ευχαριστήσω τους περισσότερους από 200 χιλιάδες πολίτες που συμμετείχαν στις εκλογές. Τους εθελοντές όλων των υποψηφίων, την επιτροπή Αλιβιζάτου πρώτα απ' όλα που οδήγησε άξια μια πρωτόγνωρη διαδικασία.

Συγχαίρω όλους τους συνυποψήφιους για τον αγώνα που έδωσαν, ιδίως τη Φώφη Γεννηματά και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Θα προχωρήσουμε με ενότητα και ελπίδα για όλα όσα μπορούμε να πετύχουμε μαζί.

Ευχαριστώ τους προοδευτικούς πολίτες που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους σήμερα. Οι ιδέες μας, οι προτάσεις μας, οι άνθρωποι που μας εκπροσωπούν, θα είναι παρόντες. Ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου, τους εκατοντάδες εθελοντές που μέσα σε λίγες εβδομάδες και σε δύσκολες συνθήκες, έδωσαν την ψυχή τους, για να δημιουργηθεί από το μηδέν μια νέα δυναμική. Όλοι μαζί θα χτίσουμε τη νέα μας παράταξη. Όλοι μαζί θα αλλάξουμε τη χώρα.

Σας ευχαριστώ για όλα. Συνεχίζουμε.»

Γ. Ραγκούσης:Θα υπηρετήσω την ενότητα με όλες μου τις δυνάμεις

Τα συγχαρητήρια στη Φώφη Γεννηματά για τη νίκη της και στον Νίκο Ανδρουλάκη για τη δεύτερη θέση έδωσε ο Γιάννης Ραγκούσης.

«Ανεξαρτήτως του αρνητικού αποτελέσματος για εμένα προσωπικά, όπως είχα πει από την αρχή, θα υπηρετήσω την ενότητα με όλες μου τις δυνάμεις», τόνισε ευχαριστώντας όλους όσοι τον ψήφισαν .

Γ. Μανιάτης: «Νίκησε η Παράταξη»

«Νίκησε η Παράταξη» δήλωσε ο Γιάννης Μανιάτης επισημαίνοντας ότι «οι 210.000 δημοκράτες πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της συμμετοχής είναι οι θριαμβευτές της ημέρας.

«Ο προοδευτικός κόσμος, που στήριξε και συμμετείχε είναι το θεμέλιο για την πολιτική επιτυχία του εγχειρήματος μας. Είναι ο συλλογικός εγγυητής της ενότητας στις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας».

Ο κ. Μανιάτης συνεχάρη τη Φώφη Γεννηματά για την άξια νίκη της και τον Νίκο Ανδρουλάκη για την επιτυχία του να περάσει στο δεύτερο γύρο των εκλογών εκφράζοντας την σιγουριά του ότι θα γίνει μια ουσιαστική πολιτική αναμέτρηση μεταξύ συντρόφων ώστε να έχουμε το μέγιστο συλλογικό όφελος για την παράταξη. Ακόμη συνεχάρη και τους υπόλοιπους υποψηφίους που συμμετείχαν καθώς και τον Νίκο Αλιβιζάτο για την άψογη διαδικασία της ψηφοφορίας. «Όλοι μαζί, με οδηγό τους 210.000 πολίτες, είμαστε οι συνιδρυτές του νέου φορέα. Μετά την εκλογή ηγεσίας, όλοι θα είμαστε παρόντες στην μεγάλη προσπάθεια της Νέας Προοδευτικής Παράταξης»,κατέληξε ο κ. Μανιάτης .