Στη προαναγγελία νέου θεσμικού πλαισίου που θα περιλαμβάνει την ηλεκτρονική υποβολή πόθεν έσχες και θα λαμβάνει υπόψη τις αιτιάσεις του ΣτΕ προκειμένου και οι δικαστικοί να καταθέτουν δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή, Ν. Νικολόπουλου, ο υπουργός χαρακτήρισε «λάθος και έγκλημα» την απόφαση του ΣτΕ που απαλλάσσει από την υποχρεωτική υποβολή πόθεν έσχες τους δικαστικούς. Μάλιστα ενημέρωσε πως μέχρι τέλος του χρόνου θα συζητηθεί ο νέος νόμος για την ηλεκτρονική υποβολή των πόθεν έσχες και σημείωσε πως: «θα καταθέσουμε πολύ σύντομα νέο νόμο που θα επιλύει τα προβλήματα από την απόφαση. Δε θα υπάρξει ο παραμικρός συμβιβασμός!».

Πάντως ο κ. Παπαγγελόπουλος διάβασε στατιστικά στοιχεία με όσους τα τελευταία δύο χρόνια κατέθεσαν ηλεκτρονικά τα πόθεν έσχες τους, εξηγώντας πως από τους 4,5χιλιάδες περίπου δικαστικούς, έχουν υποβάλει 598 και 605 αντίστοιχα. Αναφερόμενος σε άλλους υπόχρεους σημείωσε πως σε αυτούς που απευθύνονται στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας διοίκησης, έχουν υποβάλει 2073 από 2131 (ποσοστό 97%), το 96% του λιμενικού και το 92% της αστυνομίας.

«Όσοι αντιδρούν το πράττουν είτε από αντιπολιτευτική διάθεση είτε γιατί θέλουν κάτι αν κρύψουν!», είπε και κατέληξε υπογραμμίζοντας με νόημα: «επειδή είμαι αθεράπευτα ρομαντικός, θέλω να πιστεύω ότι οι αντιδράσεις για τη πάταξη της διαφθοράς οφείλονται σε αντιπολιτευτικό μένος και όχι σε σκελετούς που κρύβονται κάτω από ντουλάπες, στρώματα, ή offshore».