current views are: 8

13 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση20:30

Κεντροαριστερά: Δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους στο Μαξίμου

Θετικά αποτιμούν τα αποτελέσματα κορυφαία στελέχη

Δημοσίευση 20:30’
Δημοσκόπηση

Θετικά αποτιμούν τα αποτελέσματα κορυφαία στελέχη

Ανησυχούν στο Μαξίμου από τις ουρές που είδαν στα εκλογικά κέντρα της κεντροαριστεράς;

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν επιλέξει να κρατήσουν διακριτές αποστάσεις από τις εξελίξεις στο χώρο. Δεν αποκλείεται να επιχειρούν να υποβαθμίσουν το εγχείρημα, την ίδια στιγμή που δεν επιθυμούν να κατηγορηθούν πως εμπλέκονται στις εσωτερικές διαδικασίες του νέου φορέα.

Τα στελέχη, ωστόσο, που βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με το χώρο, έχοντας το βλέμμα στραμμένο και στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και τις συμμαχίες που μπορεί να «γεννηθούν», παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις επικεντρώνοντας στο «στίγμα» που θα δώσει το κόμμα που δημιουργείται.

Εσωτερικό ζήτημα του ΠΑΣΟΚ οι εκλογές

Από το γεγονός πως πρώτοι «έκοψαν το νήμα» δυο παραδοσιακά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τα  χαμηλά ποσοστά που κατέγραψαν οι Γιώργος Καμίνης και Σταύρος Θεοδωράκης – που κορυφαία στελέχη τους τοποθετούσαν πιο κοντά στη γαλάζια παράταξη – δεν θεωρείται απαγορευτικό το νέο κόμμα να αποκτήσει τελικά ένα προοδευτικό πρόσημο.

Τα ίδια στελέχη που μίλησαν στο Newpost.gr  εκτιμούσαν πως ο αριθμός των ψηφισάντων ξεπέρασε τις 200.000 γιατί κινητοποιήθηκε μια συμπαγής βάση της Χαρίλαου Τρικούπη, που αποτελεί το «δικό της κοινό», όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά. Δεν είναι τυχαίο, συμπλήρωναν, πως περίπου  65% έλαβαν από κοινού η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο πρώην γραμματέας του κόμματος αφήνοντας πολύ πίσω τα μη κομματικά στελέχη. «Είναι μια ιστορία που θα κατέβει και πάλι στο ΠΑΣΟΚ», επεσήμαναν χαρακτηριστικά και διευκρίνιζαν πως σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις πως θα υπήρχε και καταγραφή ευρύτερων οργανώσεων με διαφορετικές αποχρώσεις. Σε αυτό το μήκος κύματος η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Ράνια Σβίγκου σχολίαζε σήμερα στον ALPHA 9,89 πως  «το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι εξελίχθηκε σε εσωτερικό ζήτημα του ΠΑΣΟΚ».

Σε πιο αυστηρή γραμμή κυβερνητικός αξιωματούχος σχολίαζε στο Newpost.gr ότι «όλο το concept χθες ήταν εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ», θεωρώντας πως δεν υπάρχει η δυναμική ο νέος φορέας να αποκτήσει διψήφιο ποσοστό.

Αρκετοί εκτιμούν πως η αυξημένη συμμετοχή, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, δεν βοήθησε τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος τελικά προσγειώθηκε σε χαμηλά ποσοστά.

«Πολύφερνη νύφη» η κεντροαριστερά

Για την επόμενη ημέρα οι ίδιες πηγές αναμένουν από το νέο αρχηγό να επανακαθορίσει τη στάση του με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα. «Αν συνεχίσει να παίζει τόσο κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο παίζει τώρα δεν θα μπορέσει να φτιάξει έναν διακριτό πόλο», συμπλήρωναν χαρακτηριστικά. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που δήλωνε ο υπουργός Ναυτιλίας και πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στον  Real FM: «Ο χώρος αυτός γεννήθηκε για να είναι αντιδεξιός… Εγώ πιστεύω ότι ο χώρος θα συμβάλει στην καλλιέργεια ενός κλίματος προγραμματικής σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό πιστεύω και για αυτό παλεύω και εγώ δεν το κρύβω».

Από εδώ και πέρα αναμένεται να «κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι» προκειμένου ο νέος αρχηγός και οι δυο «συμπορευόμενες» κοινοβουλευτικές ομάδες να ξεκαθαρίσουν αν υπάρχουν στον ορίζοντα περιθώρια συνεννόησης με το Μέγαρο Μαξίμου. Γνωρίζουν καλά πως «δίχτυα» θα απλώσει και η ΝΔ στηριζόμενη στην κοινή πορεία που κατέγραψε με το ΠΑΣΟΚ στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο χώρος θα επιχειρήσει πρώτα να αυτοπροσδιοριστεί και να αποκτήσει τη δική του ταυτότητα κρατώντας σαφείς αποστάσεις από τους δυο βασικούς μονομάχους. Παράλληλα οι μετρήσεις και οι πολιτικές εξελίξεις θα διαμορφώσουν το νέο τοπίο και την πιθανότητα ο νέος φορέας να αποτελέσει τον τρίτο ισχυρό πόλο του υπάρχοντος συστήματος. Σε διαφορετική περίπτωση τα επόμενα νομοσχέδια που θα έρθουν στη Βουλή, η συζήτηση για την Συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και ο νέος νόμος για τον Καλλικράτη – που θα θεσπίζει την απλή αναλογική στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης – θα αποτελέσουν τα πρώτα κρίσιμα «τεστ» για το αν υπάρχουν προϋποθέσεις για μελλοντική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.


σχετικα αρθρα