current views are: 7

13 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση18:37

Αλ. Τσίπρας: Εφάπαξ ενίσχυση σε 3,4 εκατ. πολίτες

Στα 1,4 δισ. ευρώ το κοινωνικό μέρισμα 

Δημοσίευση 18:37’

Στα 1,4 δισ. ευρώ το κοινωνικό μέρισμα 

Συνολικά 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε κοινωνικό μέρισμα θα μοιράσει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μισά εκ των οποίων θα παρασχεθούν ως εφάπαξ ενίσχυση σε μια σειρά από κοινωνικές ομάδες. Από τα υπόλοιπα, ένα μέρος θα διατεθεί για την επιστροφή της παρακράτησης εισφορών υγείας, και ένα άλλο μέρος θα κατευθυνθεί ως ενίσχυση στη ΔΕΗ για να καλυφθεί το κόστος των Κοινωνικών Τιμολογίων, όπως αποκάλυψε την 1η Νοεμβρίου το Newpost.

«Το σύνολο των δεικτών βρίσκεται σε ανάκαμψη και αναμένεται να σημειώσουμε ανάπτυξη κοντά στο 2%, ενώ η ανεργία μειώνεται σταθερά. 300.000 περισσότερες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί. Και στο δημοσιονομικό, η απόδοση της οικονομίας ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπερνά πολύ το στόχο, και αυτό δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο, αλλά αποτέλεσμα σκληρής προσπάθειας. Είναι αποτέλεσμα εξοικονόμησης δαπανών, χωρίς περικοπές» ανέφερε στην αρχή του διαγγέλματός του ο κ. Τσιπρας και συνέχισε:

«Ορισμένες κοινωνικές ομάδες σήκωσαν δυσανάλογα τα βάρη. Και η πίεση ήταν μεγάλη όχι μόνο εξαιτίας της χρεοκοπίας, αλλά και εξ αιτίας του ότι η ελίτ του τόπου φόρτωσε ξεδιάντροπα τα βάρη στους πολλούς και οι ίδιοι έβγαλαν τα κέρδη τους στο εξωτερικό. Κάθε ευρώ από τα βάρη που συσσωρεύτηκαν στους φτωχούς είναι κάθε ευρώ που βγήκε στις off – shore της ελίτ».

«Κύριος στόχος μας ήταν να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, προστατεύοντας τους ανέργους, τους αγρότες, τους επαγγελματίες. Αυτό που καταφέραμε δεν είναι μόνο τα υψηλά πλεονάσματα, (…) αλλά είναι και σημαντικές νίκες προς όφελος των πολλών. Προστατεύσαμε τη λαϊκή κατοικία, θεσπίσαμε το εισόδημα αλληλεγγύης, εντάξαμε 2,5 εκατ. ανασφάλιστους στο ΕΣΥ, δρομολογήσαμε την επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας, τιμωρήσαμε την αδήλωτη εργασία, μειώσαμε τις εισφορές για την πλειοψηφία, ενώ πέρυσι ανακοινώσαμε το κοινωνικό μέρισμα», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

Στα 1,4 δισ. ευρώ το κοινωνικό μέρισμα – Τα κριτήρια

«Φέτος ανακοινώνω, πως για δεύτερη χρονιά έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε κοινωνικό μέρισμα. Θα διανείμουμε ένα μεγαλύτερο ποσό, παρά την καταστροφολογία, παρά τον πόλεμο υπονόμευσης, η οικονομία σταθεροποιείται και ανακάμπτει. (…)Το μέρισμα θα είναι ύψους 1,4 δισ. ευρώ, υπερδιπλάσιο σε σχέση με πέρυσι».

«Προτεραιότητα οι άνεργοι, οι νέοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Τα 720 εκατ. θα διανεμηθούν με μορφή έκτακτης ενίσχυσης – αφορολόγητης- σε 3,4 εκατ. πολίτες. Μέσα στη βδομάδα θα κατατεθεί ο νόμος στη Βουλή, και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει πραγματοποιηθεί η καταβολή του ποσού στους δικαιούχους. Τα κριτήρια που θα τεθούν είναι εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακής κατάστασης».

Τα εισοδηματικά κριτήρια αφορούν σε μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ύψος εισοδήματος μέχρι 9.000 ευρώ και πολυπρόσωπα με ανώτατο όριο τα 18.000 ευρώ. Ως προς τα εισοδηματικά όρια, αυτά προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 25% για κάθε παιδί. Δικαιούχοι θα είναι και όσων τα νοικοκυριά διαθέτουν ακίνητη περιουσία με ανώτατο όριο σε κάθε περίπτωση τα 180.000 ευρώ.

Τα παραδείγματα που ανέφερε ο πρωθυπουργός

για οικογένειες με 2 παιδιά:

  • για εισόδημα 6.000 ευρώ, η ενίσχυση θα είναι 900 ευρώ
  • για εισόδημα 12.000 ευρώ, η ενίσχυση θα είναι 700 ευρώ
  • για εισόδημα 18.000 ευρώ, η ενίσχυση θα είναι 500 ευρώ

για ζευγάρι χωρίς παιδιά:

  • για εισόδημα 4.500 ευρώ, η ενίσχυση θα είναι 675 ευρώ
  • για εισόδημα 9.000 ευρώ, η ενίσχυση θα είναι 500 ευρώ
  • για εισόδημα 13.500 ευρώ, η ενίσχυση θα είναι 375 ευρώ

για μονοπρόσωπα νοικοκυριά:

  • για εισόδημα 3.000 ευρώ, η ενίσχυση θα είναι 450 ευρώ
  • για εισόδημα 6.000 ευρώ, η ενίσχυση θα είναι 350 ευρώ
  • για εισόδημα 9.000 ευρώ, η ενίσχυση θα είναι 250 ευρώ

Πέραν της ενίσχυσης, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι μέρος του συνολικού ποσού θα δοθεί και σε ακόμα δύο τομείς:

  • «Τα 315 εκατ. θα δοθούν για επιστροφή παράνομης παρακράτησης εισφορών υγείας στους συνταξιούχους, τα οποία θα επιστραφούν όταν δοθεί η σύνταξη του Δεκεμβρίου».
  • «Από το συνολικό ποσό θα δοθούν 360 εκατ. ευρώ και στη ΔΕΗ ώστε να καλυφθεί το κόστος υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, για να μην υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ»

Ως προς την επιστροφή των παρακρατήσεων, αυτές θα αφορούν σε εισφορές από την 1η Ιουνίου 2012 έως τις 30 Ιουνίου 2016. Τα παραδείγματα που ανέφερε ο πρωθυπουργός:

  • συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη περί τα 1.100 ευρώ, θα έχει επιστροφή περίπου 240 ευρώ
  • για σύνταξη περί τα 1.200 ευρώ, η επιστροφή θα είναι 370 ευρώ
  • για σύνταξη περί τα 1.300 ευρώ, η επιστροφή θα είναι 450 ευρώ

σχετικα αρθρα